Hlavní obsah
Hry

Kočkombat - taktická hra pro dva, do které zapojíte i děti

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pavel S

Kočkombat

Svižná hra, kde budete přemisťovat dílky, které vám v závěru vynesou vítězné body.

Článek

Za pomocí svého kočičího klanu se budete snažit ulovit co nevíce kořisti v podobě myší, holubů a much. Na lovu nebudete sami, znepříjemní vám ho soupeřův klan a zatoulaní psi. Je nutno dobře naplánovat své kroky a nezapomeňte využít své silné schopnosti, můžou být klíčové k úspěchu.

Foto: Pavel S

Kočkombat nepotřebuje příliš místa

Poté, co si každý hráč zvolí svůj klan koček, všech pět destiček přimíchá mezi kořist a psy. Z těchto destiček vytvoříte pomyslnou síť 5×5 a otočíte prostřední dílek lícem nahoru.

Foto: Pavel S

Připravená hra.

Hráč na tahu si zvolí libovolnou neodkrytou destičku, tu otočí a dle pravidel prohodí s jinou. Následuje další hráč do chvíle, než jsou všechny dílky otočeny, čímž hra končí. Na otočené destičce naleznete 3 druhy.

Foto: Pavel S

Kořisti mají světlé destičky, psi tmavé a kočky různobarevné.

Pokud se jedná o kořist, tu přemisťujete s destičkami okolo ní v dosahu jedné. Destičky klanů koček přemisťujete pouze vodorovně a svisle do vzdálenosti dvou polí. Psi jsou na tom podobně, taktéž pohybujete vodorovně a svisle, ale nejste omezeni vzdálenosti, je třeba pouze dodržet jejich natočení.

Foto: Pavel S

Psi zablokují vaše kočky ve směru své šipky.

Při závěru se nejdříve vyhodnotí psi, kteří zaženou všechny sousedící kočky ve směru jejich šipky (tyto destičky otočíte lícem dolů). Nakonec se vyhodnotí každá kořist, tu získá klan s nejvyšší silou s ní sousedící vodorovně a svisle.

Foto: Pavel S

Síla koček sousedících s kořistí se sčítá.

Pokud se vám podaří ulovit oba holuby, nebo mouchy, jejich hodnota se násobí. Klan s nejvíce body kořisti vyhrává.

Foto: Pavel S

Na výběr máte ze sedmi druhů klanů

Po seznamovací hře doporučuji přidat karty schopností, ty většinou mění styl bodování a navíc dodají schopnost i vašemu náčelníkovi.

Foto: Pavel S

Karty schopností pro každý klan.

Pravidla nejsou nijak náročná, cílem je taktizovat. Náhodnost v otáčení dílků se snižuje postupem hry, kdy už dokážete odhadovat, které destičky zbývají na stole neotočené. Malé balení se hodí na cesty, stejně tak krátká herní doba. Kočkombat je výborný filler pro dva hráče, nebo všechny, kteří rádi taktizují a kombinují, děti si navíc tyto vlastnosti zdokonalí.

Foto: Pavel S

Kočkombat

Lehce asymetrická hra pro dva hráče s doporučeným věkem 8+ a herní dobou do 15 minut. Česky vydává a mě poskytlo vydavatelství TlamaGames.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz