Hlavní obsah
Hry

Koruna z popela vás uhrane svojí jednoduchostí a zábavností

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pavel S

Koruna z popela

Desková hra, která kombinuje několik herních mechanismů a vytváří jeden velmi zábavný koncept.

Článek

Hráči se v této hře vžívají do rolí baronů, které uspal černou magií král. Po sto letech nočních můr se probouzejí a usilují o to, aby ovládli co nejvíce oblastí a zvítězili ve válce o královskou korunu za pomocí oživené armády.

Foto: Pavel S

Koruna z popela je určená pro 1 až 4 hráče.

Hraje se celkem na čtyři kola, přičemž v každém kole provedou hráči čtyři tahy. Cílem je získat co nejvíce vítězných bodů skrze ovládání budov, bojovníků, pozic, včetně Citadely.

Foto: Pavel S

Hlavním místem je Citadela, která s každým kolem přináší více bodů.

Ve svém tahu hráč umístí služebníka na akci, kterou chce vykonat, mezi které patří zisk surovin, stavba, boj, nebo obnova karet. Na konci tahu mají možnost zakoupit za suroviny bojovníka z nabídky. Takto se hráči střídají, dokud nevyšlou všichni své čtyři služebníky, tím končí kolo.

Foto: Pavel S

Hraje se na plánu rozděleném na šest území plus Citadela.

Na konci každého kola hráči získají body za ovládané budovy a Citadelu, v závěru hry navíc získají body z karty osudu a zbylé suroviny. Ty získáváte z budov, které stavíte na volná území, nebo bojem obsazujete protihráčům jejich. K boji je třeba verbovat nové bojovníky, kteří se po použití vyčerpávají do dalšího kola, nebo zůstávají jako strážci u vašich budov.

Foto: Pavel S

Koruna z popela nabízí tři úrovně bojovníků.

Koruna z popela velmi dobře mixuje několik herních mechanismů dohromady, celou dobu se hlavně snažíte ovládat území a to za pomocí svých věrných, kteří vám zároveň těží suroviny, nebo stavějí.

Foto: Pavel S

Suroviny jsou v dokonalém dřevěném zpracování.

K boji se soupeři pak máte balíček karet armády mrtvých, který si vylepšujete. Nenáročná pravidla, která nezatěžují a můžete se tak hlavně soustředit na svoji strategii. Bez problému zvládnou i mladší, nebo občasní hráči. Optimální počet hráčů je 3, kdy se na herním plánu stále něco děje, takže o interakci mezi hráči není nouze. Pomocí automatického hráče není problém si zahrát v sólu, nebo zpestřit hru dvou hráčů, jeho obsluha není nijak náročná. Pro zkušenější hráče lze zapojit schopnosti postav, které jsou pro každou odlišné.

Foto: Pavel S

Herní desky hráčů

Grafickým zpracováním se autoři trefili do atmosféry temna a černé magie. Hráči, kteří mají v oblibě konfliktní hry budou nadšeni, ale ani mírumilovní se nemusí obávat, jde hlavně o přetahovanou. Koruna z popela je jednou z her, kterou byste měli minimálně vyzkoušet.

Foto: Pavel S

Koruna z popela

Strategický area control s worker placementem určený pro 1 až 4 hráče s doporučeným věkem 14+ a herní dobou okolo hodiny a půl. Česky vydává a mě poskytlo vydavatelství TlamaGames.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz