Hlavní obsah
Hry

Krávy mají výročí 30 let – návyková karetka 6 bere!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pavel S

6 bere! 30 let

Jednoduchá karetní hra, která chytne každého. Ani za 30 let neztratila své kouzlo.

Článek

6 bere! je populární jednoduchá karetní hra, která letos slaví 30. výročí a k této příležitosti vychází tato limitována edice, která obsahuje jak základní hru, tak rozšíření známá i zcela nová.

Foto: Pavel S

6 bere! 30 let limitovaná edice

Pro základní hru se vytvoří čtyři řady s jednou počáteční náhodnou kartou a každému hráči se rozdá 10 karet, které postupně vyloží. V každém kole si zvolí jednu kartu, kterou všichni zároveň vyloží lícem dolů a od nejnižší hodnoty se zařazují do řad.

Foto: Pavel S

Karty řadíte od nejnižší po nejvyšší

Zařazující karta musí být vyšší, než poslední v řádku a zároveň s nejnižší rozdílem. Pokud je vaše karta nižší a nelze zařadit do žádné ze čtyř řad, musíte si vybrat jednu řadu, z které si ponecháte všechny karty. To samé se stane, pokud je vaše karta šestá v pořadí řádku (berete konkrétní řadu), v obou případech vaše karta vytvoří novou počáteční hodnotu.

Foto: Pavel S

Postupně se tvoří řady, přiložením šesté, berete celou řadu.

Karty z řad nemícháte s kartami v ruce, tyto karty určují vaše záporné body, které jsou vyznačené na každé kartě v podobě kravích hlav. Hra končí po vyložení všech deseti karet a vítězem se stane hráč s nejméně zápornými body.

Foto: Pavel S

Každá karta má záporné body v podobě kravích hlav v horním okraji.

Dalším obsahem jsou fanouškovské karty, které většinou mění pravidla v umísťování karet do řad, nebo samotné hodnoty karet. Novým rozšířením je pak varianta Složte buvola, což je kooperativní mód, který si zahrajete proti buvolovi a je možná ho hrát v sólu. Úkolem je chytře používat zvláštní karty a získat méně záporných bodů než samotný buvol.

Foto: Pavel S

Limitovaná edice obsahuje karty fanoušků i nové rozšíření, které si zahrajete kooperativně, nebo v sólu.

6 bere! je rychlá karetní hra, která si za ta léta získala místo mezi oblíbenými fillery. Pravidlově nenáročná, takže zapojíte úplné nováčky, nebo zabavíte skupinku lidí na hodně dlouhou dobu. Výroční edice tak zahrnuje veškerý obsah, včetně gumičky na bezpečné přenášení, již tak skladné hry. Kdo dosud hru nepoznal, určitě by měl vyzkoušet.

Foto: Pavel S

6 bere! 30 let má skladnou krabičku.

Výroční edice karetní hry určené pro 1 až 10 hráčů s doporučeným věkem 8+ a herní dobou do 45 minut. Česky vydává a mě poskytlo vydavatelství Albi.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz