Hlavní obsah
Hry

Kutná Hora – buďte u zrodu tohoto historického města

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pavel S

Kutná Hora: Město stříbra

V této deskové hře od českých autorů budete kutat stříbro, stavět městské budovy a taky se podílet na stavbě chrámu svaté Barbory.

Článek
Foto: Pavel S

Kutná Hora - příprava pro tři hráče, u dvou se přidávají karty události pro oživení trhu

Budete součástí toho, jak se z malé hornické osady stane jedno z nejvýznamnějších měst středověké Evropy. Město plné stříbra se začne rozšiřovat a rozvíjet své cechy. Vaším úkolem bude co nejlépe zkrotit ceny komodit, využít je ve váš prospěch a získat co největší vliv patriciů.

Foto: Pavel S

Pro komponenta byl použit materiál re-wood, který je z recyklovaného dřeva

Délka hry je daná počtem hráčů, u tří je to šest kol. Vaším úkolem je získat co nejvíce bodů, ty sbíráte během hry, ale hlavně na konci posledních tří kol za své patricije a v závěrečném bodování.

Foto: Pavel S

Hráči své tahy vybírají pomocí šesti karet

V každém kole mají hráči tři tahy, na které používají své karty a ty určí jejich akci. Karet má každý celkem 6, v prvním a druhém tahu se hraje po dvě karty, v třetím pouze jedna.

Foto: Pavel S

Hráčská deska s dvěma rezervovanýma budovami a počítadlem vašich komodit

Karty mají vždy dvě akce, z které si jednu vyberete a na začátku nového kola dostanete všechny zpět do ruky. Mezi akcemi naleznete možnosti jako kutání stříbra v dolech, získávání práva na budovy, následně zakoupení parcely a samozřejmě stavbu.

Foto: Pavel S

Kutání v dole

To vše financujete z akce příjem a poslední významnou akcí je podíl na stavbě chrámu sv. Barbory. Podle vašich cechů se vám zvedá příjem komodit, což ovlivňuje cenu na trhu.

Foto: Pavel S

Rozvoj města, který se na konci hry oboduje

Hra nabízí mnoho možností, které na sebe navazují, a hlavně inovativní trh, který reaguje na průběh hry. Ohledně pravidel se nejedná o nic extrémně složitého, náročné je promýšlet své strategie.

Foto: Pavel S

Inovativní trh se surovinami, který ovlivňuje postup hráčů

Máte spoustu možností v budování samotného města, ovlivňování kutání v dolech a důležité je získávání patricijů, díky kterým máte nejvíce bodů. Je taky třeba myslet na zdanění mezi koly a pro větší pohyb trhu při dvou hráčích jsou zakomponovány karty událostí.

Foto: Pavel S

Budete se podílet i na stavbě chrámu svaté Barbory

Hře bohužel chybí sólo mód, to se snad v budoucnu vyřeší pomocí nějakých karet. Pro milovníky eur a ekonomických her je Kutná Hora povinnost, ke všemu české téma od českých autorů.

Foto: Pavel S

Kutná Hora

Strategická hra s historickým nádechem určená pro 2 až 4 hráče s doporučeným věkem 13+ a herní dobou okolo hodiny a půl. Na český trh přináší Mindok.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz