Hlavní obsah
Hry

Legie: Sibiřská cesta - poznejte blíže československé legie pomocí karet

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pavel S

Legie: Sibiřská cesta

Karetní hra od českých autorů, kterou se jednoduše naučíte a zažijete s ní těžké chvíle československých legií.

Článek

Tato hra našla inspiraci v historii, konkrétně kolem roku 1918 na Sibiři, kde se v chaotické občanské válce střetnou mezi sebou českoslovenští legionáři, Bílá i Rudá armáda a lokální milice. Zúčastníte se tak bojů o cenné zásoby, důležité informace a hlavně o holý život. Boj nebude jen mezi vojáky, ale i s krutým mrazivým počasím.

Foto: Pavel S

Výbava hráče za československé legie

Hraje se celkem 4 kola, která jsou rozdělena na tři fáze a několik podfází. Cílem vítězství je získat co nejvíce bodů. Pro každé kolo se připraví karta lokace a podle počtu hráčů zápletky. V první fázi mají hráči možnost verbovat nové postavy a pořizovat výbavu.

Foto: Pavel S

Karty a žetony pro hráče za Rudé armády.

V ruce máte vždy minimálně pět karet, za další je třeba utratit 3 žetony zásob, stejně tak za karty výbavy je třeba uhradit 1 zásoby a za 2 zásoby obnovíte jeden žeton rozkazu. V nadcházející fázi pochod hráči střídavě vykládají své karty pod zápletky, popřípadě udělují žetony rozkazů.

Foto: Pavel S

Příprava kola, velká karta lokace udává všeobecnou podmínku a dále karty zápletek, o které bojujete.

Karty postav v dané zápletce musí mít shodný symbol zápletky a jejich počet není nijak omezen. Poté co všichni hráči zahrají všechny karty, nebo pasují, nastane fáze vyhodnocení.

Foto: Pavel S

Po vyložení karet se každá zápletka vyhodnocuje zvlášť.

Nejdříve se v protisměru vyhodnocují žetony rozkazů, které mohou hýbat s postavami mezi zápletkami, ustupovat, nebo různě zvýhodňovat. Následně se každá zápletka vyhodnotí samostatně. Nejdříve přijde na řadu symbol zteč, díky kterému udělíte zranění libovolné jednotce.

Foto: Pavel S

Další možností je hrát za Bílou armádu.

Poté se určí vítěz sečtením síly, ten získává body, ostatní hráči zásoby. Zbývá ještě uštědřit zmrzačení za symbol násilnost, který ruší schopnosti postav, poskytnutí první pomoci raněným a přidělení karet mrazu z mrazivých zápletek.

Foto: Pavel S

Karty vylepšujete zasunutím průhledných do obalu, stejně tak zranění.

Veškerá vylepšení, mrzačení nebo zranění jsou řešena průhlednými kartami, které vsouváte do obalu ke kartě postavy. Vypadá to zajímavě a skvěle, jen to malinko prodlouží úklid.

Foto: Pavel S

Průhledné karty v insertu, stejně tak i zbylý materiál má svůj insert.

Celý herní mechanismus je hlavně o symbolech, ty si rychle vžijete a přijdete na to, že nejde o nijak složitou hru na pravidla. Snažíte se efektivně používat nejlépe stejné postavy, na hřbitově, kde se dostanou po dvou zraněních, nebo mrazech vám jsou nanic, navíc uberou body.

Foto: Pavel S

Karty lokací a zápletek mají dokonalé ilustrace.

Kouzlo hry nejvíce vynikne od tří hráčů, kdy vznikne pěkná přetahovaná o zápletky, které dokáži pěkně zvrátit žetony rozkazů. Další předností hry je grafické zpracování, to dokonale vystihuje pochmurnou atmosféru a dokresluje téma. Od legie nečekejte žádnou náročnou válečnou hru, ale taktickou karetku se silným tématem a vysokou variabilitou.

Foto: Pavel S

Legie: Sibiřská cesta pochází od českých autorů.

Česká karetní hra určená pro 2 až 4 hráče s doporučeným věkem 12+ a herní dobou něco přes jednu hodinu. Na český trh a mně poskytlo vydavatelství Albi.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz