Hlavní obsah
Hry

Listí je vynikající hra, která by neměla chybět na žádném stole

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pavel S

Listí

Do podzimu daleko, ale tuto hru si užijete i v létě. Ukládání různých tvarů listí chytne každého.

Článek

V této podzimní hře se zhostíte role ducha větru, který navádí opadlé listí při jejich dopadu na půdu a napojuje jejich špičky, čímž napomáhá růstu hub a chystá zvířata k zimnímu spánku. Na oplátku jste odměněni žaludy, které vám napomáhá získávat veverčí pomocník a snažíte se nashromáždit co největší zásobu, než přijde zima.

Foto: Pavel S

Listí zaujme už na první pohled.

V průběhu hry se hráči střídají v tazích do doby, než nastane zima, poté hra končí a zvítězí hráč s největším počtem žaludů. Tah hráče se skládá z několika kroků. Na začátku vybere kartu listu, podle které přiloží patřičný druh z hromádky na herní plochu.

Foto: Pavel S

Nabídka listí s nabídkou zvířat.

Listů je celkem 6 druhů v 5 barvách. Listy se snažíte přiložit tak, aby se jejich zvýrazněné špičky dotýkaly co nejvíce jiných špiček již vyložených listů. Za každé spojení provedete akci napojeného listu.

Foto: Pavel S

Úkolem je napojovat špičky listů, tím spustíte několik akcí.

Mezi akce patří dobrání nové karty, získání žetonu slunce, posun veverkou na stromě, růst hub a lákání zvířat. Za tři žetony slunce můžete posunout ukazatel období, za což máte body a zároveň můžou nastat první mrazíky, nebo zima.

Foto: Pavel S

Ukazatel období má dvě fáze mrazíků a zimou ukončuje hru.

Během mrazíků ukládáte získané karty zvířat k spánku, vždy jen jeden druh. Postup na stromě dává dodatečné akce a body a rozrůstání hub je na konci hry ohodnoceno podle skupinky na sousedících listech. Další žaludy získáte za zvířata, které jste stihli zazimovat, umístění na stromě a zbylé žetony slunce s kartami.

Foto: Pavel S

Strom, na kterém postupujete se svým veverčím parťákem.

Listí na první pohled zaujme hlavně svými dílky listí, ty dokáží překvapit, jak na sebe pasují a někdy vytvoříte zajímavé kombo akcí. Pravidla nejsou nijak náročná, jde hlavně o vaší strategii.

Foto: Pavel S

Listí na stole vypadá opravdu nádherně.

Nezapomnělo se ani na sólo hráče, v tomto módu se utkáte s Vichrem z hor a k dispozici máte tabulku s různými výzvami k splnění.

Foto: Pavel S

Stejně tak karty zvířat mají dokonalé provedení.

Autoři mysleli i na uskladnění komponent a místo plastových sáčků, nebo insertu, najdete vkusné papírové krabičky, které vše pojmou včetně rozšíření.

Foto: Pavel S

Krabičky pro komponenta hráčů, uvnitř jsou další na celý obsah.

Listí najde uplatnění u rodinných stolů se staršími dětmi a taky k posezení s občasnými hráči. Nebál bych se hru pořídit ani ke hře ve dvou hráčích, kteří hledají oddychovou záležitost.

Foto: Pavel S

Listí

Rodinný tile placement určený pro 1 až 4 hráče s doporučeným věkem 10+ a herní dobou do 45 minut. Na český trh přináší a mě poskytlo vydavatelství TlamaGames.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz