Hlavní obsah
Hry

Loděnice – hra českého autora, při které se musí vše dobře naplánovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pavel S

Loděnice

Poprvé vyšla před 15 lety, teď se dostala do prodeje druhá edice a stále má mnoho co nabídnout.

Článek

Staňte se úspěšným majitelem loděnice, která ohromí svými loděmi. Zaměřte se na převoz pasažérů a zboží, nebo sestavte chloubu vojenských flotil. Využijte nejvýnosnější dobu v průběhu 19. století a zaměřte se na pohony uhlím, ale i větrem.

Foto: Pavel S

Loděnice - pohled na sólo hru.

Délku hry hlídá odpočet kol, který se nastavuje podle počtu hráčů. Vaším úkolem je získat co nejvíce bodů za dokončené lodě během hry a v závěru za státní zakázky. Hráči se střídají v tazích, které mají vždy stejný postup.

Foto: Pavel S

Akce v dolní části při posunu otočí počítadlo kol.

Destičku akce z předešlého kola, kterou jste si vybrali přemístíte doprava, tím se posune odpočet kol a zvolíte si novou neobsazenou akci. Za každou označenou akci protihráči před vámi vpravo získáte 1 gulden, a navíc máte možnost za 6 guldenů dokoupit druhou akci.

Foto: Pavel S

Nabídka částí lodí, trh, doplňky a zaměstnanci

Akcemi nakupujete části lodí, vybavení, pasažéry, pronajímáte zkušební kanály, sháníte nové zaměstnance a prodáváte zboží na burze. Hlavním cílem je dokončovat lodě, ty postupně skládáte na své herní desce a jakmile je kompletní vyplouvá.

Foto: Pavel S

Kompletní lodě, které prošly testem vyplutí na kanál

Abyste získali za ní body, je třeba na ní usadit kapitána, pro zvětšení rychlosti potřebujete topiče a komín, dalšími pasažéry a vybavením zvýšíte bodovou hodnotu. Rychlost pomůže proplouvat kanálem, kde taktéž nasbíráte body.

Foto: Pavel S

Destičky zaměstnanců, kteří zvýhodní vaše akce.

Toto druhé vydání vychází z původní hry, která má nějakých 15 let a nabízí novou grafiku s vybalancovanými pravidly. I po tak dlouhé době od vzniku má stále co nabídnout, což svědčí o kvalitě hry.

Foto: Pavel S

Kartonové pořadače pro snadnější manipulaci a uskladnění.

Na výběr máte z mnoha možností, můžete se soustředit na kompletování větších lodí za více bodů, těch stihnete za hru tak tři, nebo se zaměříte na menší lodě, kterých stihnete více. Neustále se měnící nabídka akcí vás nutí přizpůsobovat vaše tahy, to platí i o dalších nabídkách zboží a pasažérů. Hra má plynulý průběh, někdy až moc rychlý, že nestihnete vše, co jste si naplánovali, naštěstí v závěru dostanete poslední šanci dokončit loď.

Foto: Pavel S

Loděnice ve stylovém grafickém provedení.

Nechybí ani sólo mód, který funguje jednoduše a aktivně ovlivňuje nabídky, stejně jak se skutečnými hráči. Toto takzvané Suché euro patří mezi autorovy jednodušší tituly, fanouškům by neměla chybět ve sbírce. Doporučil bych pokročilejším hráčům a určitě i k sólo hraní.

Foto: Pavel S

Loděnice

Euro s námořní tématikou určené pro 1 až 4 hráče s doporučeným věkem 12+ a herní dobou do dvou hodin. Druhou edici na český trh přináší vydavatelství TlamaGames, které mi hru zároveň poskytlo.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz