Hlavní obsah
Hry

Marabunta – novinka od osvědčeného autora, tentokrát z mravenčího světa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pavel S

Marabunta

Reiner Knizia navrhl již stovky her a vždy dokáže něčím zaujmout. Tentokrát nabízí zapisovací hru pro dva hráče, kde se budete snažit zabrat co největší území.

Článek

Dvě mocné kolonie mravenců se střetávají na jednom úrodném území, samozřejmě obě mají zájem o to zabrat co největší plochu. Nenásilně, ale lstivě si místo rozdělí. Která z kolonií vzejde z přetahované jako vítěz?

Foto: Pavel S

Hra se odehrává na malém prostoru a vše zapisujete smyvatelnými fixy.

Cílem hry je získat na konci hry, co nejvíce bodů. Délka hry není stanovena, konec nastane po naplnění podmínek. Hráči se střídají v tazích, ve kterých začínající hráč hodí všemi šesti kostkami a následně je rozdělí na dvě libovolné skupinky, do jedné přidá vrchní žeton z hromádky.

Foto: Pavel S

Žetony přidávají další speciální akci ke kostkám.

Druhý hráč si jednu ze dvou skupin vybere a vyhodnotí všechny hodnoty, poté své akce provede první hráč se zbylou skupinou. Číselné hodnoty na kostkách se zapisují do oblastí regionů podle barev, bodovací symboly se zaznačují na bodovací lístky a bedýnky škrtáte na své herní desce, z čehož získáte určitý bonus.

Foto: Pavel S

Přeškrtávání bedýnek dodá další akci navíc.

Vámi zapisovaná čísla musí sousedit s některým předešlým číslem, pouze při použití schopnosti mraveniště lze zapsat libovolně, ale stále je třeba dodržet barvu regionu, to neplatí u nuly, ta je bezbarvá.

Foto: Pavel S

Bodovací lístky, které určí vítězné body.

Na konci hry se vyhodnotí každý region zvlášť. Každý hráč si sečte hodnotu svých čísel a ten, který má převahu, získá tolik bodů, kolik se mu podařilo zaškrtnout políček na bodovacím lístku regionu. Další body jsou za políčka s dortíky, které obsadíte během hry.

Foto: Pavel S

Kostky jsou v nádherném provedení.

Marabunta kombinuje zajímavým způsobem mechaniky zapisování kostek a ovládání území. Každý tah je velmi strategický, už od počátku, kdy se musíte rozhodnout, jak rozdělit kostky na dvě skupinky. Bedýnky vám přinesou dobré bonusy, ale můžete tím přijít o možnost zisku území. Protihráče jde i snadno blokovat, takže o interakci není nouze.

Foto: Pavel S

Jedna strana desek má náročnější terén a těžší hráčské oblasti.

Skromné desky na místo, jsou oboustranné pro různé varianty obtížnosti. Tuto strategickou rodinnou záležitost doporučuji všem, kteří hrají ve dvou a nevadí jim škodící interakce.

Foto: Pavel S

Marabunta

Zapisovací area-control pro dva hráče s doporučeným věkem 10+ a herní dobou do 45 minut. Česky vydává a mě poskytlo vydavatelství BlackFire.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz