Hlavní obsah
Hry

Milovníci autobusů zbystřete, tato hra chytne nejen vás. Jízdenky, prosím! Paříž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pavel S

Jízdenky, prosím! Paříž

Jízdenky, prosím! je hra, která už patří mezi klasiky. Rodinná stálice, která vychází v různých verzích a nejnovější s českou lokalizací je Paříž.

Článek

Jízdenky, prosím! je osvědčená klasika, která vychází v různých verzích, do kterých patří i série Cities, což jsou menší vydání věnována konkrétním zemím. Nejnovější titul se zaměřil na Paříž dvacátých let dvacátého století, kde klasické vláčky vyměníte za autobusy.

Foto: Pavel S

Jízdenky, prosím! Paříž vyměnila vlaky za autobusy.

Znalce Jízdenek pravidla nijak nepřekvapí, základní principy zůstávají nezměněny. Cílem je získat co nejvíce bodů za plnění jízdenek, těch dostanete při přípravě hry dvě a je na vás, jestli si ponecháte obě, nebo jen jednu.

Foto: Pavel S

Jízdenky mají různá bodová ohodnocení.

Splníte ji způsobem, že dvě města na ní uvedená spojíte souvislou tratí svých autobusů.

Foto: Pavel S

Splněná jízdenka

Trať obsadíte pomocí přepravních karet, které dobíráte z nabídky. Každá trať má určitý počet a danou barvu karet potřebnou pro obsazení. Ve svém tahu tak máte 3 možnosti.

Foto: Pavel S

Přepravní karty potřebné pro obsazovaní tratí.

Dobrat dvě jízdenky, z toho si alespoň jednu nechat. Dobrat dvě přepravní karty (žolíkovou pouze jednu) a nebo zastavět trať vyložením karet.

Foto: Pavel S

Novinka v podobě tvorby vlajky.

Novinkou mezi pravidly je tvorba francouzské vlajky, tu vytvoříte tak, že po každém zastavění červené, modré a bíle trati si jednu přepravní kartu necháte bokem a za každou takovou sadu 3 barev získáte 4 body. Hra končí, jakmile má někdo v zásobě 2 a méně autobusů z 15 počátečních.

Foto: Pavel S

Tratě jsou kratší než v klasické verzi.

Jízdenky, prosím! Paříž jsou takovou zmenšenou verzí klasického titulu a uplatnění najde nejen u nadšenců těchto sérií, ale i u hráčů, které odrazuje herní doba velkých Jízdenek, tady máte za 15 minut hotovo.

Foto: Pavel S

Každý hráč má svoji sadu detailních autobusů.

Je vhodnější pro hru jen dvou hráčů a samozřejmě je přístupnější verzí pro děti, nebo občasné hráče. Zpracování je opět kvalitní, graficky vyvedené karty, herní plán, plastové miniatury autobusů a nechybí ani plastový insert v malé skladné krabici.

Foto: Pavel S

Nechybí ani insert.

Rodinná hra určená pro 2 až 4 hráče s doporučeným věkem 8+ a herní dobou okolo 15 minut. Na český trh vydává a mě poskytlo vydavatelství BlackFire.

Foto: Pavel S

Jízdenky, prosím! Paříž

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz