Hlavní obsah
Hry

Nekojima je hra pro všechny, která otestuje třas vašich rukou

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pavel S

Nekojima

Hlavní náplní je zručnost a trpělivost, proplétání sloupů zvládnou děti i dospělí.

Článek

Vaším úkolem bude vybudovat elektrickou síť mezi čtyřmi oblastmi malého japonského ostrova Nekojima. Nebude to vůbec snadné, je třeba dávat pozor na překřížené vodiče kvůli zkratu, a hlavně na zvědavé kočičí obyvatelé, ty se totiž rády procházejí tam, kde nemají.

Foto: Pavel S

Nekojima - proplétání elektrického vedení a koček.

Než začnete hrát, je třeba si zvolit buď kooperativní režim, nebo kompetitivní. V kooperativním se snažíte dosáhnout co nejvyšší úrovně a v kompetitivním se jeden z hráčů stane poraženým. Jakmile jste na tahu, nejprve hodíte dvěma kostkami, ty určí dvě oblasti ze čtyř možných na herním plánu.

Foto: Pavel S

Kostky určí oblasti, které je třeba propojit a z pytlíku vylosujete barvu vedení.

Tyto oblasti máte za úkol propojit dvěma sloupy spojenými vedením. Barvu vedení určí losovaná kostička, kterou si vytáhnete v následujícím kroku. Sloupy umisťujete tak, aby se vedení ničeho nedotýkalo, je povoleno pokládat sloupy na předešle umístěné a sloupy i vedení mají různé délky.

Foto: Pavel S

Sloupy s vedením mají různé výšky i délky.

Během tažení barevné kostky se může stát, že si vytáhnete černou, což znamená zavěšení kočky na vodič. V kooperativním režimu zavěšujete na právě vylosovanou barvu, v kompetitivním předáváte kostku protihráči, který ji umístí ve svém tahu.

Foto: Pavel S

Kočky věšíte tak, aby se nedotýkaly země ani jiného vodiče.

Po úspěšném tahu kostičky, včetně černých umístíte do počítadla, které vám ukáže dosaženou obtížnost, nebo úroveň. Hra končí, jakmile někomu spadne dříve umístěné vedení.

Foto: Pavel S

Podle kostiček poznáte, jaké úrovně, nebo obtížnosti jste dostáhli.

Nekojima patři mezi ty hry, které si zahrajete téměř s kýmkoliv. Pár pravidel vysvětlených do pěti minut během přípravy, jde hlavně o zručnost, obratnost a trochu taktizování. Náročnost rozmísťování sloupů ve stísněném prostoru začne postupně narůstat a díky ní lze dobře škodit, ať už předáváním koček, nebo vybíráním území.

Foto: Pavel S

Někdy se zdá, že už není místo.

Pro zpestření si lze pravidla upravit pomocí čtyř modulů, kde je nejzajímavější hra ve dvojicích. Každý z dvojice umisťuje společně jeden sloup vedení. U milovníků těchto dovednostních her, nebo pro rodinné hraní si Nekojima najde své místo.

Foto: Pavel S

Nekojima

Balanční rodinná hra pro 5 hráčů s doporučeným věkem 7+ a herní dobou do 30 minut. Na český trh vydává a mě poskytlo vydavatelství BlackFire.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz