Hlavní obsah
Hry

Palírna - tematická desková hra, kde si vyzkoušíte roli lihovarníků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pavel S

Palírna

Celý postup nákupu surovin k vašim dostupným receptům a následně samotné pálení alkoholu je velmi tematicky zpracováno. Nechybí staření ve skladech a bezcenné pokusy o skvostný nápoj.

Článek

Vaším úkolem je vrátit zašlou slávu rodinnému podniku, který jste zdědili. Získat recepty na ty nejlepší destiláty, prodat je světu a stát se Lihovarnickým mistrem.

Foto: Pavel S

Palírnu si zahrajete v 1 až 5 hráčích

K vítězství je potřeba co nejvíce bodů, ty získáváte během sedmi kol za prodej alkoholu, různá vylepšení a ocenění. Hráči mají každý svého jedinečného lihovarníka s rodinným receptem a počátečními předměty.

Foto: Pavel S

Karty lihovárníků mají rozdílné schopnosti

Na začátku každého kola nejdříve hráči provedou své počáteční akce svých lihovarníků a vylepšení. Dále pokračují 4 fázemi. V první proběhne nákup receptů, surovin, předmětů a vylepšení.

Foto: Pavel S

Počítadlo bodů a nabídky různých surovin, předmětů a vylepšení

V druhé fázi se pustí rovnou do destilace, kde se smíchají všechny potřebné karty podle receptu, přidají se alkoholy a odebráním vrchní a spodní karty vznikne výsledný destilát. Ten se následně stočí do požadovaného sudu a podle typu lihoviny jde buď do prodeje, nebo do sklepa zrát.

Foto: Pavel S

Vaše palírna včetně různých receptů, které je třeba si odemknout

Podle typu prodávaného alkoholu, použitých surovin, sudu a láhve, získáte vítězné body, peníze a etikety. Etikety lze využít k bonusovým akcím. Pokud máte destilát, který vyžaduje zrání, musí jít do sklepa, kde získává další karty příchutí a tím i větší hodnotu, v následujících kolech lze prodat, nebo dál skladovat a zvyšovat jeho cenu.

Foto: Pavel S

Ve hře jsou různé typy nádob, které jsou následně ohodnoceny

Toto je ve zkratce princip hry, který je ještě dál rozvětvený. Není to ale nic složitého, pro pokročilejší hráče bude vše intuitivní. Celý postup od kupovaní surovin po stáčení do sudů a následně do různých prémiových láhví je velmi tematické. Mnoho interakce ve hře nehledejte, pouze u nákupu karet a v omezeném počtu etiket, to ale není nijak na škodu.

Foto: Pavel S

Nechybí ani karty vylepšení pro lepší a kvalitní alkohol

Hromada karet, desky receptů a další věci zajistí velkou variabilitu. Produkční stránka hry je zvládnuta na výbornou, detailní kresby, kvalitní žetony, vše pasuje do tématu. Destilování si užijete i v sólu. Jedinou nevýhodou může být prostor který hra zabere. Hledáte-li tematické euro, v palírně ho jistě najdete.

Foto: Pavel S

Palírna, obří krabice naplněná po okraj a vše v úhledném insertu

Tematické euro z alkoholového prostředí určené pro 1 až 5 hráčů s doporučeným věkem 14+ a herní dobou okolo hodiny a půl. Na český trh přináší vydavatelství RexHry.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz