Hlavní obsah
Hry

Pátek - silně návykové karetní dobrodružství pro jednoho hráče

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pavel S

Pátek

Vaším úkolem bude provádět Robinsona těžkými chvílemi na ostrově, vylepšit jeho dovednosti a připravit ho na boj s piráty.

Článek

V této dobrodružné hře se chopíte role Pátka, který spokojeně tráví čas na pustém ostrově. Ale jednoho dne je jeho klid narušen trosečníkem Robinsonem, který ukáže, že je nezkušené nemehlo. Aby úspěšně opustil ostrov a vám dopřál touženou samotu, musíte Robinsona provést různým nebezpečím, vycvičit jeho schopnosti, aby byl schopný porazit piráty a odeplout. Ale pozor, ať to netrvá příliš dlouho a neumře stářím.

Foto: Pavel S

Vše se řídí kartami s jednoduchou symbolikou.

Celá hra je rozdělena na tři fáze hrozeb a finální souboj s piráty. V první zelené fázi jsou hrozby nízké, ale zároveň i zkušenosti Robinsona. K dokončení fáze je třeba projít celý balíček hrozeb. Vždy si doberete dvě karty a jednu vyberete. Tyto karty udávají výši hrozby dané fáze a počet otočení karet boje z vašeho balíčku zdarma.

Foto: Pavel S

Karty hrozeb mají pro každou úroveň jinou hodnotu. Ve spodní části karty pirátů pro závěrečný souboj.

Pro poražení hrozby je třeba její hodnotu dorovnat, nebo převýšit celkovou hodnotou boje. Otočení další karty boje nad rámec hodnoty zdarma vás už bude stát žeton zdraví. Po úspěšném boji se karta hrozby mění na bojovou a putuje na odkládací balíček boje společně s použitými kartami.

Foto: Pavel S

Počáteční karty boje a karty stárnutí.

Po dobrání celého bojového balíčku se do něj přidá karta stárnutí, zamíchá a obnoví. Pokud byste hrozbu neporazili, jde na odkládací balíček k nezvoleným hrozbám, které později vytvoří balíček pro další fázi. Navíc neporaženou hrozbu je třeba doplatit žetony zdraví, na oplátku ve stejném počtu můžete zneškodnit zrovna použité karty boje.

Foto: Pavel S

Souboj probíhá otáčením karet boje, po levé straně karty zdarma, pokud nestačí na poražení překážky, za žetony zdraví otáčíte další karty napravo.

Po třetí fázi nastane souboj s piráty, který funguje obdobně. Pokud je pokoříte, vyhráváte hru. Porážka nastane, jakmile nemáte žetony zdraví na doplácení, nebo použijete všechny karty stárnutí.

Foto: Pavel S

Závěrečný souboj s piráty je náročný. Využitím akce karty se otáčí vodorovně.

Pátek je celkem jednoduchá karetka, co se pravidel týče. Vyhrát už není tak snadné, v podstatě jde o vytvoření silného balíčku a chytře využívat schopnosti karet. Právě schopnosti a možnost vzdát souboj, čímž se zbavit nepotřebných karet, snižuje pocit, že jde jen o štětí.

Foto: Pavel S

Někdy je nejlepší souboj rovnou vzdát.

Partii zvládnete dohrát za půl hodinky a během chvilky přichystáte novou. Obtížnost si můžete různě nastavit, nebo hrát na dosažené skóre. Pátek je už více jak 10 let stará hra, která má stále mnoho co nabídnout. Vizuálem příliš neoslní, ale dostane vás svojí rychlostí a návykovostí. Malá krabička na osamělé cesty a večery.

Foto: Pavel S

Pátek

Sólo karetní hra s doporučeným věkem 10+ a herní dobou okolo 25 minut. Na český trh přináší a mě poskytlo vydavatelství TlamaGames.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz