Hlavní obsah
Hry

Podhoubí - objevte spletitost hub doma u stolu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pavel S

Podhoubí

Taktická hra, ve které se budete rozrůstat a zabírat území. Vše v nádherném grafickém zpracování.

Článek

Cílem hry je rozšířit váš kořenový systém neboli podhoubí nekonečným koloběhem životního cyklu plození, rozkládání a znovuzrození. Vaše houby budou pomocí výtrusů zabírat území a na konci své existence poskytnou vylepšující schopnost pro další generace. Podaří se vám vypěstovat nejvzácnější druhy?

Foto: Pavel S

Podhoubí na stole vypadá úžasně.

Hraje se na vítězné body, které získáte na konci hry za vyložené karty (počítají se i rozložené houby) a za každé dva žetony hmyzu rovněž jeden bod.

Foto: Pavel S

Vyložené karty, které čekají na vysemenění a rozklad.

Hráči se střídají a ve svém tahu provedou dvě různé akce z šesti. Na výběr mají z pohybu své mateřské houby až o dva dílky, z průzkumu, díky kterému přidají nový dílek k hernímu plánu.

Foto: Pavel S

Výtrusy se rozložení ve směru větru, který určí hod kostkou.

Důležitou akcí je vysemenění, to můžete provést mateřskou, nebo některou vyloženou kartou houby.

Foto: Pavel S

Komponenta jsou dřevěná s potiskem.

Ty vyložíte pomocí růstu, kde musíte spotřebovat výtrusy z konkrétních dílků, které umisťujete pomocí již zmíněného vysemenění. Poté, co se houba dvakrát vysemení, má možnost se rozložit, to je další akce, která zvýhodní použitou pozici pro budoucí houby.

Foto: Pavel S

Karty hub mají různé požadavky na výtrusy podle barvy půdy.

Zbývá objev, kterým dobíráte nové karty z nabídky. Hra končí, jakmile jeden z hráčů má alespoň jednu rozloženou houbu u každé z pěti pozic.

Foto: Pavel S

Dílky herního prostoru jsou z kvalitního kartónu.

Podhoubí má celkem jasná a přímočará pravidla, kde musíte takticky zabírat vhodná území a připojovat nová. Vysemenění probíhá s určitou náhodností, kterou určuje hod kostkou, který nasměřuje směr větru, kde vaše výtrusy odnese. Ty jde celkem lehce zabírat soupeřům, takže se může stát, že jim nechtíc pomůžete.

Foto: Pavel S

Karty mají ilustrace jak z encyklopedie.

Interakce na herním plánu je tak dostatek, třeba i v podobě blokování hub, nebo přemístění samotné mateřské houby. Nechybí ani sólo mód, který je ovládaný balíčkem karet a je ve dvou úrovních obtížnosti.

Foto: Pavel S

Nechybí ani stylový semišový insert.

Po grafické stránce se jedná jednoznačně o skvost, alespoň pro houbové nadšence. Houbaři a stratégové, nebojte se šáhnout po tomto kousku.

Foto: Pavel S

Podhoubí

Taktická hra o území určená pro 1 až 4 hráče s doporučeným věkem 10+ a herní dobou do 90 minut. Na česky trh vydává a mě poskytlo vydavatelství TlamaGames.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz