Hlavní obsah
Hry

Ptačí napětí je přesně to, co udrží vaše děti u stolu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pavel S

Ptačí napětí

Desková hra Ptačí napětí je o kombinování ptáku umísťováním na telegrafní dráty podle zadání. Už na první pohled zaujme a děti si ji oblíbí.

Článek

Namyšlení ptáci jeden přes druhého zasedají telegrafní dráty a snaží se vyzobnout co nejlepší místo pro selfie fotku. Je jasné, že na fotce chce být každý, proto je třeba usměrnit a vytvářet ty nejoriginálnější kombinace. Po dokončení díla zbývá jen rozehnat hejno a zhodnotit výsledek své práce.

Foto: Pavel S

Ptačí napětí využívá víka krabic k sestavení herního plánu.

Cílem hry je získat co nejvíce bodů za splněné selfie karty. Po přípravě hry, při které je třeba vztyčit tři telegrafní sloupy, na víka krabice natáhnout dráty a rozmístit ptáky, má každý hráč dvě karty selfie zadání a tři vajíčka.

Foto: Pavel S

Vajíčka vám pomohou provést tah zdarma, nebo přinesou v závěru bod.

Celá partie se skládá ze dvou fází, v té první se hráči střídají v tazích, ve kterých mají dvě možnosti. Můžete přesunout ptáka, nebo si vzít vajíčko. Opeřence je možné přesouvat z okrajů krabic na dráty, nebo z drátu na jiné místo drátů.

Foto: Pavel S

Začátek hry, obtížnost lze upravovat napnutím drátů.

Vždy přesouváte jen jednoho ptáka a je dovoleno s ním jiné poposunout, ale nesmí vám spadnout na zem. Ptáky umisťujete tak, aby splnili zadání vaší karty, kterou takto můžete vyložit z ruky a dobrat novou.

Foto: Pavel S

Splněné zadání

Kartu lze také vyložit i na konci tahu protihráče a nové karty máte k vybrání ze čtyř úrovní. Vajíčka můžete použit k dalšímu přesunu navíc.

Foto: Pavel S

Nabídka zadání je ze čtyř druhů, které stupňují obtížnost.

Tato fáze skončí, jakmile jsou všichni ptáci na drátech, nebo dojdou selfie karty, poté nastane závěrečná fáze odletu, kde taháte opeřence za ocas a shazujete je dolů. Pokud se vám podaří, aby na drátě zůstal pouze jeden, vyložíte jednu kartu z ruky. Na konci hry sečtete body splněných selfíček a bod za každé zbylé vajíčko.

Foto: Pavel S

Při umísťování je třeba dávat pozor, aby některý z ptáku nespadl.

Ptačí napětí je výbornou rodinnou interaktivní zábavou na stůl, kterou si zahrajete díky kooperativní verzi pravidel i s malými dětmi kolem pěti let. Hlavně je ale cílená na starší děti, kde soupeříte o co největší skóre, nebo ji se svojí krátkou herní dobou využijete jako filler.

Foto: Pavel S

Různá zadání přináší různá bodová ohodnocení.

Na stole okamžitě zaujme svým zpracováním, telegrafní sloupy na krabici a samotní ptáci sedící na drátech vypadají prostě skvěle. Díky pravidlové jednoduchosti a rychlému průběhu si hra určitě najde cestu na mnoho rodinných stolů.

Foto: Pavel S

Ptačí napětí

Rodinná kombinační hra určená pro 2 až 4 hráče s doporučeným věkem 6+ a herní dobou do půl hodiny. Na český trh přináší a mě poskytlo vydavatelství TlamaGames.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz