Hlavní obsah
Hry

Sladká tečka - Hra připomínající populární pořad Peče celá země

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pavel S

Sladká tečka

Ikdyž téma hry je pečení, určitě si u ní neodpočinete. V rodinné hře otestujete své plánovací schopnosti na několik tahů dopředu.

Článek

Utkejte se s mistry cukráři v soutěži o titul nejlepšího z nejlepších. Vaše provedení slavných receptů uskutečníte v kuchyni Sladká tečka, ale z důvodů časového presu se její provoz stal docela chaotický, jen ti nejzkušenější dokážou vše dokonale naplánovat a zvítězit.

Foto: Pavel S

Sladká tečka, nabídka surovin na talířích

Cílem hry je získat co nejvíce bodů za dopečené i připravené recepty, uskladněné suroviny, zbylé přísady a ocenění. Ty spustí zároveň konec hry, a to v momentě kdy některý z hráčů získá třetí ocenění.

Foto: Pavel S

Hromada surovin z extrémně hrubého kartónu, uskladněné přísady ve sklenicích a ocenění

Během hry se střídáte v tazích a ty se skládají z 5 fází. Jako první vybíráte jedno ze tří akčních polí na své desce, ty mají vždy dvě akce, ale jen jednu si zvolíte zdarma, za druhou je třeba doplatit minci.

Foto: Pavel S

Hráčská deska, ve spodní části hlavní akce.

Mezi hlavními akcemi najdete dobrání surovin, přípravu receptů, nebo získání karty náčiní. V druhé fázi máte možnost zarezervovat jeden recept, nebo připravit zarezervovaný recept.

Foto: Pavel S

Karty receptů jsou dvojí úrovně

Třetí fáze posune vaše výrobky v troubě blíže k dopečení, ta má celkem 5 míst, které přináší dodatečný bonus. Vzdálenější místa mají silnější bonusy, ale déle trvá, než se dostanou na konec a budou dopečené.

Foto: Pavel S

Spodní řádek znázorňuje postup pečení, každá pozice má dodatečný bonus

Takto hotové recepty v následující fázi směníte za ocenění, pokud máte vhodné symboly. Na konci tahu se doplní nabídka receptů, popřípadě vyhodnotí událost.

Foto: Pavel S

Deska pro ocenění, jakmile některý z hráčů získá 3, ukončí hru

Dalším důležitým pravidlem je získávání surovin z misek. Ty si vybíráte z talířů a umisťujete na svoji desku, kde jsou místa omezená. Podle talíře, z kterého berete se na okolní doplní dané suroviny a prázdný talíř se otočí.

Foto: Pavel S

Karty nástrojů dodají další akce. Každý cukrář má své vlastní schopnosti.

Sladká tečka je hodně o plánování, musíte si dobře rozvrhnout, které suroviny potřebujete, jelikož místa pro ně není mnoho. Tohle jde částečně kompenzovat uskladněním surovin do sklenic odkud si berete vždy jeden kus neomezeně. Recepty jsou lehčí a těžší kategorie v různých kombinacích, občas přijde událost, která lehce napomůže.

Foto: Pavel S

Nabídka receptů dvou kategorií se doplňuje na konci tahů

Zajímavým prvkem jsou rozdělování surovin na talířky, kde se postupně množí do maximálního počtu 4 a nestává se, že by dlouho chyběl nějaký druh. Další kombinace vytvoříte za pomocí mincí, nebo i karet náčiní, je třeba si to jen správně načasovat. Nechybí sólo mód, v kterým se postavíte proti cukrobotovi, a ten se jen tak lehce porazit nedá. Pro některé může být nevýhodou prostor, který hra potřebuje, nabídka s talíři se dokáže dost roztahat. Tématem hra odpovídá spíše k rodinnému hraní, ale ani náročnější kombinátoři se nudit nebudou.

Strategická rodinná hra určená pro 1 až 4 hráče s doporučeným věkem 10+ a herní dobou do hodiny a půl. Na český trh přináší a mě poskytlo vydavatelství TlamaGames.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz