Hlavní obsah
Hry

Včelín – desková hra, která zaujme nejen vzhledem, ale i hratelností

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pavel S

Včelín

Řiďte vlastní úl k prosperitě a vysílejte své dělnice chytře na ta pravá místa.

Článek
Foto: Pavel S

Včelín, komponenty zaujmou na první pohled.

V daleké budoucnosti, kde svět patří včelám, které se vyvinuly ve vyspělou civilizaci cestující vesmírem se budete snažit proslavit svojí frakci a stát se tak nejprospěšnější. Čas vašich dělnic je však omezen a je třeba se dobře koordinovat, než se uloží k hibernaci. Můžete se vydat zkoumat planety, vyvíjet nové technologie, vytvářet řezby a na to vše samozřejmě shromažďovat potřebné suroviny.

Foto: Pavel S

Herní plán rozdělený na několik sekcí různých akcí.

V průběhu několika kol se budete střídat v tazích, kde máte na výběr ze dvou možností. Buďto vyšlete jednu dělnici provést akci, nebo stáhnete všechny dělnice do úlu.

Foto: Pavel S

Hráčský úl s počáteční frakcí.

Cílem je získat co nejvíce vítězných bodů, které dostáváte během hry, ale hlavně v závěrečném bodování. Vyslaná dělnice má na výběr z šesti akcí, které dále ovlivňuje její síla.

Foto: Pavel S

Průzkum pomocí mateřské lodi.

Mezi akcemi naleznete průzkum, kde objevujete nové planety a tím získáváte suroviny, pokrokem vyvinete nové technologie do svého úlu, které následně produkují, nebo vylepšují vaše schopnosti.

Foto: Pavel S

Nabídka dílků, vylepšující váš úl.

Další akcí je růst, čímž rozšíříte svůj úl, nebo naberete mladé dělnice, bádáním získáváte karty setby, díky přeměně směníte suroviny a vyřezáváním obstaráte dílky do úlu, které přinášejí cenné body za dodržení podmínek.

Foto: Pavel S

Dílky vyřezávání oceníte hlavně na konci hry.

Když máte všechny dělnice v terénu (ale není podmínkou), místo akcí je všechny stáhnete a tím se jejich síla zvětší, popřípadě se přemístí do hibernace, když překročí sílu 4.

Foto: Pavel S

Deska s připravenými dělnicemi a přistávací plocha.

Konec hry se spustí vyplněním hibernačního prostoru, nebo v momentě kdy některý z hráčů má 7 hibernujících dělnic. Sečtou se body za splněné podmínky, dílky v úlu, karty setby a obsazení hibernace.

Foto: Pavel S

Dílky průzkumu a karty setby, které jde využít okamžitě, nebo k závěrečnému bodování.

Včelín nepřekvapí žádnou novou převratnou mechanikou, funguje na osvědčených principech, které jsou dobře vyladěné, pro hráče intuitivní a jako celek s nadstandartní produkcí vytváří výbornou hru. Téma jde cítit z každé akce, i když zabalené do sci-fi, nejspíš se záměrem vyšší atraktivity. Propojení akcí je vysoké a princip zvyšování sil dělnic vás nutí oželet jiné akce, jen abyste byli první na správném místě. Interakce hráčů je téměř všude, ať už zvyšováním síly, nebo pomocným vystrkováním.

Foto: Pavel S

20 různých frakcí, kombinují různé možnosti.

K vysoké variabilitě přispívá i možnost výběru z 20 frakcí a různé desky úlů, nechybí samozřejmě propracované sólo proti automě. Včelín najde uplatnění u rodinných stolů a zároveň i u náročnějších skupin.

Foto: Pavel S

Včelín

Worker-placement se sci-fi tématikou určený pro 1 až 5 hráčů s doporučeným věkem 14+ a herní dobou něco málo přes jednu hodinu. Hru mi poskytlo a na český trh vydává Albi.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz