Hlavní obsah
Hry

Zachraňte lidstvo před katastrofou a vyhynutím - Vesmírná loď Interstellar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pavel S

Vesmírná loď Interstellar

V této průzkumnicky strategické hře se podíváte do vesmíru za vzácnými surovinami, z kterých postavíte vesmírnou loď, která bude naděje pro přežití lidstva.

Článek

Lidstvu se to přece jen podařilo, kvůli využívání sluneční těžby nastalo urychlení stárnutí naší hvězdy. Píše se rok 2357 a jedinou nadějí naší rasy je sestavit mezihvězdnou vesmírnou loď, pomocí které by lidstvo emigrovalo na novou Zemi. K realizaci takového projektu jsou zapotřebí vzácné suroviny z ostatních planet naší soustavy. Staňte se korporací, která pomůže lidstvu dřív, než Slunce pohltí samotnou Zemi.

Foto: Pavel S

Vesmírná loď Interstellar je náročnější na herní prostor.

Hra trvá několik kol, než dojde ke splnění některé ze 4 událostí, jimiž jsou zničení země, dokončení třetího modulu lodi, zaplnění kryomodulů a nebo dosažení sondou soustavy Trappist. Samotné kolo se pak skládá ze tří fází.

Foto: Pavel S

Hráčská deska s vylepšením a krabička k uschování surovin

V první fází hráči pomocí svých žetonů vykonávají akce převážně k zisku surovin, průzkumu vesmíru a vylepšování technologií.

Foto: Pavel S

V průzkumu vesmíru se vydáte na okolní planety naší soustavy, kde budete těžit vzácné suroviny.

V následující fázi záchrany se použijí stejné žetony, ale z opačné strany a slouží hlavně k využívání surovin pro výstavbu lodi, cestování sondou, záchranu lidstva, za což získáte prestiž a reputaci.

Foto: Pavel S

Druhá fáze záchrany se hlavně věnuje tvorbě modulů, vaší reputaci a prestiži.

V konečné fázi vlády provádíte administrativní úklid a přípravu na další kolo. Pořadí hráčů se mění podle jejich pasování v daných fázích.

Foto: Pavel S

Vyslání sondy do soustavy Trappist je jedna z důležitých mechanik.

Základní suroviny máte možnost těžit, ale i kupovat za palivo a opačně. Palivo je důležité k cestování a pro finální bodování. V záchranné fázi si určujete svůj směr hry a získáváte první vítězné body. Vše je provázáno a přináší dodatečné bonusy.

Foto: Pavel S

Vesmírná loď Interstellar a její komponenta v nádherném zpracování.

Pravidla nejsou nejlépe sepsaná, ale po první hře vám začne vše zapadat a dávat smysl. Veškeré akce jsou propojené a tematické. Samotné pasování má svůj strategický důvod, jednak prohození v pořadí, ale taky v podobě bonusu z pasovacího žetonu. Všechny akce se stanou intuitivní a snadno se vžijí.

Foto: Pavel S

Plán je složen ze dvou větších plánů.

Problémem může být pro některé hráče velikost, jakou hra potřebuje. Herní plán je složen ze dvou větších plánů plus další zásoby okolo a k tomu hráčské desky s vylepšením a krabičkami k utajování zásoby. Při pohledu na samotný plán se může zdát, že je překombinovaný, ale každá stupnice a trasa má svůj význam a není těžké se v nich zorientovat.

Foto: Pavel S

Těžení ze Slunce může vést ke konci hry.

Pro sólisty nechybí ani tento mód, který je součástí, společně s dalšími, které hru obzvláštňují a mění. Pro nadšence do vesmírných her a průzkumnických eur mohu jen doporučit.

Průzkumnické sci-fi euro určené pro 1 až 4 hráče s doporučeným věkem 13+ a herní dobou okolo 2 hodin. Česky vydává a mě poskytlo vydavatelství BlackFire.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz