Hlavní obsah

PROČ VŠECHNO TAK DLOUHO TRVÁ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stalo se mi to nedávno, a možná jste to zažili i vy. Nechtěně vyslechnutý rozhovor skupinky mladých lidí během cesty v MHD, proč všechny stavby trvají tak dlouho.

Článek

Asi se shodneme, že všechny stavební akce mají svoji přípravu a realizaci. obzvlášť to platí pro tzv. silnice, chodníky, tunely, dráhy atd. Když to shrnu, tak zpracování investičního záměru, vypsání soutěže na zhotovitele projektové dokumentace, zpracování projektové dokumentace pro územní rozhodnutí a řízení o jeho vydání, zpracování projektové dokumentace pro stavební povolení a řízení o jeho vydání a poté soutěž na zhotovitele prací. Protože vše probíhá v režimu platné legislativy, trvá tento proces v ideálním případě 24 měsíců. A teprve pak se může začít stavět. Tedy …

Stavět začneme za předpokladu, že nedojde k žádnému odvolání nebo například nejedná se o stavbu na soukromých pozemcích, ke kterým je potřeba získat právní vztah. Pak se přípravné práce mohou prodloužit o celé měsíce, ba i roky.

Nesmíme ale zapomenout na fakt, že čím preciznější je příprava stavby, tím kratší bude samotná realizace. Dobře připravená stavba minimalizuje možné prodlevy z důvodu stavebních změn, což má přímý vliv na dobu trvání i cenu projektu. K tomu lze přispět i kvalitní prací zkušených odborníků v pozici komunálních politiků. Nejlépe pokud jejich dosavadní profese přímo souvisí s vykonávanou funkcí. Prostě i při sebevětší snaze projekt nezačne se realizovat dřív, než za dva roky. Tak to prostě je. A proto to tak vše dlouho trvá.

A nemyslíte si, že před rokem 89 to nebylo jednodušší , rychlejší, kvalitnější, profesionálnější atd atd?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám