Hlavní obsah
Názory a úvahy

Babiš se odkopal. Vůdce české opozice je cynik a politický pletichář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Babiš sbírá informace o svých protivnících. Je to efektivnější, než obhajovat své výroky.

Článek

Andrej Babiš má dobře našlápnuto. V parlamentních volbách by ho dnes volilo 38,5 procenta voličů, kteří by se hlasování zúčastnili. Opozičnímu vůdci se tak podařilo získat na svou stranu celou řadu těch, kteří mu svůj hlas minule odmítli dát. Může za to vysoká inflace a vládní postoj k válce na Ukrajině? Přesvědčil penzisty, že je nynější vláda šidí na důchodech, což on by nikdy nedopustil? Uplynulo už dost vody od pandemie a lidé zapomněli na tehdejší zmatená a nepromyšlená opatření, která je rozčilovala. Zřejmě všechno dohromady a navrch to nejpodstatnější: efektivní politický marketing Babišova hnutí. Jenže jak se ukázalo, jeho šéf se neštítí používat ani kompromitující materiály na své politické soupeře a kritiky. A to je hodně za hranou. Až tak, že skandál takových rozměrů by ho stál v zavedenějších demokraciích politickou hlavu.

Pacifista, který dává rány do zad

„Honzo udelejte mi teze podklady na toho z **da napiste mi pribeh izrael jak se vykaslal na nase lidi jak byl v doha jezdi vsude dela kampan korespondencni volba udelejte teze,“ píše Babiš na začátku mailu adresovaném Janu Rovenskému, který mu zajišťuje politické PR. Ve zprávě je řeč o ministru zahraničí Janu Lipavském (Piráti), který Babiše krátce předtím zřejmě rozzuřil tím, že Babiše pro jeho „pacifistickou notu“ ve vztahu k Ukrajině označil v nedělním pořadu České televize Otázky Václava Moravce za možné bezpečnostní riziko pro stát. Jenže Babiš svůj zjevně v emocích psaný email poslal externistovi hnutí a známému ekologickému aktivistovi stejného jména. Ten nevyžádaný email s těžko uvěřitelným obsahem zveřejnil, protože má za to, že je to ve veřejném zájmu. Babiš totiž svým mailem píáristu mimo jiné zaúkoloval tím, že má dohledat i informace o Lipavského případné manželce a dětech. „Tahat do toho děti a manželky svých protivníků je fakt přes čáru,“ řekl Novinkám.cz Rovenský, pro kterého byla právě tato pasáž hlavním důvodem pro publikaci tohoto emailu.

Foto: Jan Rovenský (Facebook)

Email, který obdržel Jan Rovenský

S demokratickou diskusí neztrácí čas

Jenže v nejsilnějším opozičním hnutí zjevně nejde o nic výjimečného. Když Andrej Babiš nedávno ve sněmovně vyhrožoval ministru zemědělství Mariánu Jurečkovi (KDU-ČSL), že na něj „má nabito“ a když média informovala o tom, že sbírá citlivé informace také o ministru vnitra Vítu Rakušanovi (STAN), bylo zjevné, že strana se sběrem dat na své protivníky cíleně zabývá. Jenže složky si zjevně vede také na své členy. Jedním z nich byl bývalý hejtman Moravskoslezského kraje a místopředseda ANO2011 Ivo Vondrák. Ten o tom už loni na podzim po svém vyloučení o její existenci informoval Hospodářské noviny. „Když jsem dostal tu složku, tak tam byla spousta … údajů. Ne rodinných, ale třeba historických komentářů, výroků. Dostal jsem ji až v okamžiku, kdy se jednalo o mém vyloučení. Ale tyto informace už měli dříve,“ řekl nyní portálu Irozhlas.cz

Každopádně, způsob, jakým Andrej Babiš vede politickou kampaň, má daleko k rovném a férovému boji. Ten stojí na politické diskusi, schopnosti argumentovat i dovednosti získat si na svou stranu voliče, a to tím, že nabídnu nejlepší řešení. Pokud hledám citlivá místa druhých, zajímám se o jejich osobní život, který nijak nesouvisí s jejich politickou rolí, svědčí to o jediném: neumím své plány či postoje obhájit. Vím, že mí protivníci by mě mohli přistihnout při lži nebo odhalit mou nekompetenci, proto potřebuji najít argumentační faul, kterým obrátím pozornost veřejnosti úplně jinam. A přesně to dělá Andrej Babiš a prozrazuje tak, že demokratická diskuse a běžná politická práce není nic, s čím by chtěl ztrácet čas a na co by měl brát ohledy. Voliči nyní mají dost informací z politické kuchyně Andreje Babiše a mohou se rozhodnout, zda opravdu chtějí dát hlas někomu, kdo se neštítí hledat informace o rodinných příslušnících svých oponentů jen proto, aby mu to zajistilo ten nejlepší výsledek ve volbách.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz