Hlavní obsah
Aktuální dění

Další divoký sen Jany Zwyrtek Hamplové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Facebook Jany Zwyrtek Hamplové

Na podzim loňského roku se Jana Zwyrtek Hamplová stala senátorkou.

Senátorka, která svým vystupováním vzbuzuje rozpaky, opět rozšířila svůj rejstřík zkreslených a nepravdivých zpráv.

Článek

Uspěla v loňských volbách, a tak se z aktivistky a advokátky stala senátorka. Jana Zwyrtek Hamplová, kterou „proslavily“ zejména některé výroky o covidu a očkování, pokračuje ve svém tažení proti všemocnému establishmentu.

Jakmile opadl zájem o covidovou pandemii a očkování, přesunula se k válce na Ukrajině a válečným uprchlíkům v Česku. Ani tady neváhá zapojit svou imaginaci nebo sáhnout po náhodných informacích na sociálních sítích a trochu jim pomoci dostat se „dále do světa“. Stejně tak zachází se zprávami, které se týkají vládních kroků, energetické krize nebo nedostatku některých léků. Za poslední bod, kdy nedostupnost medikamentů dala do souvislosti s vakcinací proti covidu, získala od ministra zdravotnictví Vlastimila Válka přezdívku Jana „Dezinfo“ Hamplová. To se ji rozohnilo natolik, že po ministrovi žádá omluvu. Omluvit se zatím ale musela jen ona sama, a to za šíření jiné fake news, kterou dokonce začala šetřit policie. Senátorka tvrdila, že ukrajinští vojáci, kteří přicházejí na výcvik do Česka, šíří mezi místními obyvateli tuberkulózu.

Odbornice na samosprávu?

Hamplová, která byla dva roky starostkou města Mohelnice na Olomoucku a roku 2019 získala titul Právník roku v kategorii správní právo, plete dohromady sny a skutečnost i v oblasti, která by jí měla být blízká a dostatečně srozumitelná.

Nedávno totiž na svém facebookovém profilu zveřejnila svůj výrok: „Daň z nemovitosti je daň nemravná, protože nemá žádné logické vysvětlení. Po lidech se žádá platba za něco, co si vybudovali z již jednou zdaněných příjmů…“. Tento výrok nenechal chladným starostu obce Libňatov v Královéhradeckém kraji Jaroslava Picha. Napsal jí dopis, ve kterém ji upozorňuje, že daň je určena obcím a buduje se z nich nutná infrastruktura a zlepšuje kvalitu života lidí. „Proč tyto věci nechcete vidět nebo je popíráte? ptá se v dopise, který jí adresoval. Protože podle něj používá zavádějící informace a nemá přehled o fungování malých a středních samospráv, pozval ji do Libňatova, aby jí mohl věc vysvětlit.

Měla jsem sen

Odpověď, kterou starosta od senátorky dostal, ho překvapila. Senátorka v ní tvrdí, že s ním v podstatě souhlasí, ale to, co ji ve skutečnosti „nadzvedlo,“ se týkalo něčeho jiného. „Snaha čerpat onu zvýšenou část do státního rozpočtu (takto alespoň padaly úvahy), nikoliv do rozpočtu obcí. Měla jsem dokonce obavy, aby se čerpání nedělilo, aby stát nezačal uvažovat daň obcím odebrat celou - ale to zatím naštěstí nikoho nenapadlo, a pokud napadlo, nebylo to vysloveno, uvedla Zwyrtek Hamplová.

Senátorka tak opět šíří manipulaci, která není založena na faktech, ale na jakýchsi bujných představách. Každé takové veřejné upozornění na lež a zkreslení má smysl. A to i v případě, že se k cílové skupině, na kterou se senátorka obrací, nejspíš nedostane.

Svou roli by nejen v případě Jany Zwyrtek Hamplové, ale i v případě Jindřicha Rajchla a některých dalších šiřitelů zkreslených informací z řad advokátů, měla sehrát Česká advokátní komora. Členství v tomto stavovském sdružení je pro všechny činné advokáty povinné a zavazují se dodržovat etický kodex. V tom se mimo jiné praví: „Projevy advokáta v souvislosti s výkonem advokacie jsou věcné, střízlivé a nikoliv vědomě nepravdivé.“ Zda někteří jejich členové toto a další ustanovení dodržují, je tedy jen na České advokátní komoře. Riziko, že takové chování poškodí profesní čest dalších právníků, je nezanedbatelné.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz