Hlavní obsah
Umění a zábava

Festival ve Varech si můžete užít za desetitisíce i „za pár korun“

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pavla Čechová

Pokud se nechcete maximálně uskromnit, vyjde vás festival poměrně draze. Jen ubytování na jedinou noc stojí tisíce.

Článek

V pátek odstartuje už 58. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Pokud se na tuto mimořádnou filmovou událost chystáte, budete si nejspíš muset připravit nemalou částku na ubytování, vstupenky i návštěvy restaurací a stánků s občerstvením. Vzhledem k popularitě této akce nejde o levnou záležitost. Hledáte-li ubytování na poslední chvíli, vyjde vás to podstatně dráž. Pokud tedy festival nepojmete jako „batůžkáři“ a nevystačíte si s vlastním stanem nebo přespáním na podlaze tělocvičny.

Levně a skromně

Bezkonkurenčně nejlevnější variantou ubytování se jeví to ve vlastním stanu ve stanovém městečku v areálu Rolava, kde si letos účtují 160 korun za stan a noc a za celý týden tak zaplatíte jen 1120 korun. Velký komfort ale nečekejte, k dispozici jsou sprchy a venkovní umývárny, můžete si zde ale také dobýt mobil či notebook a uschovat zavazadla nebo třeba nakoupit vstupenky na jednotlivé filmy. Večer i ráno tam ale bývá poměrně hluk, proto se pravděpodobně příliš dobře nevyspíte. Rolava je centru města - a tedy i filmovému dění - poměrně vzdálená, nicméně areál zajišťuje autobusovou dopravu do centra města zdarma. Pokud budete mít energii a náladu, můžete si přímo ve stanovém městečku i zasportovat. Přímo v areálu jsou k dispozici in-line dráha, tenisové kurty, nohejbalové hřiště a hřiště pro plážový volejbal a koupaliště. Také si zde sportovní potřeby můžete vypůjčit.

Další možností je ubytování v Základní škole Dukelských hrdinů, která se nachází jeden kilometr od Hotelu Thermal. Na její zahradě postavíte stan za 50 korun na noc, každá osoba, která v něm přenocuje pak platí dalších 200 korun. Škola má ale prostor pro pouhé tři desítky stanů, místo tak na vás nemusí vyjít. Přespání v tělocvičně je už o něco dražší a vy za něj zaplatíte 300 korun. Vybavení je velmi podobné stanovému městečku, ale bez možnosti sportování.

Ubytovat se můžete i mimo město. Například Autokemp Březová nabízí cenu od 250 korun za osobu a lůžko včetně lůžkovin, pokud máte vlastní spacák zaplatíte jen 200 korun. Další možností je Camp Vary, kde můžete přespat v chatkách, stanu i karavanu. Ubytování ve dvoulůžkovém pokoji v chatce vás vyjde na 750 korun. Bez auta se v tomto případě neobejdete, kemp je od centra města vzdálen sedm kilometrů.

Připravte si desetitisíce

Tím nabídka levného ubytování v podstatě končí. Hotely, které se nacházejí přímo ve městě, vyjdou hosty nejčastěji na několik tisíc korun za noc. Kupříkladu tříhvězdičková Astoria Hotel vás vyjde na 4010 korun za noc v jednolůžkovém pokoji a 5730 korun ve dvoulůžkovém pokoji. Služby jsou zde samozřejmě nadstandardní, nicméně týden vás zde vyjde na desetitisíce korun. O něco levnější jsou penziony. Například Dům mládeže nacházející se zhruba dva kilometry od Thermalu nabízí ubytování ve třílůžkových pokojích za 2100 korun, nicméně spokojit se musíte se společnou koupelnou a toaletou. Na druhou stranu cena zahrnuje i snídani. V době psaní tohoto textu, tedy ve čtvrtek dopoledne, měli k dispozici ještě poslední volné pokoje. Naopak žádné již neměl penzion Fan, který se také nachází dva kilometry od Thermalu a nabízel ubytování v jednolůžkovém pokoji za 1550 korun a ve dvoulůžkovém pokoji za 2100 korun, a to bez snídaně.

Další peníze si pochopitelně musíte připravit na vstupenky a pasy, které vám umožní vstup na jednotlivé filmové projekce. Záleží samozřejmě, jak dlouho se zdržíte a kolik filmů chcete vidět. Pas pořídíte za 480 korun, tři dny vás vyjdou na 1080 korun a celý týden na 2190 korun. Navštívit s nimi můžete až tři různé filmy denně, ale počítejte s tím, že ne na všechny vámi vybrané filmy se dostanete, protože o některé bude větší zájem. Můžete si kupovat i vstupenky na jednotlivé filmy, přičemž jednoho každého z nich stojí 140 korun. Festival ale tradičně nabízí jednu příjemnou možnost - pokud v sále zůstanou pět minut před zahájením projekce volná místa, můžete je obsadit, a to zdarma.

Jezdit, či nejezdit? To je oč tu běží

Další nutnou položkou na vašem seznamu je pochopitelně stravování. I to lze pojmout nízkonákladově. Můžete si koupit jídlo kupříkladu v supermarketech a návštěvám restaurací či festivalových stánků se zcela vyhnout. Pokud si ale událost chcete také trochu užít, počítejte s tím, že ceny nebudou zrovna nízké. Nejen ty nejvyhlášenější podniky, ale prakticky všechny restaurace nejspíše využijí vysoké koncentrace „hladových“ lidí. Ceny za restaurační služby mimochodem nejsou ve městě nejlevnější ani v době mimo tuto událost. Web PrahaIN loni mapoval cenu české klasiky v tamních podnicích a zmínil, že kupříkladu za kuřecí steak s brambory nebo smažený sýr s hranolky tam zaplatíte kolem 290 korun, tři sta korun zaplatíte za hamburger nebo kotletu na hříbkách a kachna se zelím vás vyjde na 450 korun.

Festivalové jídlo, které nabízí především stánky před Thermalem jde i tak většinou na dračku. Kupříkladu za kopeček zmrzliny jste tam loni zaplatili 59 korun, přesto před stánkem stála dlouhá fronta. Návštěvníci jíst zkrátka musí a vzhledem k tomu, že jde o akci, která se koná jednou za rok, dokáží zjevně nad cenami přimhouřit oko. Jinak by z pultů jen těžko bleskově mizely párky v rohlíku za 80 korun, klobásy za 100 korun nebo malinovka za 65 korun. Jde ovšem o loňské ceny, inflace se zřejmě promítne i do těch letošních.

Karlovarský festival si zkrátka lze užít za hodně peněz, a to i v řádech desetitisíců, nebo naopak vcelku levně, ale i tak v řádu jednotek tisíc korun. Záleží, co od akce očekáváte a nakolik vám za to stojí se uskromnit. Pokud vás výše útraty za filmový týden děsí nebo sice chcete či potřebujete ušetřit, ale zároveň by pro vás byl takový týden spíše „přežíváním“, doporučuji festival odpískat. Ostatně mnoho z uváděných filmů můžete v dalších červencových týdnech shlédnout v kinech, kde se konají Festivalové ozvěny Šary Vary.

Zdroje:

https://karlovarsky.denik.cz/zpravy_region/ceny-se-zvysily-i-na-festivalu-zdrazilo-pivo-klobasy-i-zmrzlina-20230705.html

https://www.prahain.cz/jidlo/karlovy-vary-jeste-pred-festivalem-polevka-za-195-klobasy-za-290-korun-13414.html

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz