Hlavní obsah
Lidé a společnost

Joe Biden: vánoční smrt manželky a dcery i další velké tragédie jeho života

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

V době, kdy byl mladým a začínajícím politikem, ztratil Joe Biden svou první ženu a malou dcerku. Stalo se tak při autonehodě před Vánoci roku 1972 a nešlo o poslední tragédii v jeho životě.

Článek

Psal se rok 1972. Joeovi Bidenovi bylo čerstvých 30 let a na jaře onoho roku byl prvně v životě zvolen senátorem, a to za stát Delaware. Stal se tak nejmladším senátorem v celé historii USA. Krátce předtím, než do této funkce nastoupil, ho ale stihla těžká rodinná tragédie, při které zemřela jeho manželka Neilie a třináctiměsíční dcerka Naomi. Synové, kterým v té době byly dva a tři roky, skončili s kritickými zraněními v nemocnici.

Tragická událost se odehrála těsně před Vánoci roku 1972. Neilie Bidenova ve svém Chevroletu Kombi vyrazila se třemi malými dětmi koupit vánoční stromeček. Na jedné z křižovatek se ale otočila dozadu na své děti, a přehlédla tak náklaďák převážející kukuřici. Následky byly tragické. Neilie a Naomi byly na místě mrtvé, syny Huntera a Beaua převezli do nemocnice s velmi těžkými zraněními. Joe Biden tehdy přemýšlel o tom, že se funkce senátora vzdá, ale jeho kolega ho přesvědčil, aby to nedělal. Po tragédii tak zastával vysokou politickou pozici senátora a zároveň se sám staral o těžce zraněné syny, kteří se vyrovnávali se ztrátou matky a sestry.

Politický cíl? Prezident!

Bidenova první manželka Neilie byla dcerou úspěšných provozovatelů restaurací ve státě New York a vystudovala Penn Hall Preparatory School v Pensylvánii, kde byla mimořádně aktivní. Účastnila se francouzského klubu, hrála hokej, plavala, fotila pro školní časopis a zastávala několik studentských funkcí. V roce 1962 začala studovat na univerzitě v Syrakusách, kde se o jarních prázdninách v následujícím akademickém roce setkala se svým budoucím manželem. Ten se kvůli ní přestěhoval do Syrakus, aby pokračoval ve studiu práva na univerzitě v blízkosti své snoubenky. Neilie následně získala magisterský titul v angličtině a začala vyučovat žáky a studenty se speciálními potřebami.

Biden před sňatkem musel projít „pohovorem“ s rodiči Neilie, kde dostal i otázku, jaké si coby začínající demokratický politik stanovil cíle. Matce Neilie prý bez váhání odpověděl jednoslovně: „Prezident.“ Čtyřiadvacetiletý snoubenecký pár se vzal v srpnu roku 1966. Joe tehdy ještě studoval práva a teprve po jejich dokončení se manželé přestěhovali do Wilmingtonu, kde novopečený absolvent univerzity začal pracovat jako právník.

Ačkoliv Neilia byla zapsána jako republikánka, po sňatku s Joem Bidenem přestoupila k demokratům. Když pak v roce 1972 Joe kandidoval za demokraty na senátora, stala se mu prý jeho žena hlavním poradcem a zároveň byla i „mozkem“ celé kampaně. V tomto roce, kdy v USA prvně volili i osmnáctiletí lidé, rodina vedla kampaň po celém státě a Biden v ní útočil i na úřadujícího republikánského prezidenta Richarda Nixona, což bylo velmi nezvyklé, nečekané a možná i troufalé. Ve volení agitaci zdůrazňoval propast mezi staršími konzervativními státníky a mladšími voliči, jež vznikla hlavně vlivem války ve Vietnamu.

Přežil strašnou zkoušku

Biden volby vyhrál v listopadu 1972 a manželka Neilia se ho prý v té době zeptala: „Co se stane, Joey? Všechno to teď vypadá až moc dobře.“ Jen týden před Vánoci byl čerstvě zvolený senátor ve Washingtonu, kde vedl rozhovory se zaměstnanci své nové kanceláře. Náhle přišla jako blesk z čistého nebe příšerná zpráva o smrti jeho manželky a dcery. „V tu chvíli se celý můj svět změnil,“ řekl o mnoho let později Biden v projevu ke studentům na Yaleské univerzitě. Své pocity později popsal v knize „Slib mi, tati“ vydané roku 2017. „Bolest… se na začátku zdála nesnesitelná a trvalo mi dlouho, než jsem se uzdravil, ale přežil jsem tu strašnou zkoušku. S velkou podporou jsem to zvládl a znovu dal dohromady svůj život a svou rodinu,“ popisoval. Svou oficiální senátorskou přísahu pak složil v nemocnici u lůžka těžce zraněných synů.

Ač zvažoval, že do funkce senátora vůbec nenastoupí, nakonec se jím stal. Od ledna 1973 tak začal denně dojížděl vlakem z Delaware do Washingtonu a zpět. Jen tak mohl být co nejvíce se svými syny. To mu vyneslo dokonce přezdívku „Amtrak Joe“, a to podle názvu železničního dopravce, se kterým Biden tyto cesty podnikal. Ve vlacích trávil čtyři hodiny denně a do Washingtonu nakonec dojížděl dlouhých 37 let, ač si původně myslel, že senátorskou funkci přijal jen na čas. „Dělal jsem to, protože jsem chtěl, abych je mohl políbit na dobrou noc a políbit je ráno další den… Ale když se na to podívám zpětně, po pravdě řečeno, skutečný důvod, proč jsem každý večer chodil domů, byl ten, že jsem potřeboval svoje děti víc, než potřebovaly ony mne, “ řekl Biden po letech.

V roce 1977, tedy pět let od rodinné tragédie, se Joe Biden znovu oženil. Vzal si studentku Jill Jacobsovou, se kterou se potkal na rande naslepo. Později spolu manželé měli dceru Ashley. Nový otcův sňatek ale prý oba jeho synové museli nejprve schválit, což nebyl problém. A začalo se tak blýskat na lepší časy.

Prezidentem na třetí pokus

V roce 1987 Biden prvně kandidoval na prezidenta, ale neuspěl. Několik měsíců po skončení kampaně jej postihla další zkouška. Prasklo mu mozkové aneurysma, což je život ohrožující stav. Bylo to dokonce tak vážné, že k němu byl povolán kněz, aby mu udělil svátost nemocných, lidově zvanou „poslední pomazání“. Přežil, ale o několik měsíců později se situace zopakovala. Přežil i tentokrát.

Úsilí o to stát se prezidentem Biden nevzdal se a roku 2007 znovu kandidoval. Sice brzy vypadl, ale do historie se zapsal jeho skvělý výkon v debatě, kde převálcoval protivníka a veřejnost si zapamatovala především jeho větu, ve které řekl: „Rudy Giuliani, v každé větě zmiňuje pouze tři věci: podstatné jméno, sloveso a 11. září.“ Nominaci demokratů ale nakonec dostal Barack Obama, který si ale Bidena brzy vybral jako svého viceprezidenta.

Kandidovat chtěl Biden i potřetí, ale vzdal to proto, že v jeho životě přišla další velká a velmi nečekaná tragédie, která ho těžce zasáhla. Kromě roční dcery přežil Biden i další své dítě, byť v té době již dávno dospělé. Tím byl nejstarší syn Beau, který se stal úspěšným právníkem, demokratickým politikem a zároveň sloužil v armádě. V letech 2007 až 2015 Beau zastával funkci ministra spravedlnosti. Jenže už roku 2010 se u něj objevily potíže s bolestmi hlavy, kdy zároveň částečně ochrnul, což lékaři nejprve vyhodnotili jako tranzitní ischemickou ataku, která obvykle nemívá vážné následky. Když byl ale později převezen na pozorování jinam, zjistili doktoři daleko vážnější příčinu jeho potíží - zhoubný nádor na mozku. Po odstranění nádoru v roce 2013 došlo k remisi a v květnu 2015 Beau zemřel.

A starosti má Biden i se svým druhorozeným synem. Hunter bojuje se závislostí na alkoholu a dalších návykových látkách a byl vyšetřován v souvislosti s daňovými úniky. V roce 2023 se k daňovým únikům doznal, stejně jako k nedovolenému držení zbraně.

V jednom rozhovoru se svěřil, že za ním už dlouho přicházejí stovky lidí „aby mu řekly o ztrátě svých synů, dcer a manželů“. Tehdy jim skrze interview vzkázal, že za ním se svým trápením mohou přijít kdykoliv. Když Biden nakonec v roce 2021 napotřetí uspěl jako prezidentský kandidát, vzpomněl i na rodinné tragédie. Zmínil je ve svém úplně prvním projevu o stavu Unie ve funkci prezidenta, který přednesl 1. března 2022. Mluvil tehdy o své zkušenosti, kdy byl svobodným otcem a požadoval, proto dostupnou péči o děti. Zároveň zmínil syna Beaua, když hovořil o tom, že je potřeba podporovat veterány.

Smůla Bidena nepřestala provázet ani v době jeho prezidentství, kterého se dočkal až ve svých 79 letech. Podle různých - těžko ověřitelných zvěstí - se u něj objevují potíže s kognitivními schopnostmi. Na jeho politickém konci, který se po nedělními odstoupení z další prezidentské kandidatury ukázal jako nevyhnutelný, má lví podíl televizní debata s Donaldem Trumpem, ve které Biden naprosto pohořel a jeho potíže začaly být zřejmé i lidem, kteří za ním do té doby stáli. Ani po ní ale prezident nechtěl na další prezidentskou kampaň rezignovat, nicméně jako „deus ex machina“ přišla událost, která jeho šanci zvítězit ve volbách přiblížila nule. Byl jím pokus o atentát na jeho rivala Donalda Trumpa. Ten republikánský kandidát téměř zázrakem přežil a jen vteřiny po něm se podporovatelům - a následně i celému světu - předvedl jako „silný a neohrožený“, a to díky ikonické fotografii, která vznikla záhy po útoku. Trump s hrozící pěstí je kontrastem vůči starému, slabému a pravděpodobně i nemocnému muži, který se v úřadu amerického prezidenta ocitl v době, kdy ho začaly opouštět síly. Biden tak nakonec vyslyšel silný tlak ze své strany, aby se v jejím zájmu další kandidatury vzdal. Oznámil to dopisem zveřejněným 21. července 2024 na síti X a je tak jisté, že jeho první prezidentské období se zároveň stalo i posledním.

Zdroje:

https://www.theguardian.com/us-news/article/2024/jul/21/biden-steps-down-political-career

https://www.independent.co.uk/news/world/americas/us-politics/biden-wife-daughter-deaths-b2475025.html

https://www.independent.co.uk/news/world/americas/us-election/joe-biden-video-son-beau-2020-democrats-running-for-president-a9297576.html

https://obamawhitehouse.archives.gov/the-press-office/2015/05/17/remarks-vice-president-yale-university-class-day

https://cs.wikipedia.org/wiki/Joe_Biden

https://en.wikipedia.org/wiki/Hunter_Biden

https://cs.wikipedia.org/wiki/Beau_Biden

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz