Hlavní obsah
Umění a zábava

Kam se hrabe Leoš Mareš. Nejdražším moderátorem v zemi je Jaromír Soukup

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: David Sedlecký – Vlastní dílo, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=37643329

Téměř pět milionů měsíčně. Tolik si za své moderování v TV Barrandov účtuje Jaromír Soukup.

Článek

Za finančně nejúspěšnějšího českého moderátora je dlouhodobě považován Leoš Mareš. Podle Forbesu si už v roce 2013 ročně vydělal čtyři až pět milionů korun. Za Ranní show na Rádiu Evropa 2 si prý tehdy měsíčně účtoval 250 tisíc korun. Další příjmy mu plynuly za moderování firemních akcí, roli DJ či příjmy z propagace na sociálních sítích, v jeho případě na Instagramu, kde má více než milion sledujících. Příjmy z moderování tehdy činily nadpoloviční část jeho celkových výdělků.

Po pandemii je všechno jinak

Od dob covidové pandemie se to ale výrazně změnilo. Akce se nekonaly a Marešovi hrozil propad příjmů. Rozený obchodník si ale dokázal poradit, těžiště svého byznysu přenesl na sociální sítě a také začal produkovat. Jak sám přiznal, samotné moderování tak po pandemii tvoří pouhou desetinu jeho celkových příjmů. A to i přesto, že si za moderování firemních akce nebo večírku nyní říká o půlmilionový honorář. Třetinu z jeho příjmů dnes tvoří propagace na sociální síti Instagram. „Jednorázové spolupráce, obnášející dvě fotky do feedu a dva sety videí na instastories, vyjdou na 400 tisíc korun,“ uvedl Mareš. Další výdělek mu přináší produkování velkých koncertů a show, zejména v O2 Aréně.

Je jasné, že samotné moderování už dávno není to, co dnes Mareše drží mezi nejúspěšnějšími osobnostmi českého showbyznysu. Přesto mu právě moderování přineslo širokou známost a status celebrity, který dokázal velmi dobře zúročit.

I když Mareš své celkové příjmy neodhalil, je zřejmé, že mu moderování akcí již nepřináší zisk v řádu pěti milionů korun měsíčně. K dosažení takové částky by musel zrealizovat deset akcí za měsíc, což je velmi nepravděpodobné. Přesně o takovou částku se však ohodnotil jiný známý Čech, jehož kvality jsou dosti diskutabilní. Je jím bývalý majitel a „hlavní hvězda“ TV Barrandov, Jaromír Soukup. Zmíněnou odměnu nyní očekává od současného majitele televize za jeden měsíc moderování pořadů na tomto kanálu.

Nejdražší moderátor

Tuto informaci přinesl Deník N, který čerpal údaje z veřejně dostupných zdrojích. A to není všechno. Soukup, jenž je v současnosti věřitelem televize, si pro sebe a své firmy nárokuje celkem téměř 260 milionů korun. O dalších 200 milionů se pak v insolvenčním řízení přihlásily společnosti, ve kterých má podnikatel poloviční podíl.

Z vystavených pohledávek podle Deníku N vyplývá, že v předchozích letech si Soukup za moderování pořadů na TV Barrandov naúčtoval 4,8 milionu korun. „Za tuto neuhrazenou fakturu nyní požaduje i s úroky přes sedm milionů korun,“ uvedl Deník N. Jak listu sdělil nový majitel televize Jan Čermák, když firmu převzal, musel přitom řešit, z čeho zaplatí mzdy zaměstnanců, které byly i půl roku po splatnosti, nebo z čeho uhradí elektřinu. V okamžiku, kdy společnost přešla do jeho rukou, dohodl se Soukupem na tom, že za další moderování bude pobírat odměnu 500 tisíc korun měsíčně. Tato smlouva však byla následně ukončena a v současnosti tak Jaromír Soukup již v televizi žádný pořad nemá.

Situace je poměrně bizarní. Bývalý majitel je tím, kdo televizi přivedl do současných problémů a zadlužení. Mimo jiné tím, že si účtoval platby pro sebe či své firmy. Soukup si přes své firmy vedl účetnictví, pronajímal si budovy, platil si za výrobu pořadů nebo za castingové služby. Sám sobě si prostřednictvím těchto firem půjčoval stamilionové částky. Během jeho působení ve společnosti Barrandov Televizní Studio a.s., která patří pod firmu Empresa Média a.s. a jejíž součástí je i TV Barrandov, vznikl miliardový dluh. Sám Soukup se však za současnou situaci televize vinný necítí. Podle něj jsou problémy způsobeny špatným obchodním rozhodnutím a nevhodnými obchodními podmínkami pro firmu pro KKCG, přičemž nevysvětlil, o co konkrétně by mělo jít. Některé firmy, které má Soukup dosud v držení, přitom čelí insolvenci a dluží přes dvě miliardy korun.

Další zdroje:

Forbes: Jak přemýšlí a funguje nejúspěšnější mašina českého showbyznysu; 1. 8. 2013

Deník N: Soukup chce peníze po TV Barrandov. Přihlášené pohledávky ukazují, kolik si účtoval za moderování pořadů; 3. 10. 2024

Hospodářské noviny: Miliony za koncert, statisíce za Instagram. Jak funguje byznys nejpopulárnějšího českého moderátora Leoše Mareše; 27. 6. 2022

Deník N: Soukup chce peníze po TV Barrandov. Přihlášené pohledávky ukazují, kolik si účtoval za moderování pořadů; 3. 10. 2024

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz