Hlavní obsah
Názory a úvahy

Nově otevřený Máj: nejezdící eskalátory, plné výtahy a výhled za 250 korun

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pavla Čechová

V první otevírací den jsem navštívila nově zrekonstruovaný obchodní dům Máj. Tak razantní proměnu jsem nečekala.

Článek

V pondělí 24. června prvně po delší rekonstrukci otevřel obchodní dům Máj na pražské Národní třídě. Zvídaví návštěvníci si takovou událost nemohli nechat ujít, a tak budovu záhy zaplnili. Jelikož jsem zrovna měla cestu kolem, neváhala jsem a zamířila jsem tam i já. Zajímalo mne, jak se někdejší chrám normalizačního konzumu proměnil a jakou cestu developer zvolil k tomu, aby obstál v konkurenci moderních obchodních center. Metamorfózu, kterou jsem spatřila na vlastní oči, jsem nečekala. O obchodním domě nebo moderním obchodním centru lze mluvit jen stěží. Mnohem více se nyní podobá velké herně plné pouťových prvků.

Křišťálové lustry

Velká změna byla nepochybně nutností. Konkurence velkých obchodních center je i v samotném středu Prahy pro obchodní domy „starého střihu“ vražedná. Hned v sousedství se nachází centrum Quadrio a nedaleko stojí i Palladium. Někdejší trojka nejúspěšnějších pražských domů, tedy Kotva, Bílá labuť a Máj tak dlouhodobě zákazníky netáhne. Developer avizoval, že půjde cestou kombinace obchodů se zábavními prvky, čímž by mohl zákazníky přitáhnout. Po dnešním dní je jasné, že herní prvky naprosto dominují, zatímco obchody zabírají jen přízemí domu.

Začněme ale popořádku. V přízemí naleznete obchody jako je například drogerie. Ta dnes táhla na 20 procentní slevu a o zákazníky tak neměla nouzi. Dominuje zde velký křišťálový lustr, což je prvek, který se stal spojnicí a jednotícím stylem celých obchodních prostor. Designéři tak zřejmě chtěli vzbudit dojem jakéhosi luxusu a exkluzivity. Ve spojení se zábavním centrem, které obsadilo vyšší patra, ale působí kýčovitě. Tím spíše, že jich v budově naleznete mnoho desítek, ne-li stovek.

Ještě neotevřeli

Byla doba oběda, proto jsem se rozhodla navštívit také food court v prvním patře. Ten developer propagoval jako největší tahák celého projektu. Objevit se zde mají fastfoody, které v Česku dosud nepůsobí nebo mají jen několik málo poboček. Mezi nimi také Popeyes, který první pobočku otevřel na Václavském náměstí a zákazníci před ním v prvních týdnech po otevření neváhali stát i několikahodinové fronty. Popeyes v Máji skutečně otevřel a zájem byl i tady poměrně velký, byť fronty se před ním tentokrát nestály. Taháků je tu ale mnohem více, kupříkladu restaurace Mi Sushi, která nabízí japonské speciality včetně sushi. První den tam lákali na malou ochutnávku, čehož zákazníci vcelku využívali. Já jsem zavítala do obchodu Paprika, kde avizovali středomořskou kuchyni a ochutnala jejich hummus se smaženým lilkem. Chutná vegetariánská porce mne vyšla zhruba na 230 korun. Zajímal mne i americký fastfood Five Guys, který zde dosud nemá žádnou pobočku. V zahraničí láká především na burgery se spoustou masa a bez konzervantů, své zboží ale prodává za vyšší ceny a je otázkou, jakou cenovou politiku nastaví v Česku. V pondělí byl ale ještě zavřený a oblepený nápisy s ujištěním, že již brzy otevře.

Po schodoch, po schodoch…

Po obědě jsem se rozhodla prozkoumat další patra. Nicméně u eskalátorů mne překvapila hosteska tím, že schody dnes nejezdí a do dalších pater se dostanu jedině po zadním schodišti. To znamenalo znovu obejít všechny restaurace, což zjevně bylo i smysl vypnutí pohyblivých schodů. Do vyšších podlaží se dostanete dvěma způsoby, a to výtahem nebo pěšky. Záhy bylo zřejmé, že kapacita výtahů nedostačuje. Lidé před nimi stojí dlouhé minuty, aby je následně nechali ujet, protože byly přeplněné. Vzhledem k tomu, že první den dorazilo poměrně hodně seniorů, nebylo to ideální řešení.

Foto: Pavla Čechová

Bar v herní části

Na pohyblivé motýly - stíhačky, které pro fasádu Máje navrhl výtvarník David Černý, mají lidé velmi rozdílné názory. Jakkoliv mám úctu k letcům RAF, jejichž památce jsou artefakty věnovány, nerozumím tomu, proč je instalovat právě na brutalistní stavbu obchodního domu, která zde vyrostla v době socialismu. V pondělí jsem je viděla na vlastní oči a musím konstatovat, že skutečně vzbuzují dojem pouťových atrakcí. Pokud máte podobný názor, vězte, že ve srovnání s tím, co naleznete uvnitř jde vlastně o vkusné umělecké dílo. Vyšším podlažím dominují plastové herní prvky, automaty nebo třeba minigolf s větrníky a kolotočem. Prostory jsou protkány bary s velkým výběrem alkoholu. Zřejmě proto, abyste se při hraní „nenudili“. Mezi atrakcemi pro dospělé a přitom najdete i mnoho herních prvků pro děti různého věku.

Foto: Pavla Čechová

Ulov si plyšáka. Součástí herní zóny jsou i prvky pro děti.

Jedním z velkých lákadel nově otevřeného Máje je i velká herna pro děti s názvem Lvíčkov, která disponuje vlastní terasou s venkovními atrakcemi. Nicméně také ta byla uzavřena a hosteska mi sdělila, že stejně tomu bude i po celý týden. Důvod je prý technický.

Vyhlídka jen pro vyvolené

Následně jsem se rozhodla vydat to nejvyššího osmého patra, které disponuje terasou s vyhlídkou na Staré město pražské. Jenže do nejvyššího patra schody jednoduše nevedou. V sedmém podlaží byla proto chodba obsypána nedočkavými návštěvníky, kteří tam i desítky minut čekali na výtahy. Ty byly přeplněny lidmi a jak se následně ukázalo, ne všechny do osmého patra svedly dojet. Někteří zájemci se tak postupně vraceli na konec fronty. Když se mi podařilo „chytit“ správnou zdviž, absolvovala jsem cestu nahoru a dolů, abych se nakonec s ostatními zájemci dostala až k vyhlídce. Jenže u proskleného vstupu na terasu stála hosteska s ochrankou a návštěvníky upozornila, že je nejprve nutné zakoupit si vstupné, nebo se posadit do přilehlé restaurace a objednat si alespoň kávu s vodou, aby na terasu mohli vstoupit. Mnozí se tak zklamaně vraceli do fronty před výtahy. Někteří ale dokázali tyto příkazy obejít a dostali se na terasu nestřeženým postranním vchodem. I mně to jeden seniorský pár poradil, proto jsem si terasu s vyhlídkou mohla alespoň vyfotit. Výhled byl krásný, nicméně požadovaných 250 korun je poněkud přemrštěná částka.

Foto: Pavla Čechová

Vyhlídka na terase Máje

Pokud bych na závěr měla zhodnotit transformaci slavného obchodního domu, musím konstatovat, že mne nezaujal. Nepatřím zřejmě mezi cílovou skupinu zákazníků, kteří něco takového v Praze postrádali. Umím si představit, že bych tyto prostory navštívila příležitostně v době oběda, pokud bych nedaleko pracovala, jiný důvod bych už k návštěvě jen těžko hledala.

Zda bude mít Máj dostatek klientů, kvůli kterým se rekonstrukce i provoz budovy vyplatí, si netroufám odhadovat. Nechme se překvapit, zda v této podobě Máj vydrží nebo jej zanedlouho potká další proměna. Mimochodem, transformací nyní prochází také kdysi nejslavnější pražský obchodní dům Kotva a tak můžeme hádat, v jaké podobě se na začátku roku 2026 otevře.

Zdroje:

https://cc.cz/five-guys-zatim-ne-uz-za-dva-tydny-ale-popeyes-a-spol-podivejte-se-jake-restaurace-budou-v-maji/

https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-do-prahy-miri-dalsi-slavny-americky-fast-food-five-guys-40451821

https://www.e15.cz/byznys/popeyes-otevre-dalsi-pobocku-v-praze-na-radu-pak-prijde-brno-1416604

https://www.metro.cz/praha/deset-hodin-cekani-petiapultunovemu-motylovi-hrozil-nekoordinovany-let.A240519_183943_metro-praha_hala

https://www.kudyznudy.cz/aktivity/obchodni-dum-kotva-nejvetsi-obchodni-dum-v-cesko

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz