Hlavní obsah
Lidé a společnost

Jako nakažlivá nemoc. Otravné zámečky lásky ničí památky

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Romantický vandalismus ničí památky evropských velkoměst. Leckde už radnicím se zamilovanými páry došla trpělivost.

Článek

Najdete je v Praze, v Římě, v Paříži i v Salcburku. Většinou na mostech, respektive jejich kovových zábradlích. Zamilované páry mezi turisty jimi „uzamknou svou lásku“ a pak klíček zcela bez skrupulí hodí dolů do řeky. Jenže tím ničí často starobylé památky, které následně korodují nebo se dokonce pod těžkou vahou zhroutí.

Praha patří podle mnoha turistů mezi nejromantičtější města světa, a tak není divu, že problému se zámečky čelí ve velkém. Respektive čelila. Pak se lidé kolem Janka Rubeše, který točí videa pročeské i  zahraniční turisty, rozhodli uskutečnit jeden zajímavý nápad. Ukázalo se, že i ze škodlivé tradice může vzniknout něco velmi pozitivního.

Zamčené památky

Zámečky lásky se centrem Prahy mnoho let šířily doslova jako mor. Lidé „zamykali svou lásku“ zámečkem s vyraženými jmény na historická zábradlí nebo kovové části různých uměleckých děl a následně klíček od něj hodili do řeky. Nejčastěji se visací zámky objevovaly na mostě přes Čertovku nebo na Karlově mostě, třeba u sochy sv. Jana Nepomuckého. Podobná „nákaza“ se ve stejnou dobu šířila i v jiných evropských velkoměstech.

Nicméně zámky odírají nátěr na zábradlích a památkách, rez má vliv i na staré stavby a pokud se jich sejde opravdu hodně, je problémem i jejich váha. Dokonce až takovým, že může dojít k narušení statiky stavby. To se v roce 2014 stalo v Paříži na mostě Umění, který „zdobilo“ odhadem 700 tisíc zámečků. Dva a půl metru zábradlí se propadlo a most museli evakuovat a uzavřít. Není divu, že tamní radnici s romantiky došla trpělivost, a tak najala řemeslníky, kteří všechny odstranili a zábradlí obalili průhledným obalem, kterým tuto kratochvíli dalším „hrdličkám“ znemožnil. Na římském mostě Milvio zase hrozí pokuta 50 euro za připnutí zámku.

Novodobá tradice, která má mnoho příznivců po celém světě, vznikla v Římě. První z nich visel na mostě Milvio přes římskou Tiberu, kde podle legendy zahynul patron zamilovaných sv. Valentýn. V roce 2007 vydal italský spisovatel Federic Moccio knihu Chci tě a jeho hlavní hrdinové tam osudově uzamkli svou lásku. Spisovatel se údajně nechal inspirovat jednou romantickou baladou. Ta pochází z období první světové války a napsala ji srbská básnířka Desanka Maksimovičová. V básni Modlitba za lásku popsala příběh mladé dívky Nady a důstojníka Relji, kteří si v městečku Vrnjačka Banja slíbili věčnou lásku. Záhy Relja odešel na frontu a v Řecku se zamiloval do tamní dívky. Zasnoubení zrušil. Nada pak žalem zemřela. Její vrstevnice začaly používat zámečky lásky, aby svou lásku uzamkly a nepotkal je stejný osud. Po vydání románu Frederica Moccia se trend „uzamknuté lásky“ začal šířit po celé Evropě, po jeho zfilmování se ale tento zvyk začal šířit neuvěřitelnou rychlostí.

Influenceři s nůžkami

Také v Praze pravidelně magistrát nechává odstraňovat zámečky nůžkami, někdy je to ale nemožné, protože romantici volí silné kovové zámky, které je těžké přestřihnout. Navíc je to poměrně finančně nákladné. Pražský magistrát jich každý týden odstraní z mřížky, která upomíná na svržení sv. Jana Nepomuckého do Vltavy, kolem tří set. „Na mřížce s reliéfem Jana Nepomuckého vážily snad více než 40 kilogramů. Hrozí tak její utržení a pád do Vltavy,“ řekla k tomu pro Ihned.cz Petra Hoftichová z Galerie hlavního města Prahy. Zámky podle ní odírají povrchovou konzervaci a objevují se i na subtilních prvcích, které se mohou ulomit. Pro obchody v blízkosti Karlova mostu je to vítaný byznys. Zámečky tam je prý možné zakoupit až za 500 korun.

K magistrátu se přidali také autoři videí Kluci z Prahy a Honest Guide Janek Rubeš a Honza Mikulka. Svými videi se snaží o osvětu mezi turisty. Rubeš, který vlastnoručně zámky před kamerami odstřihoval, vyzval ke stejní aktivitě i přihlížející zahraniční návštěvníky Prahy. Jeho videa následně vidělo podle jeho odhadu 2,5 až 3 miliony lidí. Ne všichni s jeho činností souhlasí. Když později video s odstraňováním zámečků nahráli na sociální síť TikTok, snesla se na ně vlna nenávistných komentářů. „Chápeš, že to tam někdo dal z lásky a vy to sundáte? Kéž by vás tam nachytali! Hned bych vám dala pokutu! Chudáci lidi, vy nejste normální!“ zněl jeden z „mírnějších“ vzkazů.

Zvěčnění lásky

V Česku ale přišel zásadní obrat. Aktivita autorů videí Honest Guide je důkazem, jak se škodlivá věc může velmi snadno přetavit v něco velmi pozitivního. A když říkám přetavit“, myslím to téměř doslova. Kamarád Janka Rubeše viděl videa, na kterých jejich autoři odstřihují zámečky, dostal nápad. Co kdyby turisté zvěčnili svůj cit v Praze trochu jiným způsobem? Co kdyby 200 turistů, kteří by jinak utratili 100 tisíc korun za předražené zámečky, přispěli na nový zvon sv. Jana Nepomuckého do kostela sv. Havla? Vždyť svatý Jan Nepomucký, jehož památku si na Karlově mostě tolik oblíbili, právě na tomto místě kdysi kázal! Rubeš neváhal a spolu s kolegou crowdfundingovou sbírku skutečně rozjeli.

Když sbírka odstartovala, přemýšlel Rubeš, za jak dlouho se podaří potřebnou částku vybrat a zda je to vůbec možné. Když se tam po 30 minutách podíval, bylo vybráno už 22 tisíc. Příspěvky chodily z celého světa a přicházely také e-maily. V jednom z prvních stálo: „Ahoj Janku, chceme vám pomoct vybrat na ten zvon. Stačí 4000 eur? Milujeme Prahu a rádi přispějeme. Michael a Alexandra ze Švédska.“ Než stačil odpovědět, došel od stejného páru další e-mail: „Ahoj Janku, vidíme, že už je půlka vybraná, tak jsme poslali zbytek, který chyběl, tedy 50 000 korun. Alexandra a Michael.“ Celá částka byla vybrána za dvě a půl hodiny.

Celkově přišly příspěvky od stovek dárců, jak z celého světa, tak i z Česka. Protože bylo vybráno více, než bylo třeba, putovaly peníze i na další pražské zvony. Zvon sv. Jana Nepomuckého, kterému se přezdívá také Honest Guide, byl odlit v rakouském Innsbrucku a v srpnu 2020 byl instalován u sv. Havla. Váží asi 80 kilogramů a má průměr 50 centimetrů. Laděn je do tónu a2.

Další zdroje:

Ihned.cz: Valentýnské zámečkové šílenství. Mosty po celém světě mění vizáž díky zamilovaným; 14.2. 2013

Idnes.cz: Zámky lásky: novodobý mor, který ničí evropská města včetně Prahy, 12.2. 2015

Lidovky.cz: Do Prahy dorazily čtyři zvony pro kostely sv. Haštala a sv. Havla. V příštích měsících budou vystaveny; 7.8. 2020

https://cs.wikipedia.org/wiki/Z%C3%A1mek_l%C3%A1sky

https://cs.wikipedia.org/wiki/Kostel_svat%C3%A9ho_Havla_(Praha)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Kluci z Prahy
Janek Rubeš
Zvon

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz