Hlavní obsah
Lidé a společnost

Teoretikové tvrdí, že se Titanic nepotopil. Měl být vyměněn za Olympic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Francis Godolphin Osbourne Stuart/Wikimedia Commons

Nepotopitelná loď. Tak se Titanicu říkalo. Nakolik však byl oslavován, natolik selhal. Jeho potopení se stalo jednou z největších námořních tragédií v historii, od které v roce 2023 uplynulo 111 let.

Článek

Potopení Titanicu patří bezesporu k největším lodním tragédiím, které se v historii lidstva udály. Dne 14. dubna 1912 narazil do ledovce u Newfoundlandu a následujícího dne ve 02:20 hodin spočinul na dně Atlantiku. Na palubě největší zaoceánské lodi na světě zemřelo přes 1 500 lidí.

Titanic měl být zaměněn za Olympic

Přes více než sto let se vypráví příběh o jeho smutném osudu, ale ten je možná trochu jiný, než si každý ve skutečnosti myslel. Existuje totiž široce rozšířená teorie, že loď, která narazila do ledovce, nebyl Titanic, ale jeho sesterská loď Olympic. A to vše se mělo odehrát s jediným cílem - ve snaze získat pojištění.

Loď Olympic byla poškozena při plavbě z anglického Southamptonu do New Yorku v roce 1911. A jelikož jako taková už neměla přílišnou cenu, teorie říkají, že byla vyměněna za Titanic, aby vyzískala alespoň nějaké peníze.

Nicméně Paul Burns, viceprezident a kurátor Titanic Museum Attractions v Missouri a Tennessee, podotýká, že taková teorie nedává smysl. Faktem zůstává, že stavba lodi stála 7,5 miliónů dolarů, ale byla pojištěna pouze na 5 milionů dolarů. To tedy znamená, že potopení by bylo velkou finanční ztrátou.

Na druhou stranu je nutno vzít v potaz, že potopení Titanicu halí nespočet náhod a záhad, které probouzejí mnohé spekulace. Podle oficiálních poznatků se Titanic potopil po nárazu do ledovce. Obrovský kus ledu způsobil 120 metrů dlouhou trhlinu v trupu, načež voda začala zaplavovat podpalubí. Nicméně navzdory tomu odborníci tvrdí, že ledovec nemohl způsobit trhlinu takové velikosti. Rozhodně ne ve 2,5 cm dvouprkenném ocelovém trupu, který tvořil konstrukci Titaniku. Existuje spousta podobných detailů, které vypovídají o tom, že se nemuselo jednat o Titanic.

Náhoda, nebo plán?

Jedna z dalších teorií říká, že majitel společnosti White Star Line, J. P. Morgan, zánik Titanicu naplánoval, aby nejenže oklamal pojišťovnu, ale také se zbavil svých nepřátel. Morgan totiž nejprve plánoval, že se plavby zúčastní, z neznámých důvodů se však rozhodl odstoupit. Konspirační teoretikové tak zastávají názor, že se chtěl zbavit konkurenčních milionářů Jacoba Astora, Isidora Strause a Benjamina Guggenheima, kteří se na Titanicu plavili.

Důvodem měl být vznik Federálního rezervního systému, který funguje jako centrální banka USA, ale ve skutečnosti je v soukromém vlastnictví. Byl to krok, se kterým nesouhlasili všichni, jako rodiny Guggenheimových, Straussových nebo Astorů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám