Hlavní obsah
Satira

Miluji politiky aneb žijeme si tu jako ve filmu…

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Gigafactory v Dolní Lutyni.

Článek

To vám byla jednou jedna po staletí zemědělská vesnice a i ve 21. století tu v hojném počtu žili zajíci, koroptve a bažanti, ba i spousta srnek a srnečků, no Bambi vedle Bambi. Taky žabí princové, v dané lokalitě konkrétně kuňka žlutobřichá, v Česku to ohrožený druh, o hnízdišti více než sta ohrožených druhů ptáků ani nemluvě, počítaje v to ledňáčka i čápy, královno.

A pak náhle měl přijít do vesnice „dobrý soused“ (jak drazí politici v letáčku lidem zvěstovali), zahraniční to investor, jehož jméno se nesmí vyslovit, aby se ve vesnici pro něj vystavěla gigafactory o velikosti více než 380 fotbalových hřišť. Na úrodné zemědělské půdě, o které konšelé a další ctní zástupci lidu lkali, že se nám ztrácí a že za posledních 100 let jsme již o téměř milión hektarů přišli a že jeden centimetr půdy vzniká sto let. I svolali setkání s občany (byť s omezeným počtem míst v místním společenském sále…asi aby zde náhodou nehořelo, má panenko) a s ochrankou jako z filmů o mafii (aneb osobní strážce do každé rodiny, zvláště pak politika). Mnozí z občanů se tam ani nedostali (ale nakonec vždyť to jsou jen sprostí poddaní) a vrchnost sdělila, že odpor není na místě a pokud by i dělný lid něco namítal, pak dopadnout může jako sedláci u Chlumce, oprava…jako sedláci u přehrady Nové Heřmínovy.

Leč chybička se vloudila – Nové Heřmínovy bylo lze zařadit mezi strategické stavby podle zák.č. 416/2009 Sb., o urychlení výstavby strategicky významné infrastuktury, neboť zákon řeší dopravní, těžební, energetickou, vodní infrastukturu, resp. stavby pro energetickou bezpečnost… rozhodně ne montovnu pro neznámého soukromého investora. A ejhle, dej čertu kropáč, v novele zákona č. 334/1992 Sb., o ochraně zemědělského půdního fondu, se náhle objevuje tzv. přílepek (o kterých zástupci lidu v prsa se bijíce, říkají už nikdy více!), totiž pozměňovací návrh zákona č. 416/2009 Sb., kterýžto zařazuje podnikatelský „park“ (rozuměj betonové monstrum) v Dolní Lutyni mezi strategické investiční stavby, tedy vynětí zemědělské půdy I. a  II. třídy ochrany zemědělského půdního fondu spolu s vynětím z povinnosti platby za vynětí – to vše s odůvodněním, že …“ve stávajícím stavu zemědělské půdy v České republice je ochrana zemědělského půdního fondu velmi zásadní.“ To nevymylíš!

Pak ještě slovutní mistři, páni magistři, zkrátka inteligence, všichni tito milí, zlatí přišli na to, že čas se krátí – přijato bylo Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2023/1542, o bateriích a odpadních bateriích, kteréžto kromě uhlíkové stopy klade důraz na sociální otázky, lidská práva, práva komunity, bezpečnost osob, životní prostředí, využívání vody, půdy, ochranu ovzduší, změny klimatu a biologickou rozmanitost, a to od těžby přes výrobu až po recyklaci. Je tedy třeba jednat rychle a zběsile.

A tak koalice svolala „mimořádnou“ schůzi k projednání „běžné“ agendy. Protimluv, ale to neřeš…neživíš, tak nepřepínej! Běžná agenda představuje zákon o regulaci lobbování (?), novely zákona o návykových látkách (asi pro děti ze stanice ZOO), insolvenčního zákona (to se nám to hoduje, když nám lidé půjčujou), o zavedení 12. října - Dne samizdatu - jako významného dne do kalendáře…koalice se s tím holt nepáře…a novela zákona o ochraně zemědělského půdního fondu. Proč mi to jen připomíná Jacka Reachera: Poslední výstřel? Pět obětí, šest výstřelů … a jen jeden je ten pravý,ostatní jsou kamufláž. A protože se navíc jedná o záplavovou oblast, k úplné devastaci stačí jen jedna dokonalá bouře, neb výroba batérií je chemicko-technologický proces se spoustou nebezpečných surovin a chemických složek. Lithium, kobalt, nikl, olovo, přírodní grafit,lithný oxid, lithný kobaltát nebo lithný ferrofosfát do povrchových i spodních vod - to dle politiků asi bude dar, nikoli přírody zmar.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám