Hlavní obsah
Krása a fitness

Jak česat dlouhé vousy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Perulka

O tom, že vousy celé řadě mužů pomáhají zvýšit jejich charisma a také přitažlivost, není potřeba se nijak zvlášť bavit.

Článek

Oproti tomu ale existuje i neméně početná skupina mužů, která dlouhé strniště vyloženě nesnese. Pokud ovšem patříte do týmu těch, kteří na svůj plnovous nedají dopustit, dost možná oceníte pár tipů, jak se o svou chloubu starat. Kupříkladu pak to, jakým způsobem vousy správně česat.

Třebaže se může zdát, že s vousy a jejich péčí nejsou žádné velké starosti, opak je pravdou. Je to ostatně dost obdobné jako s vlasy – když chceme, aby vypadaly dobře a působily živě a upraveně, je potřeba tomu věnovat náležitou pozornost.

Jak si česat dlouhé vousy?

Hned na začátku se nabízí otázka, zda je to vůbec potřeba, případně pokud ano, jak často to dělat? V zásadě je to ale jednoduché - česejte je vždy, pokud máte pocit, že je to žádoucí. Doporučuje se to ale nepřehánět a ideální frekvence je jednou či dvakrát denně. Častější česání by totiž mohlo způsobit více škody než užitku. Neustálé tření vousů pak vede až k roztřepení konečků a jejich celkovému poničení. A pak je tady ještě jedna rada, a to ta, že vousy byste si nikdy neměli česat, pakliže jsou mokré, protože to zvyšuje napětí a tlak na každý pramen. V konečném důsledku to činí vousy křehkými a náchylnými k lámání.

Obecně platí, že pokud máte dlouhé vousy, je vhodné je vždy nejprve rozčesat a rozplést všechny zauzlené chloupky. Až poté přejít k samotnému česání a celkové úpravě. Pokud během toho narazíte na uzlíky a zamotané vousy, netahejte za ně a netrhejte je hřebenem! Spíše použijte olejíček pro jejich zjemnění.

Jaký nástroj zvolit?

Celá řada mužů má ve zvyku se o svůj plnovous starat tak, že jednoduše používá klasický hřeben na vlasy, což není úplně vhodné. Jednak proto, že k tomu není uzpůsoben, ale především si určitě nechcete nanášet vousy do vlasů a naopak.

Zkuste místo toho použít kartáč, který je vyloženě vyrobený za účelem péče o vousy. Obecně jsou kartáče na vousy pro úpravu a čistění podstatně lepší. A to především díky štětinám, které snadněji oddělují chloupky od pokožky. Výrazně vám pomohou docílit toho, aby vaše zarostlá tvář vypadala lépe. Kartáčování vousů by tedy mělo být naprosto základním elementem v péči o vousy každého vousáče, přičemž čím dříve s tím začnete, tím lépe. Pokud jste to dosud nezačali dělat, nebo si teprve necháváte narůst delší porost, pak vězte, že ideální doba pro začátek česání vousů je zhruba po třech až čtyřech měsících, ale samozřejmě je to i značně individuální a záleží na tom, jak rychle vám vousy rostou. Benefitem kartáčování je pak i to, že vousům dodávají větší objem a naopak je ze zabavují nežádoucího chmýří a nánosů.

Jak postupovat?

Poté, co máte vousy suché, začněte vousy česat směrech ven, aby se načechraly. Cílem je oddělit vousy od sebe, aby se daly snáze rozčesat. Poté vousy pečlivě vyčesejte zpět dolů. Jestliže si během toho povšimnete, že se vám po česání objeví zatoulané chloupky, je to znamení toho, že by bylo vhodné vousy zastřihnout. V případě, že máte knír, začněte od středu a vyčesejte ho směrem ke konečkům. Zatímco plnovous se češe dolů, u kníru je žádoucí to dělat do stran.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám