Hlavní obsah
Cestování

Bali - ostrov bohů, ale i smradlavých skútrů

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Peter Podolinský

Západ slunce na pláži v Kutě při odlivu

Bali se přezdívá ostrov Bohů. Taky se zde dá spatřit velké množství pestrobarevných soch, především hinduistických božstev, kterých jsou stovky. Ale jaký je ostrov Bali dnes doopravdy?

Článek

Na Bali se dostanete snadno. Lítá sem mnoho mezinárodních aerolinek a přistát přímo na ostrově v Denpasaru můžete z Prahy pouze s jedním přestupem (podle aerolinek obvykle Istanbul - pokud letíte s Turkish Airlines, Doha - pokud letíte s Qatar Airways, nebo Dubai- pokud letíte s Emirates). Žádné další long-haul aerolinky bych z Prahy nedoporučil, chcete přece jenom letět alespoň trochu komfortně, protože v letadle strávíte přibližně 13 hodin.

Při výběru letu se řiďte aktuálními cenami / slevami a dejte si pozor i na co nejnižší čas na přestupu, ať nestrávíte 13 hodin někde v Doha, i když je to krásné letiště.

První, co doporučuji po přistání, je okamžitě vyndat z mobilu českou SIM kartu, a nahradit jí předplacenou SIM kartou od indonéského operátora Telkomsel. Protože jakmile zapnete na Bali mobil a máte v něm českou SIM, jste po pár minutách běžného provozu mobilu v mínusu asi 1.000,- Kč. Za tento zážitek poděkujte kartelu českých mobilních operátorů. Telkomsel kartu koupíte přímo na letišti, hledejte výrazné červeno bílé logo a i předplacené SIM karty jsou v červených obalech.

Druhé, co doporučuji, je dojít si do nejbližšího bankomatu a ověřit ještě na letišti, jestli vám funguje výběr hotovosti a z ATM které banky. Ne všechny banky podporují všechny evropské karty, mně se nejlíp osvědčily bankomaty Mandiri, Maybank, ale je to karta od karty, třeba vám bude fungovat všechno. Pokud máte kartu Revolut, vytvořte si v něm novou měnu, IDR - indonéskou rupii a pošlete si tam z korunového účtu pár tisíc korun. A najednou jste v rupiích milionáři.

Taxi je na Bali příliš rozměrný nesmysl, ale napoprvé ho potřebujete, abyste si velký batoh, tašku, či kufr hodili na hotel. Potom se velmi rychle v místní šílené dopravě naučte jezdit skútrem, ať už pronajatým a sami, a nebo i s řidičem, pokud si na skútr sami netroufáte, a to pomocí aplikací Grab nebo Gojek. To je třetí věc, kterou doporučuji udělat, nainstalovat si do mobilu (už s indonéskou SIM kartou) tyto aplikace. Budou se hodit, věřte mi.

Až se přes zácpy v Denpasaru, Kutě, Seminyaku dostanete na svůj hotel, zkuste v něm zůstat co nejkratší dobu a z této části Bali vypadnout a už nikdy se do ní nevrátit, až na zpáteční let. Když už jste první večer zůstali v Seminyaku, tak navštivte klub Potato Head, to je moc hezký plážový klub. A teď dobře, kam tedy máte jet?

Velmi záleží na tom, co preferujete. Pokud máte rádi hipsterské kavárničky a restaurace, dobré, i když na poměry Bali dražší jídlo, na které je vaše evropské trávení relativně zvyklé, kvalitně vybavené posilovny, světové noční kluby a parties a skvělé vlny pro (i učení se) surfování, Canggu je váš cíl. Ještě v Čechách si na AirBnB najměte vilu co nejblíž plážím Berawa, Nelayan, Echo nebo Pererenan, ta už je ale trochu dál. Budete mít na krátkou walking distance po pláži kluby Finn's a Atlas, Mari Beach Club (za mě aktuálně top klub na Bali), a pokud jste starší a pokročilý, možná vás osloví spíš kluby jako La Brisa a Old Man's, kde je to míň vizuální, než ve výše zmíněných klubech.

Kultura plážových klubů je zde od odpoledne, kdy můžete v klubu trávit čas, koupat se v bazénech i v moři, popíjet koktejly a sledovat krásné opálené hipster lidi, expaty, co tu žijí, a Only Fans modelky, co si tu tvoří svůj obsah, až do noci, kdy se klub přehoupne do párty módu, plavky nahradí šortky a trička nebo plážové košile a paří se. Pokud tohle vám nic neříká, čtěte dál.

V Canggu se teď staví jako o život, takže se připravte na to, že občas se skútrem pojdete za míchačkou plnou betonu, kterou na úzkých silničkách rýžových polí nelze objet. Vůbec dovednost objíždět na skútru auta si tady osvojíte rychle, jinak se nikam nedostanete. Výjimkou není ani jízda po chodníku, i když je to zakázané. Hlavně proboha dávejte pozor, nechcete se hned první týden na Bali rozbít. Tak opatrně.

Klid rýžových polí a pocit z toho, jak Bali vypadalo kdysi, najdete od pláží Pantai Cemagi výš. Tato místa jsou ještě nezničená přílišným stavebním ruchem místních developerů, tak typickým pro Canggu. Cestou tam si dejte hinduistický chrám Tanah Lot, ideálně tam dojděte pro pěknou fotku na Instagram před západem slunce. Ale počítejte s tím, že budete bojovat o místo a záběr bez lidí. Budou vás tam tisíce se stejným nápadem.

Pokud se chcete nechat oblažit duchovnem, zkuste navštívit Ubud, ale i ten už bude příliš plný turistů a z idylky, kterou znáte z filmu Eat, Pray, Love už moc nezbylo. Ubud má určitě nespornou výjimečnou energii a alespoň na pár dní v něm pořád stojí za to strávit a poznat tu atmosféru. Dejte si vystoupení tanečnic tradičního tance Kecak, je to krásné a inspirující.

Za klidem, opravdovou Indonésií a lokálními zážitky jeďte na sever, směrem k sopce Gunung Agung a  klidně i za ni, směrem na severozápad. Krásná jsou teď města na severním pobřeží Bali, Amed, Lovina, nebo pláž Pemuteran na severozápadním cípu Bali.

Úplně nejlíp uděláte, když po pár dnech z Bali zmizíte a strávíte čas na okolních ostrovech. Krásné pláže najdete na malých ostrůvcích Gili, jsou tři, Trawangan, Meno a Air. A všechny jsou skvělé. Hned vedle je ostrov Lombok, a pokud se vyhnete Mataramu, jste v pohodě a velmi doporučuji pomotat se kolem sopky Gunung Rinjani. Nemusíte na ni hned lézt (ale můžete, jen bacha, má skoro 3 800 metrů a chce to alespoň dvou- až třídenní trek a trochu fyzické zdatnosti). I v okolí Rinjani jsou krásná místa, především vodopády. Jih Lomboku, místa jako Kuta Mandalika patří surfařům a motoristům, na Mandalice se v září jezdí Moto GP, velká cena silničních motorek.

Velký rozdíl mezi Bali a Lombokem je, že Lombok je mnohem víc muslimský, než hinduistické Bali, a na Lomboku je tím pádem mnohem víc mešit. Což nevadí, pokud máte rádi včasné vstávání, první modlitba a zpěv se z mešit začne ozývat ve 4:30 ráno, přesně. Najděte si ubytování, které je od vesnice (a nejbližší mešity) alespoň trochu dál a vyspíte se. A i proto vám radím, vyhněte se Mataramu, tam je těch mešit tolik, že není úniku.

A pokud jste dobrodruzi a chcete ještě dál, doporučuji souostroví West Nusa Tenggara (zajímavé, že tenggara je v bahase jihovýchod), a konkrétně zkuste Sumbu, nebo Sumbawu, které jsou obě nádherné. Klidné pláže, nádherná příroda.

Případně ještě ostrov Komodo, kde najdete slavné komodské draky, ke kterým se ale nepřibližujte a pozorujte je jenom zpovzdálí, jejich kousnutí je pro člověka smrtící. A to za ten instagramový reel nestojí, tady umřít.

Skutečný ráj a turismem nezkaženou Indonésii ale objevíte už asi pouze v oblasti Raja Ampat. Ale o tom si řekneme v dalším pokračování. Tak šťastnou cestu, a selamat datang!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám