Hlavní obsah

Ostrov Rab - tak trochu jiné Chorvatsko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Petr Fiala

písečné pláže ostrova Rab

Ostrov Rab je znám pro Rajsou pláž, která se často objevuje mezi 100 nejlpešími plážemi na světě. Upřímně tuto pláže nevnímám jako extra zajímavou a nádhernou. Rab přitom nabízí zajímavější lokality.

Článek

Na Ostrov Rab jezdím již 12 let a vždy mám základnu stejnou. Město Lopar. Na Rab se dostanete pohodlně trajektem, který pro 4 členou rodinu v hlavní sezóně vyjde do 30 Eur, což je pro některé lidi drahé a proto na ostrovy moc nejezdí. Z mého pohledu je to ale škoda. Navíc trajekt je vždy zážitek a když už člověk ujede 1000 km, tak těch 30 Eur není zase taková suma. Trajekt jezdí ze Stinice nebo z ostrova Krk (tento směr ale moc lidí nezvolí, neboť je trajekt dražší a pokud nemáte ostrov Krk ve Vašem itineráři, tak je to i cesta delší. Trajekt ze Stinice jezdí cca každých 30 minut a pkud je aut více, ihned se rozjede další trajekt, který s náporem pomůže. Cesta trvá cca 10-15 minut.

Ostrov Rab nabízí několik lokalit, kde se ubytovat. Banjol, Barbat, Rab, Lopar, Suha Punta, Supertarska Draga a jiné. První tři tvoří jednu aglomeraci a z mého pohledu to působí jako větší město a navíc i rušnější. Pro rodiny s dětmi je tedy Banjol, Barbat, Rab přeci jen méně vhodný. Ale každý dle svého gusta. Suha Punta je víceméně hotelový komplex. Zde je potřeba myslet na to, že je zde obtížný vstup do vody a je to tu vhodné spíše pro plavce. Do vody buď rovnou skáčete nebo musíte přes schůdky. Supertarska Draga a Lopar jsou dle mého pak pro rodiny ideálnější. Hlavní město Rab je krásné historické město, které opravdu nadchne krásnou a nenáročnou procházkou centrem města, která se dá s dětmi zvládnout i za 1 hodinu a pokud keškujete, tak i tím se zde dá velmi dobře zabavit. Ve městě naleznete vše, co od města očekáváte. Nejkrásnější je pak Rabská fjéra, což je oslava města jak se patří. Jídlo, hudba, tance, staré zvyky atd. Nádherná atmosféra, takže pokud plánujete návštěvu, určitě je fajn termín tét oslavy vzít v potaz. Koupání je zde také spíše na kamenitých plážích pod hradbami města. Mě osobně ale vždy vadilo koupání, kde mohu max 30-50 metrů k bójkám a dál už jezdí lodě. Pro děti neplavce tedy rozhodně doporučuji koupání jinde.

Lopar a Supertarska Draga jsou od Rabu cca 15-20 minut autem, takže není problém kdykoliv rušné centrum ostrova navštívit. Supertarska Draga má více ráz přístavního městečka, ale i zde se dá velmi dobře vykoupat a pláže jsou zde oblázkové a písčité. Známější a navštěvovanější je však město Lopar. Jak jsem již v úvodu zmínil, nejvíce turisté vyhledávají Rajskou pláž, která mi ale dost často připomíná česká jezera z dob minulých, kde to žilo, ale smaozřejmě v modernějším pojetí. Rajská pláž je opravdu místem, kde to žije až do noci, ale já od dovolené očekávám více klidu a když ruch chci, tak si za ním dojdu. Ale abych trávil dovolenou na Rajské pláži celý týden, vracel bych se asi více unavený než odpočatý. Naleznete zde kompletní výbavu akvaparku, půjčoven všeho možného (šlapadla, skůtry, paddleboardy…). Nicméně koupání je zde spíše turistika, kde i po 300 metrech stále dospělák stačí. Voda je zde kupodivu čistá, ale jen dod odby, než se kolem 11:00 dostaví všichni dlouhospáči a pak začíná ten správný hluk. Navíc si dokážete představit, jak je tato pláž obsazena rodinami s malými dítky, které se ve vodě pouze nerochňají, ale detaiyl bych vynechal. Směs krémů a ostaních věcí dělá z vody koktejl, ve kterém po obědě prostě nechcete být. Písek se zde navíc rozpálí velmi rychle a je nemožné po něm bez bot chodit. Za další je zde tolik lákadel, že Váše peněženka neustále bude čelit nájezdům dětských přání.

Rajskou pláž ale opusťme a podívejme se na Lopar jako celek. Když přijíždíte, dá se Lopar rozdělit na dvě části. Ta s Rajsou pláží (po pravé ruce při přijezdu) a po levé ruce, kde je zátoka, kam přijíždí trajket z Krku. Tato část je klidnější a z mého pohledu turisticky zajímavější. Zátoka kolem mola trajektu z Krku nabízí ideální „trdliště“ pro děti do 10 let. Skvělý vstup do moře, všude písek takže není třeba bot do vody a díky závětří je zátoka klidnou oázou, kde máte o dětech ve vodě přehled. Navíc zde hloubka nepřesáhne až k molu 150 cm. U mola je dokonce voda cca 1 metr díky naplavenému písku od trajektu. Pokud půjdete kolem zátok dále, můžete dojít do další zátoky, která nabízí podobné podmínky. Trajekt z Krku navíc poskytne dětem rozptýlení a dokonce je možné v době pauzy z trajektu s mistními dětmi z trajektu skočit z jednotlivých palub. Samozřejmě na vlastní nebezpečí. Z této části se dá na Rajskou pláž 2 kilometry dojít nebo dojet místním vláčkem (1,50 Eur dítě, 4,5 Eur dopělý). Zajímavější jsou ale další pláže Loparu. Sturič, Ciganka a další. Opět do dvou kilomtrů, trochu více naturální podmínky, ale za to zde můžete být jediní a za to to stojí. Kde si v Chorvatsku můžete užít pláž jen pro sebe? Tak trochu jiné Chorvatsko. Pláže jsou opět trochu spojeny s vodní turistikou, kde je vstup opět hodně pozvolný, ale absence turistů je velké lákadlo a dá se to na rozdíl od Rajské pláže přežít. A kdo má rád koupání bez plavek, tak se nemusí bát, že by neměl kde se takto vykoupat. Přímo k tomu určené pláže lákají nejednoho nudistu. Na všech plážích mimo Lopar je ale nutno počítat s tím, že zde většinou platíte za stání autem, přístup je náročný a není zde žádná infrastruktura (záchody, občerstvení…).

Pro nás je tedy ostov Rab jiné Chorvatsko. Pro naše děti je zmíněné trdliště začátkem seznamování s mořem bez strachu z ježků, padů na kamenech apod. Nyní již trdliště opouští a seznamují se okolím, které Vám nabídne klidně každý den jinou pláž, zátoku, výhled.

Krásný pobyt přeji.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám