Hlavní obsah
Názory a úvahy

Hradní shoda není shodná

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Jak to bylo, nebylo, bude, nebude, je a není

Článek

Hradní shoda není shodná

Mohlo by se zdát, že když se najde shoda, je vyhráno. Možná a snad jsou místa na kulaté zemi, kde je tento princip platný, leč u nás tomu tak zatím není. Shoda by se mohla zdát veskrze dobrá, ale zdá se, že, i když se prý našla shoda, tak jediné, co ze shody vzešlo je naprostá národní neshoda.

Jak tak koukám na zprávy v médiích a na sociálních sítích, tak si ve vzájemné shodě každá koaliční strana shody neshody na Hradě velmi pěkně užívá a pálí totožné shodné předvolební dělbuchy. Zatímco opoziční hnutí Jednoho muže se ve shodě brání, že shoda nebyla shodou ani náhodou. Po neshodách s koalicí ve shodě dlící s Hradem se hnutí samo se sebou shodlo, že s vládou koaličních lhářů ani s Hradem už nic ani omylem. No uvidíme, jak dlouho ani omylem potrvá, když tuhle ODS a TOP09 ve shodě klečí před Babišem a slibují hory doly za opoziční hlas pro tolik potřebnou výpověď bez udání důvodů. Vždyť už se shodli s kmotry, podnikateli a oligopolem, že je fakt nutně nutná, tak sorry *ole jako shoda, ne?

Ono se shodou to není až tak vůbec jednoduché. Třeba tuhle se vládní koalice, tedy pět vládních stran pod křídlem kvočny ODS dohodlo a rozhodlo, že v programovém prohlášení boží vlády nad bezbožnou zemí slíbí pár věcí, které dobře zní. Leč, když má dojít na plnění shody pěti stran koaliční vlády stvrzené a podepsané vlastní volební krví ve vládním prohlášení k lidem, tak shoda neshoda, nic nebude, dohoda je pasé, občané shodně promiňte. Jen letmo, která shoda vzala za své. Nezvyšovat daně, nezvyšovat věk odchodu do důchodu (fakt jo?) a shoda na zvýšení slevy na dani na poplatníka. Tady shoda přešlá do krásné neshody vůbec nevadí, právě naopak, vzešlá neshoda ze včerejší shody je hodnocená dojatými voliči shodně velice dobře a ukazuje, jakou shodou vládne ve svých stájích císař pán Fiala. Někdo shodu naplnit musí, a někdo zase ani tak moc ne.

Třeba já se také shodnu se svou ulhanou i ukecanou váhou, že by bylo záhodno, kdyby kilo, pět či deset bylo už bývalo dávno nebylo. Shodli jsme se, já i váha, vážný zápis směroplatný, těžká tiskovka směrodatná, nicméně shoda neshoda, váha si lže vesele dál a změna v nedohlednu.

Velká shoda také je na věci zvané mír. Na potřebě míru se shodnou všichni. Shoda je, to prohlásí každý, takže není pochyb, že když je shoda, tak je hotovo. Bohužel i přes shodu, žádný mír není, protože země, národy, etnika či kmeny se už pak neshodnou, na čem se to vlastně shodly. Podobně postižená shoda se už dlouho vyskytuje v oblasti globálního oteplování. Sice jsme se skoro všichni shodli, co dělat, ale děláme ve shodě sobě navzdory si stejně co libo.

Jsou i shody hodné obdivu. U zvýšení příspěvků na péči pro zdravotně postižené se koalice i opozice vzácně shodla. Zdecimovaný příspěvek pro zničené zdravotně postižené záměrnou nákladovou zpackanou inflací se navýší. Všude radost, hlahol, kola se točí, bílé hole jásají. Shoda byla, byla, a tak dle shody došlo k navýšení příspěvku na péči. Bohužel nějakým zásadním omylem domluvená shoda v náhlé neshodě zajistila neshodné navýšení dle shody v koalici jen pro pečlivě vybrané skupiny. Zbytek ve shodě shodně ostrouhal a dál se trmácí po shodě v koalici fialovou krajinou bez pomoci.

Tudíž vládní koalicí ve shodě s Hradem přetřásaná shoda na důchodové „pareformě“ měla do shody velmi daleko, ač se koalice a Hrad velmi snaží vzbudit dojem opačný. Celá tahle koalicí vyvolaná a zveličená malicherná a bezvýznamná kauza má jediný cíl. Odvést pozornost od nedobré vlády. Jako já rozumím, že vláda musí své selhání v domácí politice a zvlášť ekonomice na někoho hodit, ostatně tak premiér postupuje od prvního dne ve funkci, ale tohle vládě a občanům fakt nijak nepomůže.

Že je česká společnost už hodně nemocná je vidět i třeba tady. Dosud oblíbený reportér Bartoníček se dle názoru koaličních nehezky vyjádřil o celé hradní vládní důchodové přestřelce u kulatého stolu, nic jiného to totiž nebylo, a z respektovaného novináře je náhle odporný zrádce fialové věci a šílená hyena, a to jen v lepším případě. Voliči vládní koalice jsou si vědomě, nebo podvědomě vědomi, že vláda vedená ODS pokazila, co mohla a co nemohla, to pokazila ještě víc. Oprávněně se bojí návratu Babiše na koblihový trůn, proto se z mnoha z nich bohužel stává fanatický zlostný nelítostný dav neznající smilování. Já tradičně utržil přehršel obdivných nadávek za neshodný postoj k hradní shodě, jsem již zvyklý, ovšem takové zlořečení na novináře Bartoníčka za reálné zhodnocení politické taškařice nevalného významu bych věru nečekal.

Na závěr jsem po přečtení zápisu z jednání, interpretace zúčastněných a důkladném vyslechnutí tiskové konference po schůzce na Hradě oprávněn sám sebou konstatovat, že tak či tak o žádnou shodu nešlo. Ani nemohlo jít, šlo jen o první bezvýznamný nástřel, bez podkladů, bez relevantních dat a statistik. Pokud něco, tak se maximálně shodli, že se ještě potkají, ale že na věc mají jiný velmi rozdílný neshodný názor. Dělat z toho národní kočičiny a kauzu desetiletí je ve vší shodě velká pitomost neúspěšné neoblíbené vlády. A dost možná se nějak podobně řeší velmi závažné věci i ve vládě, což by mnoho problémů, které nás záhadně postihly a ostatní kolem nás ne, zcela jasně nasvítilo.

Pln dojetí jsem nakonec dlouze škaredě plakal, když ze lhaní vinil hnutí ANO mnohokrát přistižený a načapaný lhář ministr Jurečka.

Haraším Petr Orlau

Komentář z kolabující republiky fialových září prvně zveřejněno na Britských listech 26.4.2024 https://blisty.cz/art/118789-hradni-shoda-neni-shodna.html

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz