Hlavní obsah
Cestování

All inclusive po česku aneb Mallorca je ideální ve dvou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: licence Canva

Co všechno zahrnuje all inclusive? Obvykle jsou zahrnuta všechna jídla, veškeré občerstvení a alkoholické i nealkoholické nápoje. Navíc bývá v nabídce zahrnutý i importovaný alkohol, který máte také k dispozici zdarma. Nabídka wellness a fitness.

Byla to dovolená plná romantiky, dobrého jídla a pití, hlavně budeme dlouho vzpomínat, jak jsme se hodně přejedli. Mallorca je skutečně pro nás rájem na zemi a my jsme byli rádi, že jsme si mohli spolu tak užívat.

Článek

Náš dobrodružný výlet začal na letišti, kde jsme se, tehdy ještě hodně moc, zamilovaní a plní očekávání vydali na ostrov Mallorca. Po přistání jsme těžké kufry odtáhli z pásu v letištní hale a naskočili do půjčeného auta – Opel Corsa. Byli jsme připraveni vyrazit do neznáma a těšili se na to, co nás čeká. Ubytování jsme měli výborné, protože jsme jeli mimo hlavní sezonu. Zdálo se nám, že jaro bude pro cestu na Mallorcu lepší. Hned když jsme přijeli, byli jsme příjemně překvapeni nádhernou přírodou, která se rozprostírala všude kolem nás.

Na jedné straně modré moře, na druhé zelené hory – ten pohled nás dostal hned po příjezdu.

Během dovolené jsme se nemohli nabažit místních specialit, zvláště paella, která byla tou nejlepší, jakou jsme kdy ochutnali. Jak si teď vlastně vybavuji, byla to dovolená hlavně o jídle a milování. Pod hvězdnou oblohou, v hotelu, na pláži všude, kde se dalo, jsme si vychutnávali lahodné španělské víno. Jeden celý den na Mallorce jsme strávili na dlouhé pláži v Cala Millor. Je jednou z nejkrásnějších pláží na ostrově. Voda byla celkem teplá a čistá, takže jsme v ní strávili téměř celý den. Pozdě odpoledne jsme se vydali na místní trh, kde jsme nakoupili nějaké ovoce a zeleninu pro naše malé pikniky na pláži.

Vlastně všechny dny naší dovolené byly plné romantiky s trochou divočení. Navštívili jsme starobylé město Alcudia, které nás překvapilo hezkými uličkami. Procházka po hradbách a nádherný výhled na moře a okolní krajinu byly úžasným zážitkem. Úplně jsme zapomněli na čas. Další den jsme strávili dopoledne v parku SʼAlbufera, kde jsme pozorovali místní i turisty a užívali si sluníčko a vůbec přírody. Park byl jako malé útočiště uprostřed ostrova. Moc mladých lidí tady v tom období asi nejezdí, protože v naší věkové kategorii jsme tady byli skoro sami.

Naše první zkušenost s all inclusive byla pro nás oba zcela nová. Ačkoliv jsme už spolu strávili několik dovolených, nikdy jsme předtím nevyužili této možnosti. Bylo to pohodlné, nemuset se starat o stravu a nápoje, všechno bylo zahrnuto v ceně. „Jo, a teď si vzpomínám.“ Během naší dovolené se jednou moje přítelkyně tak přejedla, že se jí udělalo špatně. Pokaždé totiž, když jsme vešli do hotelové restaurace a uviděli jsme nepřeberné množství jídel, neodolali jsme. Každý stůl byl pokrytý pochoutkami, které lákaly k vyzkoušení. Moje přítelkyně byla vždycky milovnicí dobrého jídla, a tak se do toho s chutí pustila.

Po návratu do pokoje se jí však udělalo špatně. Musela běžet do koupelny, kde zvracela a objímala záchodovou mísu. Přejedla se. A pořádně. Bylo mi jí líto, ale zároveň mi to připadalo i dosti komické. Přestože jsme byli zamilovaní jen krátce, v tom okamžiku jsem zjistil, že se mi líbí i v takových situacích. „Byla krásná i když zrovna zvracela – tedy asi jen pro mě.“ Její upřímnost, zranitelnost a schopnost se z toho všeho i smát mi připadaly nesmírně sympatické. Věděl jsem, že mám před sebou holku, kterou budu mít rád i v takových momentech lidsky těžkých.

V té chvíli jsem si taky uvědomil, když si na to teď vzpomínám, že je ta pravá. I když zvracela a objímala záchodovou mísu, byla pro mě stále ta nejkrásnější a na světě. Věděl jsem, že s ní chci strávit zbytek svého života. Tak uvidíme, jestli se povede, když jsem teď prozradil naše tajemství.

Během naší dovolené jsme také navštívili hlavní město ostrova, Palma De Mallorca. Byli jsme okouknout památky, jako je katedrála La Seu a královský palác La Almudaina. Procházka po přístavu a návštěva rybího trhu byly také velmi zajímavými zážitky. Pokud na Mallorce někdy budete trávit dovolenou, na výlet do hlavního města ostrova si určitě udělejte čas, stojí za to.

Celkově byla naše dovolená na Mallorce naprosto dokonalá, protože se ukázalo, že nám vyhovuje míň lidí. Byla to dovolená plná romantiky, dobrodružství a úžasných zážitků, na které budeme navždy vzpomínat. Mallorca je skutečně pro nás rájem na zemi a my jsme byli rádi, že jsme si mohli tak užívat.

Pro turistiku Mallorcu objevil toskánský princ a rakouský arcivévoda Ludvík Salvátor Toskánský

Mallorca je španělský ostrov, který nese titul největšího ostrova nejen mezi Baleárskými ostrovy, ale i v rámci celého Španělska. Mallorca měří 110 kilometrů na délku a jeho šířka se pohybuje mezi 60 a 90 kilometry. Mallorca je oblíbenou destinací mnoha turistů a cestovní ruch ostrovem vládne. Každý rok navštíví tento ostrov až 16 milionů turistů, přičemž většinou se jedná o německé turisty. V době naší dovolené převládali všude němečtí důchodci.

Palmu, hlavní město Mallorky, dominuje impozantní katedrála La Seu, také známá jako katedrála světla. K dalším atrakcím patří gotický hrad, který v minulosti sloužil jako vězení. Tato stavba byla využívána jako vězení až do 20. století. Z byzantské doby se zde dochovaly základy baptisteria, které mají půdorys kříže a jsou vybaveny trojlistou nádrží na vodu. Od Arabů se na ostrově zachovaly lázně z 10. století. Většinu městské zástavby tvoří budovy z doby vlády aragonských králů a španělských Habsburků.

Valldemosa, kartuziánský klášter je dalším zajímavým místem na Mallorce. Jeho stavby a lékárna byly obnoveny v klasicistním slohu. Klášter je známý také díky tomu, že zde v letech 1838-1839 pobýval polský skladatel Frederik Chopin spolu se spisovatelkou George Sandovou. Mezi technické památky patří zachovaná dráha starého vlaku, která spojuje Palmu a malebné městečko Sóller. Mallorku jako turistickou destinaci objevil toskánský princ a rakouský arcivévoda Ludvík Salvátor Toskánský, který si zde v Palmě postavil jedno ze svých 17 sídel na ostrově.

Kromě Palmy se na ostrově nachází několik dalších oblíbených městeček. Patří mezi ně například Deia, které se svými strmými uličkami si získalo srdce mnoha umělců, Andratx s množstvím starých kostelů nebo Alcudia s římskými hradbami.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz