Hlavní obsah

Cabo Verde: Fesťák v africkém stylu, na který jen tak nezapomenete

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Petr Janaš

Pořádání festivalu bylo zabezpečeno jak ve dne, tak v noci. Tuto úlohu měli na starosti nejen policisté a vojáci z Kapverd, ale především ochranka pořadatele. Jejich přítomnost zajišťovala, že se všichni účastníci festivalu mohli cítit bezpečně.

Místo očekávané divoké africké hudby, drog, sexu, prvky dekadence a orgií na pláži - vysoce organizovaná, kulturní akce, kterou Kapverďanům může závidět nejeden pořadatel našich fesťáku.

Článek

Během své dovolené na Kapverdách jsem měl možnost navštívit hudební festival Santa Maria, který se koná každý rok v září na ostrově Sal. Tento známý festival, také označovaný jako Den obce, je součástí oslav patrona ostrova a představuje jednu z hlavních kulturních událostí roku na tomto magickém africkém ostrově.

Festival se konal na písečné pláži, poblíž hotelu Belarizonte, lemované palmami, odkud byl nádherný výhled na oceán. Bylo to jako velké setkání, plné různorodé hudby ovlivněné portugalskými, brazilskými a africkými rytmy. Atmosféru pravého „afrického fesťáku“ dělalo vystoupení místních kapel a zpěváků. Každý rok se zde sejde přibližně 20 000 příznivců, aby si užilo eklektickou směs hudby.

Olá, česky? Ahoj, my frend, jak se máš? Dobrze? Pivo, slivovice, kamarád!
prodejce piva ve stánku na festivalu Santa Maria, které se slaví 15. září na počest patrona ostrova Nossa Senhora das Dores

Vstupné na festival bylo skvělých 10 eur, což byla opravdu vynikající cena za to, co všechno festival nabídl. Dostal jsem zelený náramek a skvělý plastový kelímek, který jsem mohl používat po celou dobu festivalu. Takže nikde žádné odpadky, to zcela vážně. I pozdě v noci pořádek. Parta mladých uklízečů ve žlutých vestách, co měli úklid areálu festivalu na starost, musela mít nějaký fígl, jinak to při tolika lidech, snad ani nebylo možné udržet bez odpadků povalujících se na zemi.

Ať už jsem milovníkem hudby, nebo jsem jen hledal zábavu a byl zvědavý, festival Santa Maria byl pro mě obrovským překvapením. Byl jsem velmi mile překvapený, jak dobře byl festival organizovaný. I přes velký počet návštěvníků byl zachován pořádek a disciplína. Funkční WC v postačují čistotě, tekoucí voda a žádné řady. Festival byl bezpečný i v noci pro rodiny s dětmi i pro jednotlivce. Sem tam sice někdo na zemi spal už znavený, ale nic, co by rušilo skvělou náladu festivalu.

Hudba na několika pódiích se střídala v rychlém sledu, takže stále nové hudební zážitky. Jen bylo nutné v rytmu hudby se rychle přesouvat od podia k podiu. Podle jásotu publika byla znát i přítomnost místních celebrit. Mega obrazovky a kvalitní aparatura (určitě naddimenzována) zajišťovala, že v okolních hotelích jistě ten víkend nikdo, kdo neměl klapky na uši, nespal.

Jedním z nejúžasnějších momentů festivalu byl čas, kdy se lidé shromažďovali kolem ohňů na pláži. Noční obloha nad ostrovem Sal byla plná hvězd a vytvářela tak magickou atmosféru, kterou jsem nikde jinde nezažil. Ceny nápojů na festivalu byly také velmi přijatelné. Pivo, a to velmi dobré, například stálo pouze 1 euro. Celý víkend byl plný hudby, která se linula z obřích sound systémů a duněla celou pláží a městem Santa Maria.

Foto: Petr Janaš

Následující ráno po festivalu, vše bylo již opět uklizeno, čisté a připravené k tomu, aby opět sloužilo jako místo pro opalování. Toto svědčí o výborné organizaci a vysoké kvalitě samotného festivalu. Organizátoři zjevně věnovali velkou péči tomu, aby následky festivalové zábavy byly rychle a efektivně odstraněny, takže se prostor mohl co nejrychleji vrátit k původnímu využití.

Celkově byl festival úžasným zážitkem, na který jen tak nezapomenete. Tento fesťák by neměl chybět v programu žádného milovníka hudby a zábavy mířícího na ostrov Sal v září. Kromě hudby a zábavy byl festival Santa Maria také příležitostí pro setkání s místními i turisty. Byla to jedinečná příležitost prozkoumat kulturu Kapverd, potkat nové lidi a užít si nevšední zážitek na jednom z nejkrásnějších míst na světě. Odjížděl jsem s nezapomenutelnými vzpomínkami a úžasným zážitkem z festivalu v africkém stylu, který jsem zažil na vlastní kůži!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz