Hlavní obsah
Bydlení

Čeká vás rekonstrukce koupelny?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock 395480689

Rekonstrukce koupelny

Už vás nebaví zašlé spáry a opotřebované koupelnové vybavení? Proč je nyní nejlepší doba pro rekonstrukci vaší umakartové koupelny?

Článek

Žádná koupelna nezůstane pořád nová a krásná, protože kvůli zvýšené vlhkosti se v koupelně množí plno různých bakterií. Pokud bydlíte v panelákovém bytě s umakartovým jádrem, pak si vaše koupelna žádá velkou rekonstrukci. Při kompletní rekonstrukci počítejte s vyššími výdaji a vyřizováním stavebního povolení. Do rozpočtu je nutné zahrnout bourací a zednické práce, úpravu elektroinstalace, rozvodů a odpadu, obložení stěn, podlah, montáž a také pořízení zařizovacích předmětů.

Pokud se chystáte zbudovat nové zděné jádro, možná budete muset provádět rekonstrukci koupelny a kuchyně současně, protože tyto místnosti spolu kvůli rozvodům vody stěnu v paneláku sdílejí. Také se předem musíme rozhodnout, jestli vanu nebo sprchový kout. Při rozhodování je kromě ceny za pořízení také dobré uvažovat i nad spotřebou vody. Hlavicí sprchy za jednu minutu proteče přibližně 10 litrů vody a průměrná vana pojme cca 130 litrů teplé vody.

Vaše nová koupelna se vám rozhodně musí líbit, abyste se v ní cítili dobře, protože estetický dojem je důležitý. Dalším důležitým faktorem je vybavení, doplňky a použité technologie. Nedokonalosti z hlediska funkčnosti koupelny jsou tím, co vás bude při jejím budoucím používání nejvíce rozčilovat. Nedostatek zásuvek vám totiž může každodenní hygienu pěkně zkomplikovat. Nesmíme zapomenout, že rekonstrukce koupelny je dokonalou příležitostí k vylepšení jejího osvětlení.

Při rekonstrukci koupelen rozhodně nešetřete na umyvadle, vodovodních bateriích, vaně nebo sprchovém koutu. Určitě nechceme, aby se nám koupelnové vybavení, které budeme využívat každý den opotřebovalo a bylo zralé na výměnu už po pár letech. Tady se šetřit rozhodně nevyplatí. Na kvalitu je nutno dbát také u zařízení, která nejsou vidět, protože jsou ukrytá pod povrchem. Vypouštěcí kohouty a sifony patří k základnímu vybavení, jejichž porucha může v budoucnu způsobit mnoho vážných komplikací.

Foto: Shutterstock 395480689

Žádná koupelna nezůstane pořád nová a krásná

Nábytek si připravte předem, ať si můžete všechny úpravy udělat tak, aby vám do sebe dílky nakonec hezky zapadly. Týká se to především potrubí a odpadu a zvláště elektrických rozvodů. Špatný rozměr zrcadla nebo poličky a můžete snadno omylem provrtat nějaký drát, do kterého jste zasahovat určitě nechtěli. V každé koupelně se musí větrat, jenže malé koupelny v paneláku obvykle neumožňují větrat oknem ani nedisponují funkčním rekuperačním systémem, takže se neobejdeme bez ventilátoru.

Pokud budeme mít vyřešeny všechny stavební a technické úpravy, můžeme se směle pustit do estetických úprav. Ale o tom zase příště.

Anketa

Čeká vás teď o prázdninách rekonstrukce koupelny?
Ano
33,3 %
Ne
66,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovali 3 čtenáři.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz