Hlavní obsah
Lidé a společnost

Čeští mistři společenského faux pas

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Canva licence

Češi jsou národ známý svou pohostinností, smyslem pro humor a schopností si poradit v každé situaci. Ale co když vám řeknu, že pod touto sympatickou fasádou se skrývá temná stránka našeho národního charakteru?

Článek

Stránka, která nás často staví do trapných situací, aniž bychom si toho byli vědomi. Vítejte ve světě neúmyslného porušování etikety, kde jsou Češi nečekanými mistry!

Jsme národ, který si zakládá na své bezprostřednosti a upřímnosti. Rádi říkáme věci na rovinu a nemáme rádi přetvářku. To je jistě obdivuhodná vlastnost, ale co když tato upřímnost hraničí s nezdvořilostí? Co když naše pověstná česká povaha občas překračuje hranice slušného chování, aniž bychom si to uvědomovali?

Představte si typickou českou hospodu. Hlasitý smích, bouchání půllitry o stůl, živá diskuze o politice nebo fotbale. To vše patří k naší kultuře a mnozí z nás by řekli, že je to právě to, co nás dělá Čechy. Ale co když vám řeknu, že některé z těchto zvyků mohou být v jiných kulturách považovány za vrcholně nezdvořilé?

Nevědomé prohřešky proti etiketě

Možná si říkáte: „Ale no tak, přece nejsme barbaři!“ A máte pravdu. Většina z nás se snaží chovat slušně a ohleduplně. Problém je v tom, že některá pravidla etikety porušujeme, aniž bychom si toho byli vědomi. Je to jako kdybychom hráli společenskou hru, ale nikdo nám neřekl všechna pravidla.

Například, věděli jste, že v některých kulturách je považováno za nezdvořilé přijít na návštěvu přesně v dohodnutý čas? V Latinské Americe je běžné přijít o 15-30 minut později. Naopak v Německu je pozdní příchod považován za krajně nezdvořilý. A co my, Češi? Často balancujeme na hraně, někdy přijdeme pozdě, jindy zase příliš brzy.

Hlasité mluvení v MHD = Česká národní disciplína

A teď se dostáváme k jednomu z nejkřiklavějších příkladů našeho nevědomého porušování etikety – hlasitému mluvení v městské hromadné dopravě. Kdo z nás se nesetkal se situací, kdy dva kamarádi v tramvaji vedou tak hlasitou konverzaci, že ji slyší celý vůz?

Představte si typickou ranní špičku v pražském metru. Lidé se tísní ve vagónu, většina ještě napůl spí a snaží se nachystat na náročný pracovní den. A najednou to přijde – dvě kamarádky, které se dlouho neviděly, se potkají a začnou si vyprávět o svých životech. Jejich hlasitý smích a detailní popis víkendových zážitků se nese celým vagónem.

„To si neumíš představit, co se mi stalo v sobotu! Šli jsme s Petrem do té nové restaurace, víš, tu italskou, co otevřeli minulý měsíc. No a představ si, že…“

Ostatní cestující jen protáčí oči, někteří se snaží zvýšit hlasitost hudby ve sluchátkách, jiní se tváří, jako by četli nejzajímavější knihu na světě. Ale pravda je taková, že všichni nedobrovolně poslouchají detaily ze života úplně cizích lidí.

Jak to vnímají ostatní cestující?

Pro mnohé je toto hlasité vyprávění v MHD zdrojem frustrace a stresu. Představte si, že se snažíte soustředit na důležitou pracovní prezentaci nebo si jen chcete v klidu přečíst knihu. Místo toho jste nuceni poslouchat cizí konverzaci, ať chcete nebo ne.

Jeden cestující, pan Narenčík, to komentuje takto: „Je to, jako bych byl nucen sledovat reality show, o kterou jsem vůbec nestál. Někdy mám pocit, že znám životy některých spolucestujících lépe než životy vlastních příbuzných!“

Ale nebojte se, není všem dnům konec! I v MHD můžeme vést příjemnou konverzaci, aniž bychom obtěžovali ostatní. Zde je několik tipů: Používejte tzv. „indoor voice“: Představte si, že mluvíte v knihovně. Není třeba šeptat, ale snižte hlasitost svého hlasu na úroveň, kterou uslyší pouze váš společník. Vyhněte se citlivým tématům: MHD není nejlepší místo pro diskuze o vašich zdravotních problémech nebo intimních detailech vašeho milostného života.

Buďte vnímaví ke svému okolí: Pokud vidíte, že vaše konverzace obtěžuje ostatní cestující, zkuste ji odložit na později nebo přejděte na tišší témata. Využijte technologie: Pokud potřebujete nutně probrat něco důležitého, co nesnese odkladu, zvažte možnost poslat zprávu nebo e-mail místo hlasitého telefonátu.

Humor je vaším spojencem: Pokud si uvědomíte, že jste byli příliš hluční, nebojte se situaci odlehčit vtipnou poznámkou. Češi mají smysl pro humor a upřímná omluva spojená s úsměvem může zázračně změnit atmosféru v celém voze.

Pamatujte, že etiketa není o omezování naší svobody, ale o vzájemném respektu a ohleduplnosti. Tím, že budeme trochu pozornější k našemu okolí, můžeme udělat každodenní cestování příjemnějším pro všechny. A kdo ví? Možná se jednoho dne staneme národem známým nejen svým pivem a knedlíky, ale i svou vybranou etiketou v MHD. Tak co říkáte, dáme tomu šanci?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz