Hlavní obsah
Cestování

Cestou po Rte Ngaparou až k Lagune de la Somone

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Petr Janaš

Děti jsou v Senegalu vychovávány s velkou přísností a vedeny k poctivosti, věrnosti a smyslu pro čest. A je to poznat. Školní docházka není povinná a kromě svého rodného jazyka se učí francouzsky, a to už od první třídy.

Ulice Rte Ngaparou mě zavede do centra města. Somone mi ukáže svou pravou tvář – kombinaci rušného života, přirozené krásy a srdečnosti místních obyvatel.

Článek

Je ještě ranní opar, když se probouzí hotel Royal Horizon Baobab. Je půl osmé, ideální doba na prozkoumání městečka Somone, které jsem zatím viděl jen v nočních stínech cestou z Dakaru. Po rychlé snídani nasazuji svůj batoh, popadnu foťák a vyrážím pěšky na dobrodružnou výpravu.

Za velkou železnou bránou hotelového rezortu čeká horda neodbytných taxikářů, jejichž nabídce na ranní svezení odolávám s úsměvem a pokynutím ruky. Asfaltová cesta se táhne mezi lagunou a oceánem. Jdu ve stínu po jejím prašném okraji, kde vzduch je ještě chladivý a příjemný.

Foto: Petr Janaš

V městečku Somone na tržnici můžete nakoupit čerstvé ovoce, ale musíte umět smlouvat. Prodej na místních ulicích je tam v rukou žen.

Cesta mě vede po ulici Rte Ngaparou, lemovanou červenými ploty na obou stranách. Procházím kolem nádherné, bíle prosklené třípatrové vily, která působí trochu opuštěně. Když míjím hotel s názvem Africa Queen, vzpomenu si na staré filmy.

Cestou míjím množství polorozpadlých obchodů a trochu omšelých budov. Nicméně vyšší dvou a třípatrové domy dávají najevo, že se pomalu blížím k centru. Z jedné strany mě zdraví oceán, z druhé strany laguna.

Po asi pěti minutách chůze se cesta proměňuje. Po obou stranách jsou stánky a obchůdky plné zboží, především ovoce. Hlavně papája, která právě teď září ve své sezónní slávě. Obchody s oblečením hýří všemi možnými barvami, a já se nechávám strhnout k návštěvě obchodu s vyřezávanými maskami a sochami s názvem MAMADOU BA. Prodavač mě vítá přívětivě a v jeho sortimentu se opravdu orientuji jen těžko – tolik krásného řemeslného umění na jednom místě!

Foto: Petr Janaš

Laguna Somone. Obklopení přírodou můžete pozorovat ptáky či obdivovat mangrovy. Hladina vody se klidně vlní pod jemným větrem a odráží okolní scenérii. Vytváří jedinečnou podívanou barev a tvarů.

Vedlejší obchod mi poskytne potřebnou zásobu balené vody, kterou vzápětí rozdávám dvěma klukům s plastovými kelímky. Radost v jejich očích je nezapomenutelná. Přichází místní průvodce, který se hned snaží nabídnout své služby. Odmítám ho (jako i všechny další, a že jich v celém Somone je!) a s úsměvem přijímám tuto skutečnost (těžko se jich zbavíte) jako další součást tohoto živého obrazu.

Ruch na ulici sílí, když se blíží devátá hodina. Vcházím do butiku, který dýchá elegancí a krásnými šperky, přestože nejsou pro mne. Míjím lékárnu v zeleném závoji, asi s nejkřiklavějším poutačem v celém městě: Pharmerie Somone. A o pár kroků dál kupuji u dvou žen ibišek. Na tržnici se vstupem krytým vlnitým plechem mě omráčí vzduch, zápach ryb. Vycouvám a tržnici rychle opouštím. Kupování koření je zábava a smlouvání místní baví, nic mi neodpustí.

Cesta po ulici Rte Ngaparou vede k místnímu hřbitovu s bílým nápisem „Le cimetière“, kde se obracím zpět a zamířím k oceánu. Prohlížím si přístaviště plné barevných loděk, kde rybáři pečlivě opravují své vybavení, je to výjimečná podívaná, sledovat je při práci s rybářskými sítěmi. Po pláži se vracím zpět směrem k laguně.

Jak slunce stoupá výš na obloze, jsem na místě. Chez coumba brise mer je restaurace hned u vstupu na pláže laguny. Tu nemůžete minout. V celé laguně, všude vidím bosonohé děti a koně, jak dovádějí. Voda zde je asi o deset stupňů teplejší než oceánské vlny. Laguna poutá a láká, nejen turisty, ale i místní k bližší prohlídce. Všude kolem hnízdí ptáci a bdělý místní strážce voláním upozorňuje, abych se k ostrůvkům nepřibližoval.

Přírodní rezervace La Somone nabízí zcela mimořádný zážitek. S její rozlohou 700 hektarů je domovem pro množství volavek, pelikánů a dalších ptáků, které můžu pozorovat zblízka během projížďky lodí.

Foto: Petr Janaš

Prodejci tvoří pestré spektrum obchodníků, které zahrnuje jak majitele elegantních butiků, tak i drobné obchodníky s jednoduchými stánky na zemi. Každý z nich přináší do města něco jedinečného, čímž přispívá k atmosféře, která láká návštěvníky z celého světa.

La Somone na atlantickém pobřeží Senegalu, známá krásnými plážemi, bílým pískem a teplým azurovým mořem. Zde můžete provozovat různé vodní sporty nebo se jenom opalovat a koupat. Obklopení přírodou můžete pozorovat ptáky či obdivovat mangrovy.

Rybáři a jejich barevné lodě

Jakmile lodě opustí přístav a pomalu se ztrácejí z dohledu na otevřeném moři, začíná ta pravá, někdy nebezpečná, ale zároveň povznášející práce rybáře. Lov ryb vyžaduje nejen fyzickou zdatnost, ale také preciznost, zkušenosti a intuici, které se učí a zdokonalují po celý život. Rybáři musí neustále sledovat mořské proudy, počasí a pohyb rybích hejn. Přestože technologie pokročily, mnoho metod a technik zůstalo tradičních a ručních, čímž se udržuje spojení s minulostí a předky.

Foto: Petr Janaš

Při ranním svítání, kdy slunce začíná jemně prosvítat nad horizontem a první paprsky ozařují klidnou hladinu oceánu, se místní rybáři již připravují na svůj den. V přístavu vládne typický ruch, kde se smíchají zvuky lodních motorů se smíchem a povídáním rybářů. Lodě různých velikostí a barev jsou pečlivě udržovány a zdobeny tradičními malbami, které nejenže poskytují estetický zážitek, ale také symbolizují ochranu před nebezpečím moře.

Samozřejmě, moderní doba přináší i své zvláštnost, kdy místní rybáři čelí rostoucí konkurenci ze strany průmyslových rybářských flotil a změnám v ekosystému. Přesto se dokázali přizpůsobit, zachovávají tradiční postupy a zároveň přijímají nové technologie, které mohou pomoci udržet tuto prastarou profesi a zajistit její budoucnost. Každodenní realita rybářského života v Somone zůstává nádherně autentickou ukázkou lidské houževnatosti a lásky k moři.

Místní trhy a kulturní zážitky jsou skvělým způsobem, jak poznat ducha tohoto místa.

Somone otevře svou náruč a ukáže svou pravou tvář – směs rušného života, přirozené krásy a srdečnosti místních obyvatel. Tyto zážitky a dojmy, ta jedinečnost okamžiku, všechna ta zákoutí a přívětivá setkání, to je SOMONE.

Dík za každý pohled, přátelské gesto, každou minutu. Tady vidím krásu v jednoduchosti a radost v maličkostech přítomného okamžiku. Až se vrátím domů, vím, že se mi vybaví vzpomínky – probouzející se horké ráno, zvuk oceánu, vůně ibišku a rozesmáté tváře kolem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz