Hlavní obsah
Cestování

Chorvatsko: proč je to pro Čechy napříč generacemi neodolatelné lákadlo? Dubrovník, Split a Hvar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: se souhlasem Jana Mičková

Přitažlivost Chorvatska pro Čechy spočívá v mnoha aspektech. Jeden z hlavních je geografická blízkost, která umožňuje cestu autem. České rodiny tak mohou snadno vyrazit na dovolenou po vlastní ose.

Článek

Chorvatsko, země, která je známa svými nádhernými plážemi, historickými památkami a křišťálově čistou vodou. Ale proč zrovna Chorvatsko? A co tak přitahuje Čechy k třem hlavním destinacím: Dubrovníku, Splitu a Hvaru? Pojďme se podívat blíže na to, co dělá tuto zemi tak lákavou.

České rodiny tak mohou snadno vyrazit na dovolenou s vlastním autem, což je často ekonomičtější a umožňuje větší flexibilitu. Kromě toho je tu také jazyková blízkost, protože chorvatština a čeština patří do stejné slovanské jazykové rodiny, což usnadňuje vzájemné porozumění.

Taky si váš partner během sexu kontroluje svůj mobil?

Dubrovník, „perla Jadranu“, je jednou z nejpopulárnějších destinací, kterou Češi v Chorvatsku navštěvují. Město je známé svou bohatou historií, impozantními hradebními zdmi a úchvatnými pohledy na moře. Češi jsou fascinováni starobylou architekturou a romantickými uličkami Dubrovníku. Mnoho z nich také oceňuje skutečnost, že město bylo natáčecí lokalitou pro populární seriál Hra o trůny.

Split, druhé největší město Chorvatska, je další destinací, kterou Češi milují. Město je domovem pro Diokleciánův palác, jeden z nejlépe zachovalých římských paláců na světě. Split je také známý svými živými trhy, kavárnami a restauracemi, které nabízejí tradiční chorvatskou kuchyni.

Ostrov Hvar je dalším oblíbeným cílem. Toto slunečné místo s krásnými plážemi a azurovým mořem je ideální pro relaxaci a odpočinek. Přitažlivost ostrova ještě zvyšuje jeho bohatá historie, přírodní krásy a vynikající místní víno.

Zkrátka, Chorvatsko nabízí českým turistům nezapomenutelnou kombinaci nádherných pláží, bohaté historie a kultury, vynikající gastronomie a srdečné pohostinnosti místních obyvatel.

Ať už vyrazíte do Dubrovníku, Splitu nebo na Hvar, jedno je jisté - Chorvatsko vás okouzlí svým jedinečným šarmem a stane se místem, kam budete chtít vracet znovu a znovu. Chorvatsko je oblíbenou destinací pro turisty díky své krásné přírodě, čistému moři a bohaté historii. Zde je několik tipů, kam se vydat:

Dubrovník je jedno z nejpopulárnějších měst této země, které láká turisty z celého světa. Je známý především svou historickou architekturou. Nenajdete zde až tak mnoho moderních budov, protože město si uchovalo svůj historický charakter. Každý kout, každá ulička, každé náměstíčko vám vypráví příběhy z dávných dob. Při procházce městem narazíte na řadu historických památek, které stojí za to vidět.

Foto: se souhlasem Jana Mičková

Chorvatsko nabízí českým turistům nezapomenutelnou kombinaci nádherných pláží, bohaté historie a kultury, vynikající gastronomie a srdečné pohostinnosti místních obyvatel. Ať už vyrazíte do Dubrovníku, Splitu nebo na Hvar, jedno je jisté - Chorvatsko vás okouzlí svým jedinečným šarmem a stane se místem, kam budete chtít vracet znovu a znovu.

Jedním z nejvýznamnějších symbolů města jsou jeho staré městské hradby. Tato impozantní stavba obklopuje celé historické jádro města a dodává mu na jedinečnosti. Prohlídka hradeb je zážitkem, který vám poskytne nový pohled na město a jeho okolí. Odtud, z výšky, můžete obdivovat středověkou mapu města s jeho úzkými uličkami, barokními kostely a světle zbarvenými střechami domů.

Dubrovník je také známý svým nádherným výhledem na Jadran. Toto místo je jako stvořené pro romantické procházky po pobřeží nebo relaxační odpoledne na jedné z jeho mnoha pláží.

Když se podíváte z výšky na azurově modré vody Jadranského moře, pochopíte, proč je tento výhled tak oblíbený.

Pokud jste ještě nikdy nebyli v Dubrovníku, určitě byste měli zvážit návštěvu tohoto města. Je to místo plné historie, krásy a kouzla, které vás jistě okouzlí. Dubrovník je skutečně jedním z nejpopulárnějších měst v Chorvatsku a je snadno pochopitelné, proč tomu tak je.

Split, toto velké město, je skutečným pokladem na jihu Chorvatska. Vystaveno na pobřeží Adrie, je domovem více než 200 tisíc obyvatel a nese v sobě bohatou historii, která se datuje tisíce let zpět. Split je město, které je svědkem vzestupů a pádů civilizací, přičemž každá z nich zanechala svůj jedinečný otisk v jeho kulturním a architektonickém dědictví.

Hejno třiceti netopýrů nechtělo opustit náš nový byt

Zejména Diokleciánův palác je jedním z nejvýznamnějších památníků města. Tento monumentální komplex byl postaven v pozdním 3. století našeho letopočtu na příkaz římského císaře Diokleciána. Ačkoli je dnes označován jako „palác“, je to spíše pevnost obklopená mohutnými hradbami. Je to místo, kde se splétá historie s moderním životem – četné obchody, restaurace a byty se nacházejí přímo v jeho prostorách.

Split je však také známý svými nádhernými plážemi. V létě se stávají oblíbeným útočištěm jak pro místní, tak pro turisty. Na nich si můžete užít příjemný den, ať už se rozhodnete pro slunění, plavání v třpytivém modrém moři nebo si jen tak odpočinout pod stínem borovic s knihou v ruce.

Kromě toho je Split také významným dopravním uzlem a nabízí skvělé spojení na blízké ostrovy. Brač a Hvar jsou jen některé z nich. Tyto malebné ostrovy jsou jen krátkou plavbou lodí a jsou ideální pro jednodenní výlety nebo pro delší pobyt. Ostrov Brač je známý svými olivovými háji a historickými vesničkami, zatímco Hvar je oblíbený pro svůj živý noční život a krásné levandulové pole. Je tedy jasné, že ať už hledáte historické památky, krásné pláže, nebo chcete prozkoumat blízké ostrovy, Split má pro každého něco.

Je to město, kde se snoubí historie s moderností, tradice s kreativitou a příroda s kulturou. Navštívit Split znamená objevit kus skutečného Chorvatska.

Hvar je klenotem Chorvatska, který každoročně přitahuje návštěvníky z celého světa. Tento ostrov, položený ve středozemním moři, je známý svou jedinečnou krásou a půvabem. Často je označován jako „perla Jadranu“ a je to právě jeho fascinující přírodní krása, která ho činí tak oblíbeným.

Ostrov Maltézských rytířů - poklad Středomoří

Na prvním místě jsou tu nádherné pláže, které jsou jedním z největších lákadel ostrova Hvar. Tyto pláže jsou nejen nádherné, ale také nabízí různé možnosti pro všechny typy návštěvníků. Některé z nich jsou divoké a izolované, ideální pro ty, kteří hledají klid a soukromí. Jiné jsou naopak vybavené všemi moderními zařízeními a službami, jako jsou bary, restaurace a sportovní centra. Bez ohledu na to, co preferujete, na ostrově Hvar najdete pláž, která vám vyhovuje.

Ostrov je také obklopen jasně modrým mořem, které je tak průzračné, že můžete vidět až do hlubin.

To představuje ideální podmínky pro různé vodní sporty, jako je potápění, šnorchlování nebo jachting. Ale moře zde není jen pro dobrodruhy. Je to také skvělé místo pro ty, kteří chtějí jen relaxovat a užívat si lenošení na slunci.

Kromě toho je Hvar také známý svým živým nočním životem. Tento ostrov je domovem několika populárních klubů a barů, které nabízí širokou škálu hudebních žánrů a zábavy. Ať už jste fanouškem živé hudby, DJ setů nebo tanečních párty, na Hvaru najdete místo, které potěší vaše srdce.

Lze říci, že Hvar je ostrovem, který nabízí něco pro každého. Jeho nádherné pláže, jasné modré moře a živý noční život jsou jen začátek toho, co můžete objevit. Tak neváhejte a přijďte sem prozkoumat vše, co tento úžasný ostrov nabízí.

Přeji hezkou dovolenou, ať už jste si pro svůj pobyt vybrali Dubrovník, Split, nebo Ostrov Hvar.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz