Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Ekologové chtějí ukončit těžbu 200 let starých stromů Eucalyptus regnans v Tasmánských lesích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Chrmichel, volné dílo, Wikimedia Commons

Bob Brown Foundation: „V Tasmánii před dvěma dny byl v Hobartu usmrcen a odnesen další prastarý strom. Těžba dřeva v původních lesích musí okamžitě skončit, aby tyto stromy a okolní ekosystémy zůstaly nedotčené“.

Článek

Stoletý strom, který se valil jihem města Hobart v Tasmánii na nákladním voze, se stal symbolem rostoucího hnutí za změnu zákonů na ochranu tasmánských lesů před těžbou dřeva. Snímek, zveřejněný na internetu ekologickou skupinou Bob Brown Foundation, vykresluje obraz toho, jak se těžba dřeva v Tasmánii stává stále kontroverznější.

Nedávné protesty proti těžbě ve státních lesích poblíž Kermandie, jižně od Hobartu, vedly k dočasnému zastavení těžby na tomto místě. Aktivisté, kteří požadují zastavení těžby v kritických oblastech, kde rostou velké stromy vhodné pro hnízdění papouška rychlého, blokovali brány vedoucí do těžební oblasti.

Uveřejnění snímku, který zobrazuje obří Eucalyptus regnans téměř třímetrového průměru a téměř dvousetletého stáří, ve středu města, vedl k žádostem o změnu zákonů na ochranu přírody. Ekologická skupina Bob Brown Foundation naléhavě vyzvala tasmánskou vládu, aby následovala příkladu Západní Austrálie a Victorii a ukončila těžbu původních lesů.

Manažerka kampaně Bob Brown Foundation, Jenny Weber, zdůraznila, že současná tasmánská těžba dřeva má plnou podporu státních a federálních vlád, což je postavení, které se ekologickými aktivisty považuje za nepřijatelné. Argumentovala, že Tasmánie potřebuje zákony podobné těm, které jsou v platnosti ve Victorii, které umožňují ukončení těžby původních lesů.

Naproti tomu premiér Jeremy Rockliff tvrdil, že Tasmánie má dobře vyvinuté postupy na ochranu těchto lesů. Zdůraznil, že vláda uznává význam obřích stromů v chráněných a veřejných lesích. Avšak tato tvrzení jsou v rozporu s realitou obrazu obřího stromu na nákladním vozidle.

Vláda vyzvala viktoriánské společnosti, které budou ovlivněny blížícím se zákazem těžby původních lesů v jejich státě, aby požádaly o smlouvy o přepravě. Toto poskytlo další palivo protestům, neboť náklaďák na obrázku měl viktoriánské poznávací značky.

Budoucí tasmánské lesnické zákony musí být důkladně zrevidovány, aby zahrnovaly lepší ochranu pro obří stromy a kritické oblasti pro ohrožené druhy. Tasmánské lesy jsou národním pokladem, který musí být chráněn pro budoucí generace, nikoli vykácen pro zisk.

Je nutné se zabývat aktuální a významnou problematikou ochrany původních lesů a biodiverzity v Tasmánii. Jeho důležitost je zdůrazněna nejen v kontextu místních, ale i globálních environmentálních výzev.

Událost přináší důležitou problematiku do popředí a vyvolává otázky týkající se ochrany přírody a udržitelnosti. To je v dnešní době stále důležitější a případ tohoto stromu tak může sloužit jako podnět k další diskusi a analýze těchto témat nejen v Tasmánii.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz