Hlavní obsah
Aktuální dění

Evropa se smaží v extrémních teplotách, Řecko hoří a Rhodos se musí evakuovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Petr Janaš, Deeply AI

Evropa čelí rekordním teplotám, s Řeckem jako hlavním ohniskem těchto nezvykle vysokých hodnot. Ostrov Rhodos je zvláště postižený s vypuknutím mohutných lesních požárů, které jsou důsledkem extrémních teplot, nízké vlhkosti a silných větrů.

Situace se rychle zhoršuje, s masivními evakuacemi obyvatelstva a turistů. Tento stav je dalším příkladem vážných důsledků změny klimatu, které Evropa zažívá, a zdůrazňuje potřebu naléhavých opatření.

Článek

Evropa a Řecko se potýkají s přímo pekelnými teplotami, dosahujícími rekordních hodnot. Na ostrově Rhodos vypukly rozsáhlé lesní požáry, které jsou výsledkem kombinace extrémních teplot, nízké vlhkosti a silných větrů. Část ostrova byla evakuována, včetně čtyř vesnic a jednoho hotelu. Zprávy o situaci na Rhodu byly prakticky až do soboty upozaděny na úkor zpráv o rozsáhlých požárech na pevnině, které neustále rozdmýchával vítr.

Několik příštích týdnů musíme být v neustálé pohotovosti. Jsme ve válce, obnovíme, co jsme ztratili, odškodníme ty, kteří byli zraněni.
Řecký premiér Kyriakos Mitsotakis, www.reuters.com

Situace v Řecku se zdá být den za dnem horší. Ve středu řecká média informovala, že podle úřadů se nepředpokládá zlepšení podmínek, protože přetrvávají silné větry a oblast je stále zasažena velkou vlnou veder. Ve čtvrtek večer přišla zpráva, že večerní větry rozdmýchaly rozsáhlý požár západně od řeckého hlavního města, což vyvolalo řadu nových evakuací a rozhořel se další požár u Soluně.

Byla to opravdu docela traumatická jízda tam, kam jsme jeli, protože jsme viděli, jak všichni prchají ze svých hotelů a lidé na plážích, na silnicích a měli miminka a malé děti. Když jsme se dostali na parkoviště a viděli jsme, jak se požáry přibližují a přibližují a autobusy se nezastavují […], bylo to opravdu znepokojivé. Když jsme poprvé nastoupili k trenérovi do auta, bylo to nejděsivější, protože jsem si myslel, že když k nám fouká vítr, zasáhne nás oheň.
Claire Jones , 36, a její manžel Paul Jones , evakuováni trenérem z Village Rhodes Beach Resort poblíž Lardos, www.theguardian.com

Na ostrově Rhodos se situace vygradovala během pátku a soboty. Silný vítr začal pohánět oheň ze severní části ostrova na jih, což vedlo k další masivní evakuaci. Tisíce turistů musely být evakuovány poté, co se plameny nadále nekontrolovaně šířily. Tato událost znovu poukázala na vážné důsledky změny klimatu, které Evropa zažívá. Sucho, vysoké teploty a silné větry, které přispívají k větší frekvenci a intenzitě lesních požárů, jsou v souladu s očekávanými dopady klimatické krize.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz