Hlavní obsah
Cestování

Glamping: stylové chatičky uprostřed přírody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Petr Janaš, Deeply AI

Glamping - stylové chatičky uprostřed přírody

Glamour a camping daly dohromady slovo glamping, které definuje zážitky, kdy si užíváte krásy a přírody, aniž byste se vzdali pohodlí a luxusu.

Článek

Spojení slov „okouzlující“„kempování“ přesně vystihuje stále oblíbenější způsob, jak strávit víkend nebo dovolenou v přírodě. Užít si všechny skvělé výhody kempování, aniž byste se museli vzdát pohodlí hotelu. Můžete spát na posteli, mít k dispozici světlo a teplo, koupelnu a často také vířivku.

Lidé vyhledávají příjemný a komfortní pobyt v přírodě stále častěji a glamping jim nabízí řešení. Jednoduše řečeno, jde o venkovní kempování, kde máte přistup k určitému komfortu. Glamping je neoddělitelně spjat s vášní k přírodě, často zahrnuje pobyt v nepřístupných lesích, na odlehlých samotách s jedinečným výhledem či na nepřístupných vrcholcích skal. Je to moderní způsob, jak poznat krásy světa, ponořit se do místní kultury a s přírodou se doslova sžít. Glamping nám umožňuje zažít ty nejúžasnější chvíle na jedinečných místech světa.

Vytvořil se tak nový prostor pro zážitkové cestování, které lidi přenáší mimo rušný život velkoměsta. Glamping umožňuje vyhledávat jedinečné zážitky, spojuje nekonvenční ubytování a inspirativní destinace, o které se chceme podělit s ostatními moderními cestovateli. Fantastická místa pro glamping jsou po celém světě, tak proč se ubytovávat stereotypně v hotelu. Můžete mít mimořádný zážitek, když se probudíte ve stanu na vrcholku hory, v domku upevněném na palmě s dech beroucím výhledem, na pláži, v chatce na kůlech nebo ve vyřazeném železničním vagonu.

Glamping vás zavede mimo vyšlapané cesty do světa luxusních stanů, kouzelných domků a chalup, dobových přívěsů, do nadčasových teepee či jurt a mnoha neobvyklých míst; jeho možnosti omezuje pouze naše fantazie. Glampingové kempy nalezneme po celém světě a jejich nabídka je vskutku rozmanitá. Od stroze elegantních chat, přes excentrické hotely slibující mimořádné zážitky až po neuvěřitelně luxusní a výjimečná ubytování, která jsou špičkově vybavena a připravena zajistit svým návštěvníkům pohodlný, stylový interiér a veškerý komfort. Velké soukromé terasy, skleněné koupelny, vířivky, venkovní kuchyně, to všechno citlivě skryté přímo v přírodě.

Kde se vzal glamping?

Foto: Petr Janaš, Deeply AI

Seznamte se s Glampingem - stylovými chatičkami, které přinášejí luxus do přírody.

S trochou nadsázky lze říct, že glamping sahá hluboko do historie. Téměř palácové stany s vzácným nábytkem a dekoracemi provázely pomazané hlavy ve válečných taženích i v dobách míru. Sultán Sulejman Nádherný, vládce Osmanské říše, svého času vzbuzoval u evropských panovníků čirou závist velkým válečným stanem s funkční lázní. Ti jeho přepychově zdobené válečné nebo harémové stany považovali za hlavní válečnou kořist. Začátkem minulého století pak bohatí cestovatelé, převážně ze Spojeného království, znovu objevili kouzlo glampingu na africkém safari. Tito novodobí objevovatelé chtěli poznávat africkou přírodu z luxusu, na který byli zvyklí. Z dnešního pohledu by se dalo jejich ubytování při objevování různých kontinentů považovat za glamping.

Ve Velké Británii byla zahájena moderní éra glampingu a nyní je tento fenomén celosvětově jedním z nejrychleji rostoucích odvětví turistiky s významným ekonomickým potencionálem. Není divu, vždyť hodnota globálního trhu v oblasti glampingu byla letos vyčíslena na 2,74 miliardy dolarů a do roku 2030 má vzrůst na úctyhodných 5,94 miliardy dolarů (Grand View Research, 2022). Odvětví glampingu láká tisíce menších podnikatelů a velké ubytovací sítě přidělují ze svých rozpočtů částky více než velkorysé na marketingové kampaně tohoto slibně se rozvíjejícího byznysu. Z průzkumů organizace Grand View Research vyplývá, že o tento druh kempování mají nejvíce zájem mladí lidé ve věku mezi 18 a 32 lety. Nových glampingových destinací neustále přibývá, protože poptávka je ohromná. Ti nejnápaditější poskytovatelé glampingu mají stále dopředu vyprodáno.

Kde byl první glamping v Čechách?

Foto: Petr Janaš, Deeply AI

Stylové chatky jsou více než jen obyčejné příbytky, jsou symbolem svobody, dobrodružství a pohodlí a každá je navržena s ohledem na detail

Místo, které bylo prvním glampingem v Česku – dnes je to pojem – jsou Dobčické rybníčky kousek od Českých Budějovic. A i po více než deseti letech je mezi českými glampingy stále jedním z nejprodávanějších a nejžádanějších míst a obsazeno má na rok dopředu. Sympatičtí provozovatelé Alice a Jiří Střítečtí si téměř všechno navrhovali a stavěli svépomocí. U českých glampingů se ceny za ubytování často blíží částkám podobným luxusním hotelům a Dobčické rybníčky se s průměrnou cenou 4,5 tisíce korun za víkend řadí spíše mezi ty cenově přívětivější. Šest objektů v podobě chatiček, stromového domku a teepee, stojí na břehu tří rybníků a dvou tůní s mokřadem. Spolek Dobčické rybníčky podporuje původní ekosystém v biokoridoru Dobčice – Záboří.

Proč rozjet vlastní glamping

Foto: Petr Janaš, Deeply AI

Zamilujte se do designu jednotlivých chatiček, které jsou útulné a zároveň moderní

Současní cestovatelé hledají větší spojení s přírodou a také se objevuje stále více glampingových ubytovacích zařízení k pronájmu, přesto ale nestačí stále rostoucí poptávku uspokojit. Tato oblast cestovního ruchu se rychle vyvíjí, protože mladí cestovatelé chtějí dovolenou, která je daleko od křiku přeplněných bazénů a pláží naprosto stejných hotelových resortů. S nízkou vstupní investicí a trochou vlastní práce se můžete přidat k trendu tohoto druhu turistiky tím, že budete sdílet vlastní majetek s cestovateli. Glamping je nyní velmi populární u nás i v zahraničí a zahrnuje rozmanitou škálu ubytování pro všechny typy zájemců, od těch, kteří hledají klid a nocleh, až po ty, kdo vyhledávají adrenalinové zážitky. Začít podnikat v oblasti glampingu nemusí být vůbec náročné. I vy můžete proměnit nevyužitý pozemek v úspěšný glampingový podnik.

Malé investice a možnost uplatnit vlastní kreativitu uvádí mnoho majitelů pozemků, a nejen je, do sféry lukrativní, a navíc udržitelné investiční příležitosti. Úspěšné glampingové chaty a chatičky se nemusí bezpodmínečně nacházet v atraktivních turistických lokalitách. Zákazníci si často rezervují pobyt na základě výjimečných a jedinečných vlastností ubytování a lokalita je až druhým faktorem. Vybrané místo musí být dostupné, nejlépe na samotě s působivým výhledem na okolní krajinu. Vhodné jsou přechody lesů a luk, okraje lesů a velmi žádaná jsou místa u vody. Důležité je zajistit návštěvníkům soukromí, a zároveň umožnit přístup ke společným službám. Vhodná může být i nepoužívaná část zahrady za domem nebo pronájem obecního pozemku.

Nezbytný je vodovod, elektřina a kanalizace. Ubytování, které je jedinečné, vysoce komfortní a designově originální, umožní udržet nejvyšší ceny za noc a celoroční obsazenost. Kvalitní pastevecká chata či chatka nebo domek na stromě může být i dražší, ale začít se dá rovněž s nápaditým posedem. Dodatečné osobité prvky, jako je vířivka, sauna na dříví nebo ekologické a sezónní potravinové balíčky z místních zdrojů, zvyšují hodnotu nabídky. Nezapomeňte na to hlavní, že cestovatelé hledají autentické zážitky, proto začlenění těchto prvků do nabídky glampingu bude mít zásadní význam pro příliv nových hostů a udržení těch stálých. Je důležité definovat své jedinečné prodejní body. Analýza konkurence vám pomůže identifikovat potenciální bílá místa na trhu a usnadní vám sestavit rozpočet, a získat tak maximální užitek ze své nabídky ubytování.

Velmi důležitý je marketing – poutavá webová stránka s přímým rezervačním systémem je základem. Důraz by se měl klást na kvalitní obrázky a videa, která prezentují nabídku glampingu, a na stručný a originální text. Klíčovou roli při oslovování cílového publika mají sociální média. Předem je důležité posoudit výši investic v porovnání s pravděpodobnou návratností. Sazeb podobným cenám rekreačních chat lze dosáhnout za zlomek investice. Určitě je rozumný postupný přístup, začněte v malém, sbírejte zkušenosti a rozšiřujte projekt, až dosáhnete uspokojivé míry obsazenosti. Nezapomeňte na úřady, povolení a pojištění odpovědnosti za škodu v závislosti na způsobu a rozsahu provozování.

Luxusní chaty nabízejí možnost vytvoření konceptu, který pozvedne váš projekt na vyšší úroveň. V přepychových chatách nebo v zařízeném safari stanu najdou vaši hosté luxus a mimořádný zážitek z kempování. Proto věnujte interiéru stejnou péči a pozornost jako designu chaty. Cena za ubytování v glampingu se může pohybovat od příznivé až po vyšší třídu v závislosti na typu objektu, místě, kde se nachází, a na tom, jaké vybavení a služby nabízí. Pořizovací cena vhodného dřevěného domku je od 60 do 100 tisíc korun a kvalitní velkokapacitní teepee lze pořídit za 35 tisíc korun.

Typy glampingu

Foto: Petr Janaš, Deeply AI

Hodinky, které jste si vzali na dovolenou, můžete odložit. Tady čas plyne jinak.

Téměř každý typ stavby lze snadno proměnit v glampingové místo. Nejoblíbenějším typem glampingu je konstrukce stanu. Existuje více typů stanů pro glamping, včetně safari stanů, kopulovitých a zvonových stanů. Jurta je kulatá přenosná stanová konstrukce a je oblíbeným typem luxusního kempinkového stanu. Glampingové kopulovivé stany mají obvykle geodetickou konstrukci. Jsou postaveny s použitím konstrukce připomínající průhlednou skořepinu a specifických, vícestranných tvarů. Dalším oblíbeným typem glampingu jsou domky na stromech, jež jsou aktuálním trendem a specializované společnosti vyrábějí různé typy, které se umisťují přímo na stromy.

Chatka pro glamping je malá chatka uprostřed přírody, která donedávna sloužila jako přístřešek při kempování. Dále máme glampingové pody nebo chatky, chatičky a teepee, nebo různé bizarní unikáty. Ideálním místem by byla lovecká chata. Glampingový pod je malá stavba podobná chatce. Pastýřské chaty a cikánské karavany a vozy pro glamping jsou mimořádně oblíbeným ubytováním zejména ve Velké Británii. Dále pak věže, hobití domy, vlakové vagony, stodoly, lodě atd.

Je dobré předem promyslet a zjistit, jaké aktivity jsou v místě ubytování k dispozici. Horská nebo silniční kola, jakou obuv? Nezapomeňte na fotoaparát, protože budete chtít zdokumentovat mimořádný a jedinečný zážitek z glampingu. Nezapomeňte se ujistit, zda buď vy, nebo hostitelé mají nějaké velké útulné deky, abyste mohli pohodlně pozorovat hvězdy.

Glamping se velmi dynamicky rozrůstá a získává další a další nadšence. Pomalu v každém koutě světa najdete neuvěřitelné destinace, z nichž každá nabízí svou vlastní jedinečnost. Ať už si vyberete glampingové cool chaty v Yukonu nebo chatku v kopcích našich nádherných Beskyd, pobyt v glampingové chatě nebo chalupě vám poskytne příležitost být součástí přírody bez nutnosti vzdát se luxusu.

Užijte si pobyt v přírodě ve spojení s luxusem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz