Hlavní obsah
Cestování

Hulman posvátný se páří bez ohledu na politickou situaci. Zažili jsme nepokoje na Srí Lance

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: se souhlasem Evy Jeřábkové

Srí Lanka je jako živoucí zoologická a botanická zahrada. Pláže, stopování leopardů, túry k zeleným čajovým plantážím. Ostrovní kulturu můžete poznat prohlídkou buddhistických památek, šplháním po koloniálních pevnostech a ochutnáváním kuchyně.

Článek

Pokud jste vdaná nebo ženatý, víte, jaký je to pocit oslavit výročí svatby. Je to doba, kdy se partner a partnerka dívají jeden na druhého a říkají si: „Wow, skoro neuvěřitelné, že jsme to spolu vydrželi další rok!“ A protože to nebyl jen další rok, ale pěkně kulaté číslo, tak jsme se společně rozhodli toto výročí oslavit trochu jinak – cestováním. Nejen tak ledajakým cestováním, ale takovým, které nás zavede do exotických koutů světa, daleko od našeho života, který si žijeme kousek za Brnem. Takže jsme se odhodlali, společně vše zařídili a vyrazili jsme na dovolenou na Srí Lanku.

Teď si možná říkáte, že to zní jako příliš romantické a jednoduché, ale nebude. Naše dovolená byla výjimečná – místo klidného odpočinku a romantických chvilek na pláži jsme se ocitli v davu rozzlobených demonstrantů uprostřed státního převratu a nedostatku benzínu. Ale věřte mi, to nebylo to NEJ, co nás tam čekalo.

Foto: Srí Lanka se souhlasem Evy Jeřábkové

Bez ohledu na politickou situaci v zemi probíhá páření hulmana posvátného. Hulmani jsou obecně uctíváni, obzvláště v Indii, kde jsou jim dokonce vyhrazeny chrámy, kde jsou krmeni. Lidé se jim vyhýbají ubližovat, což vede k tomu, že hulmani často ztrácí svoji přirozenou plachost a volně se prochází ulicemi velkých měst. Přes tuto veneraci jsou některé poddruhy hulmana posvátného na pokraji vyhynutí.

Co nás opravdu zaujalo, byly místní, hyperaktivní opice - Hulman posvátný, zaznělo od přihlížejících na jejich adresu: „jako na steroidech“. Ano, ty malé roztomilé stvoření, které se neustále páří a jsou tak nějak všude. Jejich evidentní sexuální apetit nás s manželem zaujal mnohem více než samotný státní převrat. Vyvolávalo to smích a bylo to úsměvné pozorovat turisty, jak někteří v rozpacích neví kam s pohledem. Kdo by nechtěl věnovat tolik času svému sexuálnímu životu, aniž by musel řešit nějaký politický chaos?

Jak vidíte, naše dovolená na Srí Lance byla plná veselých a nečekaných zážitků. Přes předání moci mimo volby, nedostatek benzínu a všudypřítomné, neustále souložící opice, jsme s manželem zažili jednu z nejkrásnějších dovolených našeho života. A to je přesně způsob, jakým by měla být dovolená k výročí svatby – plná dobrodružství, smíchu a mimořádných zážitků.

První dojmy ze Srí Lanky

Začnu tím, jak jsme se poprvé octli na Srí Lance. Už první nádech místního vzduchu nám napověděl, že jsme právě vkročili do exotického světa. Zpočátku jsme byli lehce opatrní, ale rychle jsme se přizpůsobili a začali si naplno užívat atmosféru tohoto fascinujícího ostrova. A nejlepší část? Ta příroda! Tak krásná a z našeho pohledu nedotčená. Nezapomenutelné byly obrovské bambusové lesy, které byly tak velké, že jsem si připadala jako myška ve skládce slámy. Ne, neberte to špatně. Jako bonus jsme si užili i sloní jízdu. Ze sloního hřbetu je Srí Lanka nádherná. Slona jsme krmili, vedli ho k řece napít se a pak nám jeho ošetřovatel umožnil jízdu na klidném slonu.

Foto: Srí Lanka se souhlasem Evy Jeřábkové

Ženy na Srí Lance, které se věnují sběru čaje, jsou spojeny s přírodou. Jejich úsměv a vlídnost jsou známkou šťastného života. Jen se na fotku pozorně zadívejte - opravdu, je to úsměv krásné a šťastné ženy.

Tak a teď přichází na řadu ta část, která nás úplně dostala – jízda vlakem. Už jen myšlenka na to, jak se vlak prohání krajinou a my na jeho stupátku máváme na okolní krajinu a křičíme, co to dá: „Srí Lanko – jsi krásná, jsi nádherná“, mi dodnes vykouzlí úsměv na tváři. Z tohoto vlaku máme ikonickou fotku, která nás vždy přenese zpět v čase. Vlakem jsme objížděli různá města a památky a stihli jsme zažít tolik věcí, že bychom mohli o tom napsat knihu. Jedno z nejvýraznějších míst byla určitě návštěva místní manufaktury na zpracování čaje. Kdo by řekl, že zelený list může dát tak nádhernou vůni a chuť? Na konci dne jsme se vrátili do hotelu s hlavami plnými zážitků. Srí Lanka nás hned první den naprosto očarovala a já vám mohu říct jedno – pokud máte šanci, určitě ji navštivte!

Nečekaná politická bouře

Když jsme s manželem plánovali tuto dovolenou, na seznamu očekávaných zážitků byly položky jako exotická příroda, ochutnávka místních specialit, poznávání nových kultur. Co se tam ale rozhodně neobjevilo, byl prožitek malé politické revoluce. Ale život je plný překvapení, že? Ocitli jsme se uprostřed politické bouře, která svrhla celou vládu. Čerpací stanice byly prázdné a místní benzínky se hemžily prázdnými sudy. Ale naše sportovní povaha nás donutila pokračovat bez známek znepokojení. Pohon do našeho modrého tuk-tuku jsme sehnali na černém trhu.

Humor je všeobecně známý jako účinný lék na stres. A tak, když jsme se dozvěděli o výměně figur ve vládě, naše první reakce byla smích. Ne, že bychom to brali na lehkou váhu, ale představa, že jsme se ocitli uprostřed „dějin“ během našeho výročí svatby, byla pro nás prostě až příliš absurdní. A pak přišly zprávy od našich dětí, přátel a rodiny z domova. „Žijete?“ a „Mami, tati jste v pořádku?“ jsme četli v záplavě textových zpráv. Ano, byli jsme v pořádku, a ano, byli jsme stále v dobré náladě! Místní demonstrace, které jsme tam zažili, nebyly nijak děsivé. Byly to spíše pokojné protesty. A my jsme se jim přizpůsobili a pokračovali v našem cestování. Přece jen, nechtěli jsme, aby nám politické nepokoje násobili naše dobrodružné zážitky.

A tak, i přes politickou bouři, jsme se stále cítili jako na jedné z nejkrásnějších dovolených. Srí Lanka je skutečně jedinečné a magické místo, které stojí za to mít na seznamu přání, i když se zrovna potýká s darebáky u moci.

Takže pokud máte v životě příležitost, rozhodně se tam vydejte. Ale nebojte se, věřím, že to bude stát za to! Jedním z prvních míst, které jsme na Srí Lance navštívili, byla místní manufaktura na zpracování čaje. Zavřete oči a představte si tu směsici vůní – svěžest syrových čajových lístků se mísí s vůní dřeva a dýmu z plantáže. Manžel se rozhodl vzít na sebe roli ochutnávače čaje a s chutí se pustil do všech místních odrůd.

Foto: Srí Lanka se souhlasem Evy Jeřábkové

Tavish, náš řidič ovládal typický dopravní prostředek určený pro místní použití a vynikal svými řidičskými dovednostmi. Navíc, dokázal sehnat pohonné hmoty i v situaci, kdy byly čerpací stanice po celé zemi prázdné.

Po návštěvě plantáže jsme se vydali do místní školky, kde jsme se setkali s úsměvy místních dětí. Stačí úsměv a laskavé slovo a hned si vás malí Srílančané oblíbí. Na ostrově jezdí autobusy na přesný čas – v přesně neurčený čas, kdy se rozhodnou odjet. A když odjedou, držte se, je to jako jízda na horské dráze. Ale musíme uznat, že místní řidiči jsou zruční a vždy nás dovezli v pořádku tam, kam jsme chtěli.

A co se týče banánů, na Srí Lance jich mají tolik druhů, že byste ani nedokázali spočítat. Od těch nejmenších, tak akorát do ruky, až po ty obří, které byste museli jíst oběma rukama. A všechny mají jedno společné – chutnají naprosto skvěle. Jedním z našich hlavních cílů byla návštěva soch vytesaných do skály. To je něco, co vám vyrazí dech. Představte si obrovské kamenné sochy Buddhy, které jsou vytesané přímo do skály. Celé to místo má něco magického, tichého a klidného.

A jak jsme se tam dostali? Jeli jsme tam místním tuk-tukem, což je vlastně takový malý tříkolový motocykl. Je to trošku jako jízda na kolotoči s řidičem, ale je to zábava a zároveň se můžete kochat okolní krajinou. Po cestě jsou vodopády tryskající přímo ze skal. No, a co vy? Máte už chuť vydat se také na Srí Lanku a zažít všechny tyto dobrodružství na vlastní kůži?

Takže, co takhle to shrnout? No, mohli bychom říct, že Srí Lanka je jako ten nejlepší mix vášní z celého světa. Je to místo, kde se spojuje všechno, co na světě milujeme – od nádherných výhledů přes úsměvné opice po místní pivo v zavařovacích sklenicích! Jo, to pivo. Nezapomenutelné, stejně jako fotky s prázdnými čerpacími stanicemi během vládní krize. Tento zážitek nám nabídl nejen humorný příběh na večírky, ale také nám připomněl, jak jsme odolní a taky, že nejen u nás, ale i jinde ve světě je někdy nutné vyměnit vládu i mimo časový harmonogram (omluva za informačně redundantní vyjádření).

Foto: Srí Lanka se souhlasem Evy Jeřábkové

Indický slon, žijící na Srí Lance v divočině. Stejně jako v Africe, je i zde možné se zúčastnit organizovaného safari. Národní park Uda Walawe je považován za jedno z nejlepších míst, kde lze tyto divoké slony pozorovat.

Celkově vzato, Srí Lanka nás naplnila pocitem vděčnosti z možnosti cestovat a poznávat svět. Každý den, na Srí Lance, byl samostatným zážitkem – možná návštěva čajové plantáže, možná jízda na slonovi nebo možná jen chvíle klidu v bambusovém lese. Srí Lanka nás naučila, že každý den může být dobrodružstvím, pokud mu to dovolíme.

A na konec si dovolím jednu, jedinou vážnou větu v této části mého vyprávění, myslím, že jsme ji takto někde zaslechli: Cestování je nejpříjemnější forma vzdělávání. Cestujte!

Slon je zvíře, které je neodmyslitelně spjato se Srí Lankou a máte tu jedinečnou příležitost ho pozorovat jak v zajetí, tak ve volné přírodě. Místní králové Anurádhapury slony využívali k rozbíjení základů náboženských památek, zatímco vládci Kandy je používali k popravám zajatců ušlapáním k smrti.

Srí Lanka je jednou z mála zemí na světě, která vás nejenom okouzlí svým přírodním bohatstvím, ale také svou jedinečnou kulturou, historií a neuvěřitelnou pohostinností. Existuje mnoho důvodů, proč byste měli navštívit Srí Lanku. Usměvaví a otevření lidé: Srí Lanka je známá svými přátelskými a milými obyvateli. Každý, koho potkáte, ať už je to obsluha v hotelu nebo prodavač lístků, bude mít na tváři úsměv. Tato vstřícnost a srdečnost místních lidí je nakažlivá a přispívá k celkové pohodě a příjemné atmosféře pobytu.

Foto: Srí Lanka se souhlasem Evy Jeřábkové

Na Srí Lance je povinná školní docházka. Vláda pečlivě dohlíží na to, aby každé dítě starší pěti let pravidelně navštěvovalo školu. Díky tomu se Srí Lanka řadí na žebříčku gramotnosti na druhé místo v Asii, mezi Japonskem a Singapurem. Školy jsou zdarma od základní školy až po univerzitu. Každý student ve škole musí mít školní uniformu, která je nejčastěji bílá a doplněná o kravatu v barvách školy. Děvčata mají svázané vlasy do copánků.

Báječná kuchyně: Jídlo je jedním z hlavních důvodů, proč mnozí cestovatelé navštěvují Srí Lanku. Místní kuchyně je bohatá na chutě i barvy. Hlavní složkou při vaření je kokos, rýže, ryby a kari. A nezapomeňte ochutnat tamní nejlepší čaj na světě! Nádherné pláže: Srí Lanka je obklopena krásnými plážemi, které jsou dokonalým místem pro odpočinek a relaxaci. Jedna z nejkrásnějších pláží světa, Unawatuna, je obklopena útesy a nabízí zlatavý písek a průzračnou vodu.

Fascinující historie: Historie Srí Lanky je plná vzestupů a pádů, bojů a vítězství. Můžete navštívit historické město Polonnaruwa, které je zapsáno na seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Město Polonnaruwa, které se nachází v severovýchodní provincii Srí Lanky, je starobylé královské město. Bylo to sídlo králů a prosperující obchodní a náboženské centrum, které bylo v 11. století hlavním městem Srí Lanky. Polonnaruwa je méně rozsáhlá než Anuradhapura, ale její zachovalost je mnohem vyšší. Vstupenky je nutné zakoupit v muzeu u jezera a vchod do starobylého města je přibližně kilometr od muzea. Mezi hlavní atrakce Polonnaruwa patří Královský palác, kruhový chrám Vatadage, dagoba Rankota a ležící Budha (Gal Vihara).

Sigiriya, nádherná Lví skála, kde kdysi stával palácový komplex. Sigiriya, často označovaná jako „Lví skála“, je majestátní skalní pevnost nacházející se na Srí Lance, o které se věří, že byla postavena králem Kassapou v 5. století. Tato historická památka je obklopena zelenými lesy a překrásnými zahradami, které jsou domovem mnoha druhům endemické fauny a flóry. Jednou z nejznámějších vlastností Sigiriyi jsou její skalní malby, které jsou považovány za jedny z nejstarších známých příkladů západní malby. Tyto fresky zobrazují skupinu polonahých žen a jsou známé jako „Dámy ze Sigiriyi“.

Další významnou pozoruhodností je velká socha lva vytesaná do skály u vchodu do pevnosti. Ačkoli dnes z ní zůstaly jen tlapky, tato socha dala Sigiriyi její přezdívku „Lví skála“. Cesta na vrchol Sigiriyi je strmá a náročná, ale je odměněna úchvatným výhledem na okolní krajinu. Na vrcholu můžete navštívit zříceniny královského paláce a obdivovat zbytky nádherných zahrad, které kdysi obklopovaly pevnost. Přestože je Sigiriya jednou z nejpopulárnějších turistických atrakcí na Srí Lance, stále si zachovává své půvaby a tajemství. Je to místo, které vás okouzlí svou krásou, historií a kulturou, a které vám poskytne nezapomenutelný zážitek z návštěvy.

Foto: Srí Lanka se souhlasem Evy Jeřábkové

Můžeme jen obdivovat krásu světa prostřednictvím vody, nebe, lodí a příběhů lidí z tohoto úchvatného kousku světa.

Čajové plantáže: Srí Lanka je světově proslulá svými čajovými plantážemi. Můžete se vydat na procházku čajovými poli, navštívit továrnu na zpracování čaje a dozvědět se více o tom, jak se tento oblíbený nápoj pěstuje a zpracovává.

Přírodní krásy: Srí Lanka nabízí mnoho přírodních krás od národních parků, které jsou domovem pro různé druhy zvířat, po nádherné hory a vodopády. Safari: Srí Lanka je jedním z nejlepších míst na světě pro safari. Můžete navštívit některý z mnoha národních parků a pozorovat volně žijící zvířata, jako jsou sloni, leopardi nebo krokodýli.

Srí Lanka je ostrov plný překvapení

Srí Lanka, známá také pod názvem Cejlon, je malý ostrov ležící v Indickém oceánu. Přestože se může zdát, že se jedná o nenápadné místo, ve skutečnosti nabízí Srí Lanka neuvěřitelnou rozmanitost a krásu. Tento ostrov je opravdu jedním z nejkrásnějších míst, které stojí za to navštívit. Na Srí Lance najdete vše, na co si jenom vzpomenete. Od překrásných pláží až po majestátní hory a čajové plantáže. Výlety do národních parků plných zvířat, procházky po starobylých městech a objevování buddhistických, hinduistických a muslimských památek vás zcela určitě nadchnou.

Pokud se rozhodnete pro cestování po Srí Lance, existuje několik možností, jak se na ostrově pohybovat a jak ho prozkoumat. Pronájem auta nebo tuk-tuku je jednou z možností. Nicméně, je třeba si uvědomit, že řízení na ostrově není úplně bezpečné a místní řidiči často jezdí velmi rychle a neopatrně. Proto je důležité při pronájmu auta požádat o místního řidiče, který vám bude sloužit také jako průvodce. Další způsob, jak po Srí Lance cestovat, je vlakem.

Foto: Srí Lanka se souhlasem Evy Jeřábkové

Jsme přesvědčeni, že místní obyvatelé prožívali velmi náročné období během nepokojů v roce 2022. Byly zde oběti na životech, požáry a násilí. O to více obdivujeme místní lidi, kteří se snažili ochránit turisty, kteří do jejich země přijeli jako hosté, aby obdivovali její krásy.

Mezi nejkrásnější vlakové trasy patří cesta z Kolomba do Kandy a cesta z Nanu Oya do Elly, kde se nachází slavné čajové plantáže. Vlakem se můžete dostat do mnoha důležitých turistických destinací a zároveň si užít úchvatný výhled na okolní krajinu. Pokud se rozhodnete využít veřejnou dopravu, je dobré mít na paměti, že je zde doprava velmi rušná a neorganizovaná. Je tedy dobré mít trpělivost a být připraven na případné zpoždění.

Při cestování po ostrově je také důležité pamatovat na některé praktické věci. Po příletu na letiště si zajistěte srílanskou SIM kartu, která vám umožní využívat datové připojení a aplikace jako SL Railway pro vlaková spojení a Pick Me pro objednávání tuk-tuků. Dále je dobré si přibalit adaptér EU typu a nezapomenout na opalovací krém a repelent, protože komáři jsou na Srí Lance velmi aktivní zejména při východu a západu slunce. Srí Lanka je zemí bohatou na kulturu a historii. Ve starobylých městech Anuradhapura a Polonnaruwa můžete začít své putování a navštívit také Zlatý chrám Dambulla a klidné místo Mihintale. Poutní místo Kataragama je také zajímavým místem k návštěvě.

Skalní chrám Sigiriya nabízí impozantní výhled na okolní džungli a divoké slony. Pokud máte rádi přírodu, určitě si nenechte ujít výlety do národních parků, kde můžete pozorovat slony. Srí Lanka je zemí, která vás zcela určitě nadchne. Její krása a rozmanitost vás okouzlí a nabídne nezapomenutelné zážitky. Ať už se rozhodnete pro relaxaci na pláži, objevování historických památek nebo výlety do přírody, Srí Lanka vám to všechno a ještě mnohem více nabídne.

Atrakce a místa, které stojí za návštěvu

Colombo: Hlavní město Srí Lanky je plné života a kultury. Navštivte Gangaramaya Temple, prozkoumejte Petta Market nebo se projděte po Galle Face Green a užijte si výhled na oceán. Kandy: Toto město je domovem pro jednu z nejsvětějších buddhistických památek, chrám zubu. Také zde najdete Královskou botanickou zahradu, která je jednou z nejstarších a největších botanických zahrad na světě. Galle: Toto přímořské město je známé svou holandskou pevností, která je zařazena na seznam světového dědictví UNESCO. Při procházce městem uvidíte řadu historických budov, kostelů a muzeí.

Foto: Srí Lanka se souhlasem Evy Jeřábkové

LIPTON Seat je jedním z nejúchvatnějších výhledových bodů na Srí Lance. Nachází se v oblasti Haputale ve střední části ostrova. Tento malebný kopec nabízí ohromující panoramatický výhled na okolní zelené kopce, čajové plantáže a mlžné lesy. Cesta vede přes čajové plantáže, kde můžete pozorovat sběrače čaje při práci. Tato cesta je obzvláště krásná brzy ráno, kdy se mlha líně zvedá a odkrývá nádherné výhledy. Omračující pohled i zážitek.

Národní parky: Srí Lanka je domovem několika národních parků, kde můžete pozorovat divokou zvěř, včetně slonů, leopardů a mnoha druhů ptáků. Národní park Yala a Udawalawe jsou mezi nejpopulárnějšími. Čajové plantáže: Oblasti jako Nuwara EliyaElla jsou známé svými rozsáhlými čajovými plantážemi. Můžete se zde vydat na prohlídku a dozvědět se více o procesu výroby čaje.

Adamův vrchol (Sri Pada): Tato hora je populární poutní místo pro několik náboženství, které věří, že na vrcholu je otisk nohy Adama, Buddhy nebo Šivy. Výstup za úsvitu nabízí nádherný výhled na okolní krajinu. Pinnawala sloní sirotčinec: Toto zařízení poskytuje péči o opuštěné nebo zraněné slony. Návštěvníci mohou sledovat slony při koupání a krmení. Každý z těchto míst nabízí jedinečný zážitek a dává nahlédnout do bohaté historie, kultury a přírody Srí Lanky.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz