Hlavní obsah
Finance

Hypotéky zlevňují, Moneta testuje hypoteční úrok pod hranici 4,5 %

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Petr Janaš, snímek inzerce Srealit

ilustrační foto

Budete v nejbližší době, nebo na jaře kupovat byt či dům? Kolik stojí dům a kolik byt u Kolína a jaký je rozdíl cen v Bruntálu? Víte že, smlouvat o ceně má nejvyšším význam v bance? Ano, právě v bance se mimořádně zúročí vaše vyjednávací schopnost.

Článek

Ano, je to tak hypotéky zlevňují, banka Moneta nabízí hypoteční úrok pod hranici 4,5 %. Budete na jaře kupovat byt nebo dům? Kolik stojí dům a kolik byt. Ve Středočeském kraji byt v Milovicích 1 990 000 Kč a dům nabízejí 4 790 000 Kč. V Moravskoslezském kraji byt v okrese Bruntál najdete za cenu 1 159 000 Kč a dům poblíž Orlové je v inzerci za 3 490 000 Kč.

Téma bydlení je úžasné a věčné téma zároveň, které zahrnuje širokou paletu otázek – od výběru lokality přes velikost a typ nemovitosti až po finanční možnosti a preference budoucího vlastníka. Každý jednotlivý detail v procesu výběru bydlení má své specifické výhody a potenciální nevýhody. Není divu, že pro ty, kteří stojí před rozhodnutím o pořízení vlastního domova, může být pečlivé zvážení všech těchto faktorů klíčové k vyjasnění mnoha pochybností a k učinění správného rozhodnutí.

Když přijde čas zvážit, zda je lepší investice do domu nebo do bytu, začínáme se pohybovat na území plném otazníků a dilemat. Samo sebou, volba není nikdy jednoduchá a často se odvíjí od osobních preferencí, životního stylu a plánů do budoucna. Dům může nabídnout větší soukromí a prostor, zatímco byt může být praktičtější a určitě bude vyžadovat méně údržby (pokud tedy nekupujete střešní apartmá ve 39. patře s bazénem). Každá z těchto možností přináší specifické řešení.

Zvažování počtu lidí, kteří se mají stát obyvateli domova, je často prvním a nejdůležitějším krokem v rozhodovacím procesu. Pro rodinu s dětmi se může zdát domov s předzahrádkou a dostatkem prostoru pro hraní a pohyb jako samozřejmá volba. Na druhou stranu, pár bez dětí nebo s plány na malou rodinu může dávat přednost bytu pro jeho nižší nároky a blízkost městských služeb a škol. Ovšem, jak zdůrazňují odborníci na nemovitosti, neexistují pevně daná pravidla – vše závisí na individuálních potřebách.

Po zohlednění vlastních preferencí a životního stylu, je nutné se podrobněji zabývat konkrétními klady a zápory jednotlivých možností bydlení. Je důležité si vybavit realistickou představou o tom, jak by mohl vypadat váš každodenní život v novém domově, jaké nároky můžete očekávat a jaké jsou možnosti rozvoje a přizpůsobení nemovitosti vašim měnícím se potřebám. Především však nesmíme zapomínat na rozpočet – kolik jsme ochotni a schopni investovat nejen do pořízení, ale i do běžného provozu a údržby našeho budoucího domova.

Je zřejmé, že vstupní náklady na koupi domu jsou obvykle vyšší než u bytu a to samé platí o nákladech na jeho údržbu. Je tedy zásadní stanovit si jasný finanční plán a pečlivě zvážit, jaké budoucí výdaje jsou pro vás zvládnutelné. Každá nabídka na trhu je jedinečná a je třeba ji posuzovat velmi pečlivě. A nezapomínat na to, že ceny jsou smluvní. Ceny nemovitých věcí, a hlavně služby (úrok) v bance, jsou smluvní, na to nezapomínejte.

Vážení přátelé, při hledání svého ideálního domova nezapomínejte, že je to hlavně o vás. Bydlet tam budete vy. Buďte trpěliví, důkladní a nechte své srdce, stejně jako rozum, aby vás vedly k tomu nejlepšímu možnému výsledku. Přeji vám, aby vaše volba byla tou nejšťastnější pro vás i vaši rodinu!

Foto: Petr Janaš

Zdroj: Sreality

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz