Hlavní obsah
Cestování

Kapverdy jsou zemí morabezy, uvolněného životního stylu, úsměvů a krásných lidí „bez stresu“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Petr Janaš

Určitě si nenechte ujít solný kráter blízko osady Pedra de Lume, záliv Buracona s magickým modrým okem, žraločí zátoku, přístavní město Palmeira a hlavní město Espargos s autentickou africkou atmosférou.

Kapverďané jsou šťastní, bydlí s rodinou ve starém lodním kontejneru, mávají na turisty, usmívají se a opakují: „No stres“. Až pojedete na ostrov Sal, určitě ho celý prozkoumejte, je nádherný, celý.

Článek

Vítejte na ostrově Sal, skrytém klenotu Atlantického oceánu. Ostrov nabízí kombinaci panenské přírody, blankytně modrého oceánu, zlatě zářících pláží, krásného počasí a naprosto pohodové atmosféry. Toto všechno naleznete na jedné z deseti ostrovních perel Kapverdských ostrovů. Sal je ostrovem, který zaručuje nezapomenutelnou dovolenou.

Sal je geologicky nejstarším ostrovem a je dlouhý necelých 30 km a v nejširším místě měří skoro 12 km. Jeho název v překladu znamená „sůl“, odkazující na solné doly, které byly na ostrově objeveny už v době jeho objevení v roce 1460.

Co se týče dojezdu na ostrov Sal z České republiky, můžete se těšit na sedm a půl hodiny letu. A ačkoliv samotný let může být pro někoho náročný, věřte mi, že pohled na ostrov z letadla a jeho krásy, které vás potom na místě čekají, všechno vynahradí.

Takže, připravte se na cestu do ráje, kde budete moci zapomenout na všechny starosti a užívat si jen nekonečné pláže, třpytící se oceán, příjemné sluníčko, a pohodovou atmosféru tohoto úžasného ostrova. Příští zastávka: Sal, ostrov snů.

Foto: Petr Janaš

Espargos - bída, slumy a místní školka, kde jsou děti navzdory svému okolí čisté a upravené, dokonce krásně učesané. Ačkoliv jsou obyvatelé tohoto slumu chudí, nesou svůj osud s důstojností a nadějí.

Historie a geologie ostrova Sal jsou přímo svázané s jeho tváří. Své jméno ostrov získal po těchto solných dolech. Historie ostrova je přímo fascinující. Poprvé byl ostrov objeven 3. prosince 1460 za jasného slunečného dne. Kdo by tehdy tušil, že se tento ostrov, za několik století stane oblíbeným turistickým cílem? První lidé, kteří na ostrov přišli, pravděpodobně vstoupili na jeho plochu ve 12. století, ale my to nemůžeme s jistotou potvrdit.

Geologie ostrova je také nesmírně zajímavá. Ostrov vznikl před 50 miliony let, během erupce sopky, která je nyní neaktivní. Ostrov je dost plochý – nejvyšší bod, který je spíše kopcem než horou, dosahuje výšky pouhých 408 metrů. Představte si, že jste na vrcholu tohoto kopce a díváte se na krajinu ostrova.

Co se dá na ostrově dělat

Pokud někdy zavítáte na ostrov Sal, můžete si být jisti, že se zde rozhodně nebudete nudit. Ať už máte rádi klidnou dovolenou, plnou relaxace a odpočinku, nebo jste od přírody dobrodruzi, na ostrově Sal najdete to, co hledáte.

Foto: Petr Janaš

Ráno po východu slunce se otevírá nádherná podívaná na pláži v Santa Maria na Kapverdách.

Relaxace na ostrově je samozřejmě v první řadě spojená s nádhernými plážemi, které jsou na ostrově naprosto úchvatné. Je možné si vybrat ze široké škály pláží – od těch nejrušnějších, kde se pořád něco děje, až po tiché zákoutí, kde budete mít moře jen pro sebe. Pokud dáváte přednost bazénovému koupání, většina hotelů na ostrově nabízí velké bazény s all inclusive drinky.

Kromě relaxace na pláži a u bazénu nabízí ostrov Sal také řadu zajímavých výletů. Jestli jste dobrodruh a toužíte poznat ostrov na vlastní pěst, můžete si půjčit auto nebo čtyřkolku a vydat se na průzkum. Můžete navštívit města, projíždět se po okolní přírodě a užívat si výhledy na oceán z různých míst ostrova.

Pokud máte raději organizované výlety, na ostrově Sal je jich také dostatek. Můžete se například vydat na prohlídku místních solných dolů, navštívit tradiční vesnice a seznámit se s místní kulturou a tradicemi, nebo se podívat na některé z historických památek.

Pokud chcete poznat ostrov z jiné perspektivy, doporučuji využít nabídky místních obyvatel (průvodce Milan je místní - na výlety nejlepší) a nechat se provést ostrovem na trochu rezavějící korbě auta. Během této jízdy se dostanete do míst, kam byste se sami pravděpodobně nedostali.

Foto: Petr Janaš

Espargos, poštovní úřad v hlavním městě, hned vedle kostela a místní školy.

Ostrov Sal tedy nabízí nespočet možností, jak strávit svůj čas. Je jen na vás, co si vyberete. Jedno je však jisté – ať už se rozhodnete pro jakoukoliv aktivitu, budete si ji užívat v nádherném prostředí tohoto afrického ostrova.

Jazyky a měna ostrova

Sal je ostrov plný různorodosti, a to nejen v přírodě, ale i v jazyce. Ačkoli jsi možná zvyklý komunikovat anglicky, na Salu se setkáš s trochou jazykového koktejlu. Oficiální jazyky jsou zde totiž portugalština a kreolština. Portugalština je zde dědictvím koloniální doby, kdy byly Kapverdské ostrovy pod portugalskou nadvládou. Tento jazyk je tedy hlavním komunikačním prostředkem v oficiálních a formálních situacích, jako jsou školy, úřady a podobně. Pokud ses, kdy učil španělsky nebo italsky, můžeš některá slova v portugalštině rozpoznat. Když přijde na měnu, zde je situace jednoduchá. Na Kapverdách platíš buď místní měnou escudo, nebo eury. Escudo je pevně vázané na euro v poměru 1 euro = 110,265 escudo. Kapverdy jsou zemí kontrastů a to platí i pro jazyky a měnu.

Přírodní a klimatické podmínky

Na ostrově Sal se dá zažít neuvěřitelných 350 slunečných dní v roce. Ano, přečetli jste to správně, téměř celý rok je zde slunečno, a to často v kombinaci s průzračně modrým nebem. Pokud jste milovníkem slunce a teplého počasí, Sal je pro vás jako stvořený.

Nicméně představa o trvalém letním počasí může být mírně klamavá. Ano, je tu hodně slunečných dní, ale Sal je také známý svými větry, které mohou být občas dost silné, zvláště mezi prosincem a dubnem. Ale pro windsurfery a kitesurfery je to přesně to, co hledají – perfektní podmínky pro jejich sport. Vítr a obrovské vlny v oceánu.

A co deště? Sal je sice obecně suchý ostrov, ale občas se objeví i déšť. Nejvíce srážek je obvykle mezi červencem a polovinou října. Ale i tyto srážky jsou obvykle krátké a rychle se vrací slunečné počasí. Takže pokud jste z těch, kdo se chtějí vyhnout dešti, je lepší navštívit Sal mimo tuto dobu.

Sal je ostrov kontrastů, i co se týče přírodních krás

Pravé klenoty ostrova Sal se skrývají na jeho pobřeží. Zde najdete zřejmě nejlepší pláže na celém souostroví. Představte si nekonečné široké zlaté pláže omývané průzračně čistým Atlantským oceánem. Chvíle strávené na těchto plážích jsou opravdovým balzámem pro duši. Je to místo, kde můžete opravdu zapomenout na všechny starosti a jen si užívat přítomný moment.

Foto: Petr Janaš

Zipline Cabo Verde je největší adrenalinovou atrakcí na ostrově Sal a pro ty, kteří ji přežijí, je po jízdě připraven i energický, velice divoký tanec v africkém stylu s místní slavnou kráskou.

Ostrov Sal je tedy mixem rozmanitých přírodních krás a příjemného tropického klimatu, které dělají z tohoto místa skutečný ráj na zemi. Takže pokud hledáte destinaci, kde byste mohli naplno vychutnávat slunce, moře a přírodu, Sal je přesně to pravé místo.

Co musíte vidět, zažít a navštívit

Výlety na Salu jsou skutečně nezapomenutelné a jedním z těch, které byste si rozhodně neměli nechat ujít, je návštěva zátoky Buracona a jejího jedinečného modrého oka. Za symbolické vstupné ve výši tří eur, se vám naskytne úchvatný pohled na „modré oko“ - podvodní lávovou jeskyni s otvorem ve stropě, který při správném úhlu slunečních paprsků vytváří fascinující modrý efekt.

Přestože na pohled máte jen několik vteřin, než vás průvodci popoženou, aby se i ostatní návštěvníci mohli pokochat tímto úchvatným zjevem, je to zážitek, který si budete pamatovat na celý život. Modré oko je vidět jen mezi jedenáctou a třináctou hodinou, takže si naplánujte svůj výlet tak, abyste mohli toto kouzlo přírody vidět na vlastní oči. Můžete se tady vykoupat v lávových jezírcích, pokud zrovna na moři nejsou vysoké vlny.

Žraločí zátoka, oficiálně známá jako Shark Bay, je jedním z nejikoničtějších a nejpopulárnějších míst na ostrově. Nachází se v mělké vodě podél východního pobřeží ostrova a je domovem pro obrovské množství žraloků citronových. Tato oblast je vyhlášena. Pro návštěvníky mají místní boty do vody, které si mohou vypůjčit a procházet se v mělké vodě, zatímco se kolem nich prohánějí žraloci.

Ale nebojte se, přestože může být pohled na tyto obrovské ryby trochu děsivý, žraloci citronoví jsou známí tím, že na člověka neútočí. Dokonce si můžete vzít své vlastní boty, pokud se cítíte lépe. Procházka zhruba 50 metrů do vody vás přivede přímo do srdce akce, kde se žraloci budou dotýkat vašich nohou a proplouvat kolem vás.

Může se to zdát jako scéna z filmu o přírodě, ale je to skutečná zkušenost, kterou můžete zažít na ostrově Sal. Takže pokud hledáte vzrušení a jste připraveni na trochu dobrodružství, pak je Shark Bay místo, které musíte navštívit.

Návštěva Salinas de Pedra de Lume je opravdu jedinečný zážitek. Toto místo, které je nyní využíváno jako turistická atrakce, kdysi sloužilo jako solný důl a je jedním z mnoha připomínek bohaté historie Kapverdských ostrovů.

Cesta k tomuto místu je sama o sobě dobrodružná, jelikož je to mimo hlavní cesty a musíte projít kolem impozantní sopky, která je stále aktivní. Pozorování této ohromné síly přírody z tak blízké vzdálenosti je fascinující a místy až trochu děsivé. Ale bez obav, ostrov Sal je známý svou bezpečností, a pokud budete respektovat pokyny místních průvodců, budete v dobrých rukou.

Jakmile dorazíte k solnému jezírku, ocitnete se v úplně jiném světě. Voda je tak slaná, že je téměř nemožné se potopit, a když si lehnete na hladinu, budete se cítit jako na vodní matraci. Ale opatrně, voda do očí, to opravdu pálí. Cítit, jak vás voda nadnáší, je úžasný pocit, a když ponoříte nohy, ucítíte, jak se voda pod vámi zahřívá. To je výsledek aktivity sopky. Kromě úžasných zážitků, které vám toto místo nabízí, se také říká, že voda má léčivé vlastnosti. Mnoho lidí zde tráví hodiny tím, že se koupou a relaxují ve vodě, ve snaze využít její blahodárné účinky na kůži a zdraví.

Foto: Petr Janaš

Obchod s tradičním kreolským zbožím a krásně umělecky vyzdobené fasády na hlavní turistické promenádě v Santa Maria.

Po koupeli se můžete osprchovat za malý poplatek, nebo nechat krystalky soli na kůži. Ale buďte opatrní, pokud se rozhodnete pro druhou možnost, nenoste tričko – sůl by vás mohla škrábat.

Monte Leao a „fata morgána“

Když mě pořád někdo tlačil, ať se podívám na dva kopce, které vypadají jako ležící lev, popravdě jsem si myslel, že to je nějaký turistický trik, abych utratil pár euro navíc. Ale nakonec jsem podlehl a rozhodl se, že si to nenechám ujít. A víte co? Bylo to skvělé!

Připravte se na zábavu, protože nyní vám představím jedno z nejvíce fascinujících měst na ostrově – Espargos. Toto malebné město pojmenované po chřestu, leží přímo v srdci ostrova, je zároveň jeho hlavním městem. I když může být malé, má tolik co nabídnout, že byste měli zvážit, strávit zde alespoň jeden celý den.

Při příjezdu do města vás pravděpodobně první věcí, kterou si všimnete, bude mezinárodní letiště. Z letiště můžete spatřit vrchol Monte Curral, kde je umístěn vojenský radar (tvar amerického radaru vám bude povědomý). Z tohoto místa se vám naskytne úchvatný výhled na celé město.

Espargos je také skvělým místem pro stravování a nakupování suvenýrů. Město má několik restaurací, kde můžete ochutnat místní kuchyni. Kdo by nechtěl vyzkoušet čerstvě ulovenou mořskou rybu nebo tradiční kapverdské jídlo Cachupa? Pokud máte rádi suvenýry, najdete zde také několik obchodů, kde můžete koupit ručně vyrobené předměty, od šperků přes místní rum až po keramiku.

Chtěl bych se také zmínit o místních slumech. Je to nezbytné, protože tato část města je domovem pro nejchudší obyvatelstvo. Chatrče postavené doslova ze všeho, co se po ostrově dá najít, jsou srdceryvným připomenutím hospodářských rozdílů, které často vidíme v rozvojových zemích. Je to tvrdá realita, ale i přesto, že se jedná o méně atraktivní část města, je to stále součástí celkového zážitku.

Kapverďané jsou šťastní, bydlí s rodinou ve starém lodním kontejneru, mávají, usmívají se a opakují: „No stres“

Přestože se zde nacházíme v chudé části města, neznamená to, že byste se měli obávat o svou bezpečnost. Vždy však doporučujeme respektovat místní obyvatele a jejich životní podmínky a pokud možno, neparkovat auto či vystupovat z něj v těchto částech města. Stejně tak bych nedoporučoval procházky po slumech, pokud vás tam nevede místní průvodce. Naše skupina s průvodcem Milanem se zastavila jen v komunitní školce pro rodiny ze slumu.

Foto: Petr Janaš

Ve vesničce Pedra de Lume na severovýchodě ostrova je solné jezero Salinas. Ostrov je nerozlučně svázán se solí, protože těžba této suroviny zde probíhá nepřetržitě od roku 1833 až po nedávnou současnost.

Espargos je město kontrastů, kde se setkávají bohatství a chudoba, moderní letiště a tradiční chatrče. Bez ohledu na to, zda se rozhodnete pro procházku po městském centru nebo se vydáte na dobrodružný výlet na Monte Curral, Espargos vám nabídne nezapomenutelný zážitek.

Výlet do přístavního městečka Palmeira na ostrově Sal je jako vstoupit do jiného světa. Uprostřed tohoto kousku africké země se nachází oáza klidu a pohody, která je poznat už na první pohled. Představte si malebné rybářské městečko, kde do rytmu místní hudby kolísají palmy a většinu času tu panuje poklidná atmosféra. Místní obyvatelé jsou veskrze rybáři a jejich rodiny, kteří zde žijí ve svém vlastním pomalém rytmu.

Barevné domky se zde řadí jeden vedle druhého a vytvářejí tak veselý kaleidoskop, který se mění s každým krokem.

Místní obchody a bistra se nachází na každém rohu, a pokud máte štěstí, můžete se stát svědkem přípravy tradiční kapverdské kávy, která se vaří přímo na ulici. Nezapomeňte se také podívat do některého z obchodů se suvenýry. Místní ženy zde prodávají různé výrobky, od pletených klobouků po ručně vyrobené náramky a magnetky. Jejich šikovné ruce dokážou vytvořit skutečná malá umělecká díla.

Při procházce městem nepřehlédněte ani místní rybí trh. Je to místo, kde se každý den koná aukce čerstvě ulovených ryb. Rybáři se zde scházejí, aby prodali svůj úlovek a vy můžete sledovat tento fascinující proces nebo si dokonce koupit něco na gril.

Blízko přístavu narazíte na pouliční prodejce, kteří se snaží upoutat pozornost turistů. Nebojte se s nimi trochu zahovořit. Místní obyvatelé jsou velmi přátelští a rádi vám ukážou nejlepší místa ve městě nebo vám poradí, kam se vydat dál.

Cesta do městečka Santa Maria je jako návštěva jiného světa. Jako turista zde budete mít jedinečnou příležitost vidět, jak se život na Kapverdách skutečně žije. Toto městečko je známé pro svou neuvěřitelnou energii, která vás okouzlí hned po příjezdu. Obyvatelé jsou velmi přátelští, vždy připravení pomoct a sdílet své příběhy.

Vydejte se na procházku po hlavní třídě, kde najdete různé obchody s místními suvenýry. Místní umělci zde prodávají své výtvory, včetně ručně vyřezávaných sošek a jiných řemeslných děl. Je to ideální místo pro nákup dárků pro přátele a rodinu doma. Určitě si od nich něco malého kupte.

Jestliže jste milovníkem kávy, pak rozhodně nevynechejte návštěvu jednoho z místních obchodů s kávou. Káva na Kapverdách je naprosto jedinečná, s jemnými tóny čokolády a ořechů. Koupit si můžete také místního konzervovaného tuňáka, který je dalším z místních specialit, vhodné odvézt domů jako suvenýr.

Pokud jste milovník ryb a mořských plodů, pak byste měli navštívit rybí trh u mola. Je to pravé srdce městečka, kde místní rybáři přivážejí svůj denní úlovek. Nejlepší doba pro návštěvu trhu je brzy ráno, kdy je nabídka nejčerstvější. Můžete zde vidět, jak místní obyvatelé vybírají ryby pro své domácnosti, nebo jak restaurace vybírají nejlepší kusy pro své hosty. Je tady také silná dáma s mačetou, u které si kupte kokos, a sledujte jak mačetu bravůrně ovládá.

Jestliže jste odvážlivec, pak si můžete půjčit loď a vydat se na oceán. Místní rybáři vám rádi ukážou, jak chytají ryby a můžete si vyzkoušet své dovednosti. Ať už jste začátečník, nebo zkušený rybář, je to nezapomenutelný zážitek. Pokud bude neděle, navštivte spolu s místními kostelík. Je to zážitek, ale nesmíte zmeškat jedenáctou.

Santa Maria je také známá pro své nádherné pláže. Pláže jsou zde nádherně čisté a nabízí nespočet možností k relaxaci a zábavě. Můžete se zde koupat, věnovat se vodním sportům nebo se jen opalovat na jemném písku. Pobíhají zde volně velcí psi, ale nejsou nebezpeční, jsou očkovaní a patří k pláži.

Představte si to: jste na ostrově Sal – jednom z nejkrásnějších míst na světě. Je noc, jste na Kite pláži a máte před sebou neuvěřitelný zážitek – pozorování karety obecné při kladení vajec. Kareta obecná svá vajíčka klade na plážích ostrova Sal. Je to nádherný přírodní rituál, který je tak vzácný a zároveň tak fascinující, že se jednou za život musí vidět na vlastní oči, jak jsem psal v minulém článku.

Představte si, jak se tyto obrovské, elegantní bytosti vynořují z temných hlubin oceánu a pomalu, ale jistě se plazí k úpatí písečných dun, kde začnou svůj zázračný proces kladení vajec. Vše se odehrává za těch nejnádhernějších nocí, kdy nebe nad vámi svítí tisíci hvězdami a vše je umocněno bezměsíční tmou. Není to jen o samotném procesu kladení vajec – je to také o atmosféře. Je to o pocitu sounáležitosti s přírodou, o úžasu z krásy světa a života.

Pokud chcete přidat k relaxaci na pláži, oceánu a bazénu trochu adrenalinu, pak vám vřele doporučím zkusit místní atrakci – Zip Line. Zip Line neboli létání na laně, je zážitkem, který určitě stojí za to, abyste ho zažili. A nejenže budete mít možnost prožít adrenalinovou jízdu, ale zároveň se můžete kochat nádherným výhledem na oceán.

Foto: Petr Janaš

Místní prodavačka s mačetou zpracovává kokos na molu v Santa Maria.

Jako další výletní tip bych vám chtěl doporučit místní botanickou zahradu, která je jedním z nejcennějších klenotů ostrova Sal. Jedná se o místo, kde můžete obdivovat nejen místní flóru, ale i různé cizokrajné druhy rostlin, které byly na ostrov dovezeny. Líbit se vám bude i velký, mluvící, barevný papoušek, strážce botanické zahrady.

Kdy se vypravit na Sal

Představte si, že jste právě přistáli na letišti na Salu. Otevřete dveře a cítíte teplý nádech ostrovního vzduchu, který si hraje s vašimi vlasy. Pohlédnete na nekonečnou modrou oblohu a cítíte se jako v ráji. Ideální čas k návštěvě ostrova je v září nebo říjnu, kdy už je po hlavní sezóně a ceny letenek a ubytování se výrazně snižují. A tak koncem srpna začni sledovat české cestovky a vývoj jejich cen. Osobně doporučuji Blue Style – vždy se mi s nimi cestovalo skvěle.

Pojďme se tedy ještě jednou – naposledy ponořit do tajemství ostrova Sal a vytáhnout na světlo těch několik hlavních důvodů, proč toto místo jednoduše musíte navštívit!

Sal je místo, které si zamilujete hned při prvním kroku na jeho písečných plážích.

Co by mohlo být příjemnější než pocítit jemný, teplý písek pod chodidly a nechat se hýčkat zlatavými paprsky slunce?

A to je pouze začátek. Sal je ostrov bez stresu, kde si můžete opravdu odpočinout a užívat si.

Ostrov Sal je opravdovým malým rájem na zemi, který stojí za to poznat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz