Hlavní obsah
Aktuální dění

Katamarán na cestě kolem světa se v Korálovém moři potopil poté, co plavidlo napadli žraloci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Russian Ocean Way

Nafukovací katamarán dlouhý devět metrů, jehož posádka dokumentuje svoji cestu kolem světa na sociálních sítích pod názvem Russian Ocean Way, byl napaden žraloky a poté se potopil. Loď Dugong Ace pod vlajkou Panamy trosečníky zachránila.

Článek

Trojice osob, skládající se z dvou Rusů a jednoho Francouze, byla zachráněna v blízkosti australského pobřeží poté, co se jejich katamarán potopil v důsledku opakovaných útoků žraloků. Záchrana byla provedena jiným plavidlem, které dorazilo na místo po přijetí nouzového signálu vyslaného z katamaránu nacházejícího se 835 km od pobřeží Cairns v Korálovém moři.

Tato situace nastala poté, co byl devítimetrový nafukovací katamarán, s posádkou dokumentující svou cestu kolem světa pod názvem Russian Ocean Way na sociálních sítích, napaden žraloky. První útok se stal 4. září, kdy byl poškozen levý zadní válec katamaránu. Následující den byl katamarán podroben dalšímu útoku, při kterém došlo k poškození pravého balonu plavidla.

Katamarán, pojmenovaný Tion, se poté začal potápět, což vedlo posádku k vyslání SOS signálu. Australský úřad pro námořní bezpečnost (Amsa) přijal toto volání o pomoc a koordinoval záchranu.

Loď Dugong Ace, která plula pod vlajkou Panamy, byla pověřena záchrannou operací a na místo byl odeslán záchranný letoun z Cairns. Tři členové posádky byli úspěšně evakuováni na palubu Dugong Ace, která směrovala do Šanghaje. Posádka katamaránu měla možnost naložit své osobní věci na záchrannou loď, zatímco katamarán zůstal na místě. Očekává se, že posádka dorazí do Brisbane ve čtvrtek ráno.

Australský úřad pro námořní bezpečnost použil tento incident jako příležitost připomenout význam nouzových rádio majáků při plavbě v oceánu.

Tento případ nás nutí zamyslet se nad několika aspekty. Za prvé, útoky žraloků na lodě jsou velmi neobvyklé. Žraloci se obecně straní plavidel, jelikož je považují za nebezpečí, a ne za potravu. Jejich rozhodnutí zaútočit na katamarán, proto vzbuzuje značné otázky. Mohlo se jednat o důsledek nezvyklého chování žraloků, způsobeného možná změnami v jejich přirozeném prostředí, jako je oteplování oceánů nebo ničení jejich přirozených lovišť. Tato nepříjemná událost by nás tedy mohla vést k hlubšímu zamyšlení nad environmentálními změnami, které ovlivňují i chování mořských obyvatel.

Za druhé, tento incident demonstruje nebezpečí, která mohou provázet dobrodružné cesty kolem světa. Třebaže se může zdát, že díky moderní technologii jsou takové cesty dnes bezpečnější, nikdy nemůžeme zcela eliminovat rizika, která mohou nastat. Závady na lodi, špatné počasí, nebo dokonce útoky divokých zvířat, jsou stále možné a mohou ohrozit životy dobrodruhů.

Nakonec, tento incident ukazuje neocenitelnou hodnotu moderních prostředků nouzové komunikace a koordinace záchranných operací. Bez nouzového majáku a komunikace s Australským úřadem pro námořní bezpečnost by se tato situace mohla snadno stát tragédií. Proto je důležité poučit se z tohoto incidentu a vždy dbát na důležitost bezpečnostních opatření při plavbě na otevřeném moři.

Tato událost nám připomíná, že ať už jsme dobrodruzi nebo ne, musíme mít respekt k přírodě a jejím obyvatelům a vždy se připravit na neočekávané události.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Katamarán

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz