Hlavní obsah
Cestování

Łeba – svět pouští a moří, hýbající se písek a úchvatné pláže v polském „Karibiku“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Artur Wilk, Pixabay

Łeba nabízí osvěžující koupání, nekonečně dlouhé písečné pláže a nedotčenou okolní přírodu. Budete si tu připadat tak trochu jako v Karibiku. Pokud milujete procházky podél moře, stane se pobyt na zdejších plážích takřka pobytem v ráji.

Ať už hledáte relaxaci na pláži, dobrodružství v přírodě nebo historické památky, Łeba má pro každého něco. Tak neváhejte a zažijte dokonalou dovolenou v tomto baltském ráji!

Článek

Při mojí první návštěvě Łeby, malebného přístavního města v severním Polsku, jsem si vůbec nepřipadal, že jsem na dovolené. Na první pohled se může zdát, že je to jen další místo, kde se turisté v létě shlukují. Ale jakmile se podíváte blíže, zjistíte, že Łeba je mnohem více než jen obyčejné letovisko. Je to místo plné historie, kultury, nádherné přírody a úchvatných pláží.

Centrum města je plné rušného života, obchůdků se suvenýry, kaváren a restaurací, kde si můžete vychutnat tradiční polské speciality. Přístav se pyšní malebným vodním kanálem, kolem kterého se rozkládá překrásný starý městský park. Srdcem města je náměstí, kde se konají různé kulturní akce a festivaly.

Łeba je obklopena dvěma jezery – Łebsko a Sarbsko, které přitahují milovníky vodních sportů a rybolovu. Jejich břehy jsou ideálním místem pro pikniky a odpočinek. Ale pravděpodobně největším lákadlem pro turisty je Sloviňský národní park, nacházející se jen pár kilometrů od města. Park je domovem impozantních písečných dun, které bývají často označovány jako polská poušť.

Tyto majestátní písečné duny, některé dosahující výšky až 30 metrů, jsou jedním z nejzajímavějších přírodních fenoménů v Evropě. Maják v Czołpinie, kde můžete pozorovat biotop písečných dun a zajímavé historické budovy. Czołpino bylo založeno jako rybářská vesnice v oblasti, kde dříve bývala vesnice Stara Chusta. Tu však pohřbily zdejší pohyblivé písky. V parku se také nachází stará raketová základna, která poskytuje návštěvníkům vzrušující vhled do studené války.

Łeba disponuje dvěma velkými plážemi, které jsou ideálním místem pro opalování, plavání a vodní sporty. Během letní sezóny je město plné života, s populací přesahující 50 000 obyvatel. Některé z nejlepších ubytovacích možností ve městě jsou v blízkosti pláže, spojené s centrem města prostřednictvím elektrických minibusů, které fungují jako taxíky 24 hodin denně.

Místní písečná pláž, je spojením dvou neuvěřitelných míst – oblasti s nejvyššími písečnými dunami a malebného městečka Rabka. Zlatavý písek, který je nádherný kontrastem s jasně modrou oblohou. Tato pláž je tak nádherná, že je těžké odolat pokušení a nedat si dlouhou procházku naboso. Pocit písku pod chodidly je neuvěřitelně osvěžující.

Pokud jste se rozhodli pro dlouhou procházku, nejpohodlnější je to těsně podél moře. Je pravda, že vám mořské vlny co chvilku opláchnou nohy, ale to je součástí zážitku. Písek je tu nejpevnější, takže se nemusíte bát, že byste se propadli.

Když se na tuto pláž díváte, máte dojem, že jste někde v Karibiku.

Foto: Pexeles

Koupání v poměrně chladném moři je příjemné hlavně v letních měsících a obvykle se do vody hrnou spíše otužilci. Teplota mořské vody se v létě pohybuje přibližně kolem 20 °C.

Světlý písek, prázdné pláže, modrá obloha – všechny tyto prvky přispívají k pocitu, že jste na nějakém exotickém místě. Koneckonců, není to právě to, co hledáme, když vyhledáváme místo k odpočinku a regeneraci?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz