Hlavní obsah
Cestování

Může se k páru na dovolené připojit samostatný cestovatel? Dovolená s rodinou, nebo přáteli?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: licence Canva

Jet na dovolenou s přáteli je bezpochyby skvělý způsob zábavy, ale může s sebou přinášet i řadu problémů. Přechod od příležitostných setkání ke společnému trávení každé minuty může být docela skličující.

Článek

Trend jezdit na dovolenou s přáteli místo s rodinou je na vzestupu. Na základě nedávného průzkumu provedeného společností Expedia bylo zjištěno, že 65 % osob, které plánují cestovat v příštích 3 letech, tak učiní se svými přáteli.* Abyste si udrželi zdravý vztah s přáteli i po skončení cesty, přinášíme vám několik cenných rad, které vám pomohou překonat běžné zdroje stresu.

Než se pustíte do rezervace dovolené, je důležité, abyste si otevřeně a transparentně promluvili o svém rozpočtu. Je důležité, abyste k sobě byli upřímní a zajistili, že se očekávání všech zúčastněných budou v souvislosti s cestou shodovat. To platí zejména pro významné výdaje, jako je zajištění cesty a ubytování. Jednoduše nebude fungovat, pokud jedna osoba chce jet s batohem na zádech, zatímco druhá touží po maximálním luxusu pětihvězdičkového zážitku. Situace se ještě více komplikuje, pokud jde o každodenní náklady. Je nezbytné najít ve skupině shodu, aby se předešlo případným problémům. Nebylo by ideální, kdyby někteří členové chtěli utrácet, zatímco jiní musí být se svými výdaji opatrnější.

Mějte na paměti, že vaši přátelé nejsou vaši soupeři. Pokud patříte k těm, kteří se vyspí na čemkoli, proč nenavrhnete, abyste si vzali rozkládací pohovku, nebo sdíleli palandu a kamarádovi, který bojuje s nespavostí, dali vlastní pokoj? Toto uspořádání bude prospěšné pro všechny. Všichni víme, jak se cítíme, když jsme unavení, a naše schopnost být chápaví a empatičtí je nedostatkem spánku značně ovlivněna. Je však důležité, abyste si o tom před cestou promluvili a upřímně si vyříkali své pocity. Koneckonců, nechtěli byste přece doutnat vzteky v malém pokoji bez oken, zatímco vaší přátelé si užívají luxusu hlavní koupelny a ložnice s výhledem na moře.

Šnorchlování se žraloky pod tyrkysovými vlnami Karibiku

Můj drahý příteli, noc je tvým útočištěm a spánek tvou svatyní. Zatímco se svět probouzí, ty se rozhoduješ pro klid brzkých ranních hodin. Naléhavě tě vyzývám, abys tento posvátný rituál ctil, a to i o naší drahocenné dovolené. Dovolte si vychutnat krásu spánku, zatímco já se vydávám na své ranní dobrodružství. Jakmile začne vycházet slunce, vydám se na svou vlastní cestu, budu popíjet šálek teplé kávy, procházet se v klidu nebo se ponořím do osvěžující vody. A víte, co by tento zážitek ještě více zpříjemnilo? Kdybych si přivezl lahodné snídaňové překvapení jen pro vás. Nezapomeňme, můj drahý příteli, že být spolu na dovolené neznamená, že musíme být nerozluční. Ve skutečnosti právě v těchto chvílích samoty nacházíme skutečné blaho. Tím, že si darujeme osobní čas, vytváříme prostor pro regeneraci a sebepoznání. Takže, milé noční sovy, nebojte se. Dovolte mi, abych se vydal do světa, zatímco vy se budete oddávat potěšení ze spánku. Všichni tak budeme spokojeni, vážit si společně strávených chvil a vychutnávat si svobodu.

Jsem pyšný na své výjimečné organizační schopnosti, zatímco mojí přítele májí k pořádku spíše volnější přístup. Když se vydáte na cestu s přáteli a sdílíte prázdninový dům nebo hotel, je důležité, aby každý přispěl k různým domácím pracím. To zahrnuje nakupování, vaření a úklid. Je však nezbytné rozpoznat a využít naše individuální silné stránky. Pokud například úklid není vaším šálkem čaje, můžete se více zaměřit na úkoly, jako je přinášení, nošení potravin z obchodu nebo vaření. V ideálním případě vám silné pouto s přáteli umožní hravě povzbudit každého, kdo by se mohl flákat. Pokud tomu tak však není, je vhodné, aby si skupina předem stanovila, kdo bude za jednotlivé úkoly zodpovědný, aby se předešlo nevyřčeným očekáváním.

Může se k páru na dovolené připojit samostatný cestovatel?

Je zajímavé, jak si některé páry na svých cestách užívají společnost třetí osoby. Možná jsou prostě nadšeni, že mohou šířit své štěstí mezi své nezadané přátele, nebo je možná jejich vztah na spadnutí. Bez ohledu na to může být taková netradiční dynamika při pečlivém zvážení úspěšná. Je zásadní, aby si každý jednotlivec otevřeně sdělil svá očekávání a ujistil se, že jsou na stejné vlně. Například existuje pocit spokojenosti při stolování o samotě nebo zapojení se do několika večerů skupinového zkoumání jídla.

Foto: licence Canva

Zajímavé je sledovat, jak některé páry během svých cest přivítají společnost třetí osoby. Možná se prostě radují z možnosti sdílet své štěstí se svými svobodnými přáteli, nebo je možné, že jejich vztah je na pokraji zániku.

Rozhodně! Dovolená bez dětí v rodinách s dětmi je nejen možná, ale může být i osvěžující změnou. Možná si říkáte, proč se někdo rozhodne jet na dovolenou bez vlastních dětí, ale věřte mi, že k tomu existuje několik pádných důvodů. Možná chcete strávit kvalitní čas se svými milovanými neteřemi, synovci nebo kmotřenci. Nebo možná máte nějakou zvláštní příležitost, kterou chcete oslavit. A hele, bonus v podobě cenově výhodné dovolené výměnou za trochu hlídání dětí taky není na škodu! Bez ohledu na to, co vás motivuje, doporučuji rezervovat si destinaci, která je blízko, abyste si mohli užít klidný odpočinek od malých dětí, kdykoli to budete potřebovat. Hledejte ubytování, jako je skupina chat nebo chalup, protože poskytují dokonalé prostředí pro uvolněný a odpočinkový pobyt.

Jaké jsou zásady pro prázdninové zálety?

Je fér dohodnout se se spolubydlícím, že pozvání neznámých osob do společného prostoru je nepřípustné. Co se týče ostatních věcí, je lepší si o nich promluvit před dovolenou, než se je snažit vyřešit na místě. I když nemůžete svému příteli zabránit v setkávání s novými lidmi, můžete podniknout kroky, jako je povolení sdílení polohy na mobilních zařízeních, abyste zajistili bezpečnost.

Při výběru restaurace má každý své vlastní preference. Někteří lidé věří ve spontánnost, když narazí na skrytý klenot plný místních obyvatel, zatímco jiní důvěřují pouze doporučením v průvodcích, i když to znamená, že se musí vydat z cesty. Najít střední cestu mezi těmito dvěma přístupy je nemožné – stačí se v rozhodování střídat. V některých případech může mít jeden z nás stravovací omezení nebo preference. Jednání s vybíravými jedlíky může být frustrující, ale snažme se vnímat potřeby našich přátel jako příležitost k prozkoumání nových možností. Pokud je například váš přítel vegan a vy ne, berte to jako příležitost objevit společně chutná rostlinná jídla.

Ve 13 letech jsem se dostal do zkorumpovaného podsvětí mafie novinových stánků

Mám jedinečný pohled na socializaci a zdůrazňuji, že je důležité najít podobně smýšlející lidi, kteří se shodují s vašimi osobními preferencemi. I když je kompromis do jisté míry možný, stává se náročným, když se rádi bavíte až do rána, zatímco vaši přátelé dávají přednost brzkým večeřím a večerkám, nebo naopak. Abyste se vyhnuli konfliktům a maximalizovali požitek z dovolené, doporučuji trávit ji s jedinci, kteří nejenže chápou vaše kocovinové zážitky, ale také se k vám nadšeně přidávají při ranních bězích.

Na pojem dovolená máme rozdílné názory?

Pokud máte neukojitelnou touhu po vzrušujících dobrodružstvích, zatímco váš partner hledá klidnou dovolenou na pláži, střety jsou nevyhnutelné. Možná však existuje způsob, jak najít harmonickou rovnováhu. Většina jedinců má ráda kombinaci vzrušení a odpočinku, takže můžete strategicky střídat obě možnosti a podle toho naplánovat svůj itinerář. Pro větší skupiny je klíčové poskytnout možnost volby. Představte dvě odlišné aktivity: jednu zaměřenou na poznávání a prohlídku památek a druhou soustředěnou na klidnější tempo. Každý člen skupiny se tak může věnovat svým vlastním preferencím, aniž by byla ohrožena jeho bezpečnost.

Abyste ze zážitků své skupiny vytěžili opravdu maximum, je důležité přijmout nová dobrodružství, která každého donutí vystoupit ze své komfortní zóny. Pokud do itineráře zahrnete jedinečné zájmy každého jednotlivce, jako je umění, vinařství nebo aktivní výlety, vytvoříte vzrušující a rozmanitý program. Kdo ví, třeba tyto nové zážitky zažehnou vášeň, kterou jste doma ještě neprozkoumali. Stejně tak je však důležité mít na paměti, že vyrazit sám může být stejně obohacující. Neváhejte se vydat na cestu na vlastní pěst a necíťte se dotčeni, pokud se někdo jiný rozhodne udělat totéž. Přijměte svobodu objevovat vlastním tempem a řídit se svými individuálními touhami.

Prozkoumejte svět svým vlastním jedinečným způsobem. Proč se místo obvyklé cesty nepotulovat ulicemi, které vás zaujmou? Může být docela protivné, když váš společník trvá na tom, že se bude držet nejrychlejší trasy navržené Mapami Google. Tento rozdíl v preferencích však může být způsoben vašimi odlišnými osobnostními rysy. Způsob, jakým se spojujeme a komunikujeme s ostatními cestovateli, je ovlivněn různými faktory, jako je úroveň úzkosti, chuť riskovat, touha po novinkách, společenskost, nezávislost a snaha o potěšení. Každý jedinec se nachází někde na tomto spektru.

Rock of Gibraltar – malé území s velkým příběhem

Momentálně si užíváme letní prázdniny, ale můj přítel bohužel není příznivcem tropických teplot. Je pravda, že letošní léto dosáhlo v celé Evropě nebývalých veder. V takové situaci je důležité projevit určitou empatii vůči těm, kteří se s horkem vyrovnávají obtížně. Zvažte některé praktické změny, například plánování venkovních aktivit na chladnější rána a večery a zaslouženou přestávku během nejteplejších hodin dne. Pokud se však váš partner na cestování necítí dobře, nemusíte se cítit provinile, že si užíváte slunečních paprsků bez něj.

Co když jeden člen vaší skupiny je negativně naladěn. V případě, že se setkáte s někým, kdo projevuje podrážděnost, je důležité vyvinout další úsilí. Význam mají i prosté projevy vděčnosti. Vyjádřete obdiv nad vzhledem svého přítele, navrhněte mu, abyste spolu zašli na skleničku, nebo se zeptejte na jeho preference při výběru restaurace na dnešní večer. Projevování štědrosti a uznání v rámci našich vztahů může inspirovat vznik pozitivnějšího chování. Během dovolené se však mohou vyskytnout případy, kdy budete svědky nežádoucího projevu svých přátel. Pokud někdo projevuje hrubost vůči číšníkovi, trvá na výhradně české kuchyni – není vám pomoci.

Anketa

Už jste vyzkoušel/a nechat rodinu doma a na dovolenou vzít kamarády a přátelé?
- ano, často
50 %
- ne, ale chtěl/a bych
0 %
- ano, už jsem vyzkoušel/a
50 %
- ne, nikdy , ani to neplánuji
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovali 2 čtenáři.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz