Hlavní obsah
Aktuální dění

Naima v Somálsku otevírá dosud nevídaná témata o menstruaci s mediálním týmem pro ženy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Petr Janaš, licence Canva

Dalsan Media, jedna z největších somálských mediálních organizací, poté, co obdrží finanční prostředky EU na další tři roky, plánuje letos expandovat. Najme dvacet nových novinářů a dalším deseti nabídne granty na investigativní zprávy.

Článek

V Somálsku se chystá velká mediální novinka, která by mohla změnit způsob, jakým se v této zemi hovoří o ženských tématech. Poprvé v historii země se na obrazovkách objeví televizní pořad o aktuálním dění, který bude mít ženskou moderátorku a v jehož panelu bude alespoň polovina žen.

Dokáže Naima Said Salah, hlavní reportérka Bilan, v Somálsku něco změnit?

Tento pořad, vedený jediným ženským mediálním týmem v Somálsku s názvem Bilan Media (Bilan Media je jediným somálským mediálním týmem výhradně pro ženy), se nebojí otvírat tabuizovaná témata, jako jsou menstruace, nedostatek učitelek nebo výzvy, které stojí před ženami v politice. Projekt Bilan, který vznikl v roce 2022 s podporou Rozvojového programu OSN, si klade za cíl přinést do somálského mediálního prostoru nový pohled a dát ženám možnost vyprávět příběhy, které jsou pro ně důležité. S příslibem financování od EU na další tři roky má Bilan ambici rozšířit svou činnost i mimo hlavní město Mogadišo a zaměřit se na širší spektrum témat.

Debatní pořad se inspiruje britským formátem BBC Question Time. Cestovat bude po celé zemi a nabízet divákům možnost zapojit se do diskuse na místě. První pilotní díl, který se věnoval vzdělávání o menstruaci ve školách, zaznamenal velmi pozitivní reakce. Mnohé ženy a dívky v Somálsku totiž nemají dostatek informací o tomto přirozeném jevu, což může vést k zbytečnému strachu a ostychu.

Naima Said Salah, hlavní reportérka Bilan, která se ujme role moderátorky, se nebojí otvírat důležitá témata. „Ženy, včetně mě, nikdy neměly příležitost se o menstruaci něco dozvědět. Naše matky s námi o tom také nemluvily. Je to považováno za tabu, ale je to součást našeho života a neměli bychom to ignorovat,“ říká Salah. Projekt Bilan ukazuje, že i v konzervativních společnostech je možné otevírat důležité diskuse a měnit zaběhnuté vzorce.

Příběh Bilan je příkladem odvahy a nezdolnosti žen, které chtějí vyprávět své příběhy a přispět k pozitivním změnám ve své společnosti. V Somálsku, kde je mediální prostor tradičně ovládán muži, může být tento projekt prvním krokem k větší rovnosti a porozumění mezi pohlavími.

Zdroj: https://www.bilan.media/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz