Hlavní obsah
Právo a státní správa

Nezacházeli s vámi u lékaře slušně? Za pochybení lékaře můžete vysoudit miliony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Nebojte se aktivně bojovat za své právo na slušné a spravedlivé zacházení a dodržování lékařské etiky.

Pokud jste se stali obětí lékaře nebo zdravotnického zařízení, máte právo hájit svá práva a vyžadovat náležité odškodnění. Takové kroky mohou být obtížné a stresující, ale správný postup může vést k vysokému odškodnění.

Článek

Prvním krokem je shromáždění co nejvíce důkazů o vašem případu. To může zahrnovat lékařské záznamy, výpisy z lékařských zpráv, fotografie, zvukové záznamy nebo jakékoliv jiné materiály, které by mohly dokazovat lékařskou chybu. Jako první krok se snažte shromáždit co nejvíce informací týkajících se vašeho případu. Cílem je shromáždit co nejvíce podkladů, které by mohly podpořit tvrzení o lékařské neprofesionalitě. Uchovávejte vše, co vám pomůže pomoci ve vaši situaci a co vám umožní lepší procesní postavení v případném soudním sporu.

Konzultace se specializovaným právníkem

Jakmile máte všechny potřebné důkazy, je nezbytné konzultovat váš případ s právníkem specializujícím se na lékařské pochybení. Právník vám může poskytnout cenné rady o tom, jak postupovat a jaké jsou vaše možnosti. Jakmile máte všechny klíčové důkazy připravené, je velmi důležité se obrátit na právníka, který se specializuje na oblast lékařských excesů. Ten vám dokáže nabídnout neocenitelné rady a návody, jak dále postupovat a jaké máte možnosti. Nejvhodnějším kandidátem je právník i lékař v jedné osobě. Hledejte tedy někoho kdo je zároveň MUDr. (doktor medicíny) i JUDr./Mgr. (doktor/magistr práv).[1]

Podání žaloby

Pokud se rozhodnete podat žalobu, bude vám právník se vším nápomocen. Sestaví a podá žalobu u příslušného soudu. Během tohoto procesu je důležité pečlivě sledovat všechny termíny a pravidla stanovená soudem. Pokud se rozhodnete podniknout tento krok a podat žalobu, můžete se spolehnout na to, že vám právník poskytne potřebnou pomoc v průběhu celého procesu. Bude s vámi připravovat a podávat žalobu. Je však důležité si uvědomit, že během tohoto procesu je klíčové dodržovat všechny pravidla, která soud stanovuje.

Řízení před soudem

Po podání žaloby následuje soudní řízení, kde budete muset dokázat, že došlo k lékařskému pochybení, případně porušení lékařské etiky a že vám byla způsobena škoda. Tento proces může být složitý, takže je velmi důležité mít kvalifikovaného a zkušeného právníka, který vám pomůže. Po podání žaloby začíná fáze soudního řízení. Během něj budete vyzváni prokázat, že skutečně došlo k pochybení lékaře, nebo k porušení lékařské etiky, a že vám byla způsobena konkrétní (vyčíslená) škoda. Celý tento proces může být poněkud složitý, proto je klíčové mít po svém boku kvalifikovaného a zkušeného právního zástupce, který vám bude schopen poskytnout potřebnou pomoc a podporu.

Výše odškodnění

Pokud soud rozhodne ve váš prospěch, může vám být přiznáno odškodnění. Výše odškodnění se liší v závislosti na konkrétních okolnostech případu, ale v některých případech je velmi vysoká.[2] Suma, kterou můžete obdržet, se bude odvíjet od specifických detailů vašeho případu a může přesáhnout částku v řádech milionu korun.

Přestože je postup podávání žaloby na lékaře složitý a náročný, neměli byste se bát bránit svá práva. Nikdo nemá oprávnění zacházet s vámi bez respektu a důstojnosti, nebo vám škodit svou neprofesionalitou. Nebojte se aktivně bojovat za své právo na spravedlivé zacházení. Vězte, že s podporou zkušeného právníka můžete dosáhnout spravedlnosti a získat odpovídající odškodnění za špatné zacházení, které jste zažili v zdravotnickém zařízení nebo od konkrétního lékaře.

Je vhodnější podat žalobu na konkrétního lékaře nebo konkrétní pomocný zdravotnický personál. Toto může být efektivnější než podávání žaloby na celé zdravotnické zařízení.

Anketa

Stali jste se obětí hrubého porušení lékařské etiky nebo dokonce hrubého zacházení od lékaře?
- ano, neustále
32,9 %
- někdy ano
49 %
- ne, ale nenechal/a bych si to líbit
9,8 %
- zatím ne
8,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 143 čtenářů.

______

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz