Hlavní obsah

Nový Zéland potěšil světový tabákový průmysl - ruší generační zákaz kouření pro Novozélanďany

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: licence Canva, ilustrační foto

Nový Zéland schválil v roce 2022 jako první na světě tabákový zákon zakazující kouření pro celé příští generace Novozélanďanů. Teď, nová vláda zruší přední světový zákon země o zákazu kouření pro budoucí generace, aby pomohla zaplatit daňové škrty.

Článek

Nový Zéland se stal první zemí na světě, která se vzdala průlomového „generačního zákazu“ kouření. Tento zákaz, který byl zaveden na ochranu budoucích generací před škodlivými účinky tabáku, nyní nová vláda ruší, aby mohla financovat snížení daní. Ano, čtete správně: příjmy z prodeje tabáku, jsou důležitější než životy lidí. Toto rozhodnutí vyvolalo ve zdravotnické komunitě šok a odborníci varují, že bude stát tisíce životů.

Plán zablokovat prodej tabákových výrobků dalším generacím byl odvážným a pokrokovým krokem Nového Zélandu. Bylo to uznání ničivého dopadu, který má kouření na jednotlivce a komunity, a závazek zajistit zdravější budoucnost pro všechny. Tato vize však byla zavržena ve prospěch krátkodobého finančního zisku.

Odborníci na zdraví toto rozhodnutí jednomyslně odsuzují. Tvrdí, že povolení dalšího prodeje tabákových výrobků povede nejen k dalším úmrtím, ale bude mít také katastrofální dopad na maorské komunity. Maorové jsou již dlouho neúměrně postiženi nemocemi spojenými s kouřením a toto zrušení pouze zhorší již tak neutěšenou situaci.

Legislativa z roku 2022, která zavedla stále se zvyšující věkovou hranici pro kouření, byla označována za průlomový krok na cestě k národu bez kouře.* Byl to důkaz závazku Nového Zélandu vůči veřejnému zdraví a jeho ochoty přijmout odvážná opatření. Toto zrušení však celý tento pokrok podkopává a vysílá nebezpečný signál, že zdraví a blaho budoucích generací lze obětovat ve prospěch snížení daní.

Je hluboce skličující vidět, že země, která kdysi stála v čele boje proti kouření, nyní učinila takový regresivní krok. Svět vzhlížel k Novému Zélandu jako k lídrovi v oblasti kontroly tabáku, ale nyní vytváří nebezpečný precedens pro ostatní země, které o podobných opatřeních uvažují. Zrušení generačního zákazu vysílá signál, že zájmy tabákového průmyslu jsou důležitější než zdraví a životy občanů.

Důsledky tohoto rozhodnutí jsou závažné. V důsledku zvýšené spotřeby tabáku přijdou o život tisíce lidí a maorské komunity ponesou hlavní tíhu této tragédie. Krátkozraké zaměření vlády na snížení daní je nejen morálně špatné, ale také ekonomicky chybné. Dlouhodobé náklady na léčbu nemocí souvisejících s kouřením daleko převyšují krátkodobé finanční zisky.

Nový Zéland měl příležitost být světu zářným příkladem, ale místo toho se rozhodl upřednostnit zisk před veřejným zdravím. To je zdrcující rána pro všechny, kteří neúnavně bojovali za snížení počtu kuřáků a zlepšení blahobytu budoucích generací. Je to jasná připomínka toho, že pokrok může být snadno zmařen, pokud nezůstaneme ostražití v našem úsilí o ochranu veřejného zdraví.

Zrušení novozélandského generačního zákazu kouření je katastrofální rozhodnutí, které bude stát tisíce životů a bude mít zničující důsledky pro maorské komunity. Je to zrada závazku země k ochraně veřejného zdraví a nebezpečný signál pro ostatní národy. Nesmíme dovolit, aby krátkodobý finanční zisk převážil nad naší odpovědností chránit budoucí generace před škodlivými účinky tabáku.

*Nový Zéland chtěl zcela vymýtit kouření. Mladé generaci doživotně zakázal v roce 2022 nákup cigaret.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz