Hlavní obsah

Odhoďte břitvy a nechte vousy volně růst, i když Vám je přes padesát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Petr Janaš, licence Canva, ilustrační foto

Pánové, je čas přestat se skrývat za hladkou tváří a ukázat světu svou pravou mužnost. Plnovous, třeba po padesátce už dávno není jen výsadou dřevorubců a hipsterů. Je to symbol zralosti, moudrosti a odvahy.

Článek

Ano, přesně tak! Je to symbol zralosti, moudrosti a odvahy. A taky schopnost čelit výzvám života s hrdostí a humorem. Jistě, možná vám vaše drahá polovička bude tvrdit, že vypadáte jako bezdomovec nebo že vás při líbání píchají vousy. Nenechte se odradit! Stačí ji připomenout, že pod tím chaotickým porostem se skrývá ten samý fešák, do kterého se kdysi zamilovala. A pokud jde o to škrábání, vždycky můžete argumentovat tím, že je to jen další forma intimní komunikace.

Péče o plnovous po padesátce může být trochu náročnější, ale stojí to za to. Pravidelné zastřihování, kondicionér a olej na vousy jsou vaši noví nejlepší přátelé. A pokud se vám v nich začnou objevovat šediny? Neberte to jako znamení stáří, ale jako známku vaší životní zkušenosti a moudrosti.

Tak na co ještě čekáte? Odložte žiletky, vykročte hrdě do ulic a ukažte světu, že i po padesátce můžete být tím nejkouzelnějším a nejšarmantnějším chlápkem v okolí. Plnovousy jsou zkrátka sexy a vy to moc dobře víte. Teď je čas, aby to zjistili i ostatní.

Jak nejlépe pečovat o vousy

Vousy jsou v dnešní době módním trendem a symbolem mužnosti. Nicméně, aby vousy vypadaly zdravě a upraveně, je důležité o ně správně pečovat. V tomto článku se podíváme na nejlepší tipy, jak o vousy pečovat a udržovat je v perfektní kondici.

Základem péče o vousy je jejich pravidelné mytí. Vousy by se měly mýt alespoň každý druhý den speciálním šamponem na vousy. Obyčejné šampony na vlasy nejsou vhodné, protože mohou vousy vysušovat. Při mytí vousů je důležité je důkladně propláchnout vodou a odstranit tak veškeré nečistoty a zbytky šamponu.

Po umytí vousů je vhodné aplikovat kondicionér nebo olej na vousy. Kondicionér pomáhá vousy hydratovat a zanechává je hebké a lesklé. Olej na vousy zase pomáhá předcházet svědění a lupům ve vousech. Olej také vousy vyživuje a dodává jim lesk. Při výběru oleje je důležité zvolit takový, který je vhodný pro váš typ pleti.

Pravidelné česání a tvarování vousů je další důležitou součástí péče o ně. K česání vousů je nejlepší používat speciální kartáč na vousy s přírodními. Takový kartáč pomáhá rovnoměrně rozmístit olej po celé délce vousů a zároveň je chrání před poškozením. Tvarování vousů lze provádět pomocí speciálních nůžek nebo zastřihovače na vousy.

Strava a životní styl

Kvalita vousů je ovlivněna také stravou a celkovým životním stylem. Pro zdravý růst vousů je důležité dodržovat vyváženou stravu bohatou na vitamíny a minerály, zejména na vitamín B, vitamín E a biotin. Důležitý je také dostatečný příjem bílkovin a zdravých tuků. Kromě stravy je pro zdravé vousy důležitý i dostatek spánku a pravidelná fyzická aktivita.

Plnovousy po padesátce: Ano, či ne?

Anketa

Nošení plnovousu po padesátce je osobní volba, která závisí na různých faktorech, jako jsou genetika, životní styl a osobní preference. I když schopnost růstu vousů s věkem klesá, mnoho mužů si i po padesátce může udržet zdravý a plný plnovous.

Genetika hraje zásadní roli v určování hustoty a rozložení vlasových folikulů, včetně těch pro vousy. Citlivost vlasových folikulů na hormony, jako je testosteron a dihydrotestosteron (DHT), se u jednotlivců liší, což vysvětluje, proč někteří muži mají hustší vousy než jiní.

S přibývajícím věkem hladina testosteronu přirozeně klesá, což může zpomalit růst vousů. Nicméně, pokud má muž silné genetické predispozice pro růst vousů, může si udržet plný plnovous i po padesátce.

Zdravý životní styl, včetně vyvážené stravy bohaté na vitamíny, minerály a bílkoviny, může podpořit zdravý růst vousů. Pravidelné cvičení zlepšuje celkové zdraví a krevní oběh, což může pozitivně ovlivnit růst vlasů.

Správná péče o pleť a vousy je klíčová pro udržení zdravého plnovousu. Používání jemných čisticích prostředků, hydratačních přípravků a olejů na vousy může pomoci udržet vousy měkké, upravené a bez podráždění pokožky.

Nošení plnovousu po padesátce je zcela možné a může být skvělým způsobem, jak vyjádřit svůj osobní styl. S trpělivostí, správnou péčí a zdravým životním stylem mohou muži i po padesátce udržovat působivé plnovousy. Konečné rozhodnutí závisí na osobních preferencích a sebevědomí každého muže.

Péče o vousy vyžaduje pravidelnost a používání správných produktů. Mytí vousů speciálním šamponem, aplikace kondicionéru nebo oleje, česání a tvarování vousů a zdravý životní styl jsou klíčovými faktory pro udržení zdravých a upravených vousů. S trochou úsilí a péče můžete mít vousy, kterými se budete pyšnit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Plnovous

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz